Hasse Hoffmann: Ryttere skal trænes til at træne heste

Hasse Hoffmann har viet sit liv til at lære den næste generation af ryttere om uddannelse af heste. Målet er at lære rytterne en bedre ridemæssig forståelse for at opnå længere holdbarhed hos hesten. Vi har talt med den 68-årige berider, der elsker at dele ud af sin viden, om et helt centralt emne: Hvordan rytteren træner sig selv til at kunne træne sin hest.

“Det er klart, at nogle rider bedre end andre, og dem, der rider bedst, de får de mest holdbare heste.”

Hasse Hoffmann.

Dressur går grundlæggende ud på at skabe holdbare heste

Hvis man som rytter ikke er trænet til at træne hesten, kan det have konsekvenser for hestens holdbarhed. Og det er dressurens opgave at gøre noget ved det, fortæller Hasse. Dressur har nemlig for øje at gøre hesten stærkere, undrestreger han.

“Al ridning og i særdeleshed dressur går ud på, at vi skal lave holdbare heste. Hesten er ikke beregnet til at gå med vægten fra et menneske på ryggen, og alle øvelserne er ikke naturlige for hesten. Dem ville den ikke lave, hvis den bare fik lov til at gå løs. Derfor skal vi kunne balancere hesten af, så den kommer i en naturlig bæring, der gør, at den kan klare at have en rytter på ryggen.”

Læs også: Digby og Nathalie – det vil vi huske den royale ekvipage for

Hestene er skæve, og vi er skæve

Problemet er, at vi ryttere kun kan hjælpe hesten, hvis vi også kender vores egne kroppe. Ved at have mere fokus på rytterens krop og muskler, så rytteren kan gøre hesten til en stærk partner, kan vi undgå, at også hesten får problemer. For ligesom hesten, har rytteren også en naturlig skævhed, og den kan hurtigt forplante sig i hesten.

”Da jeg kom i lære for 50 år siden, og jeg sagde til min daværende lærermester, Børge Rasmussen, at denne her hest var skæv i venstre side, så hev han mig ned i værkstedet. Her gav han mig en hammer, et søm og et stykke træ. Så tog jeg hammeren og bankede sømmet i med højre hånd, og det gik jo fint. Så sagde han, at nu gør vi det omvendt. Og der var jeg jo ligeså skæv, jeg kunne ikke banke sømmet i med venstre hånd. Hestene er skæve, og vi er skæve”.

Sådan fortæller Hasse om sin tid som elev hos Børge Rasmussen.

Alt i alt mener Hasse, at vi skal lære at erkende, at vi er skæve, før vi kan forbedre vores ridning. Hvis vi ikke erkender, at vi har en fejl i vores ridning, kan vi ikke rette på den. Heldigvis er der mange, der er opmærksomme på det, men vi kan blive endnu bedre til det.

”Vi har en forpligtigelse til at lære at ride, så hesten kan få et godt liv.”

Hasse Hoffman.

Hestene har udviklet sig – men det har mennesket ikke

“Heste har udviklet sig fantastisk, og mennesker har ikke udviklet sig særlig meget”, fortæller Hasse og henviser til, at heste i modsætning til mennesker avles med et specifikt formål for øje.

“Vi avler jo bare vores børn oppe på 3. sal. De er ikke vant til at omgås heste. Derfor skal mennesker grundlæggende lære, hvordan man uddanner heste”, forklarer Hasse med en let humor.

Hasse Hoffmann, 68 år, er foredragsholder, forfatter samt berider. Foto: Malgré Tout.

“Når jeg ser på min hest, så kigger jeg på, hvordan den er bygget, og så laver jeg et træningsprogram til den. Præcis som hvis jeg selv gik til fysioterapeut og fik at vide, at jeg skulle træne mine mavemuskler for ikke at få ondt i ryggen. Jeg ved ikke ret meget om min egen krop, men jeg ved meget om min hest. Det skal laves om. Rytterne skal lære sig selv at kende, så de kan forme hesten til at blive en stærk makker. Lige så snart vi begynder at rette vores egne fejl, kan vi også begynde at rette på hestens”, tilføjer han og fortsætter:

“Det er den ridemæssige forståelse, der gør, at man kan arbejde en hest lige. Det kan selvfølgelig godt ske, at den aldrig bliver lige. Men man kan være helt sikker på, at hvis man ikke arbejder med det, så bliver den kun mere skæv”.

Læs også | annoncørbetalt: Ryttertræning – sådan kan du forbedre din performance i sadlen

Ryttere har en forpligtelse

Hasse mener, vi ryttere har en forpligtigelse til at lære at ride. Det er nemlig det, der gør, at hesten kan få et godt og langt liv som ridehest.

“Det er klart, at nogle rider bedre end andre, og dem, der rider bedst, de får de mest holdbare heste. Hvis du ser på dressur på topniveau, så er der faktisk en utrolig lang holdbarhed.” En hest kan simpelthen ikke gå på så højt niveau uden at være holdbar, mener Hasse, og derfor kan top-dressurheste tit gå i sporten til de er 15-18-20 år gamle, afslutter han.

“Man kan være helt sikker på, at hvis man ikke arbejder med det, så bliver den kun mere skæv.”

Hasse Hoffmann.

Om Hasse Hoffmann

  • 68 år.
  • Uddannet berider fra Strömsholm i 1973.
  • Har deltaget ved internationale stævner i både spring og dressur.
  • Gift med Grethe Hoffmann.
  • Ejer Søholt Gods hvor han driver salgsstald.

Hele interviewet

Her kan du se hele interviewet med Hasse, som vi lavede i 2017:

https://www.facebook.com/malgretoutdenmark/videos/995506100583094/?v=995506100583094

Læs også: Visualiser dig til at blive en bedre rytter

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce