Optimale hove: Her er opskriften!

Annoncørbetalt artikel

Vinteren indhenter os, og det er ingen hemmelighed, at især disse måneder er hårde årstider for hovene. Det er ofte vådt, og derfor skal hesteejere være ekstra opmærksomme på, at hestens hove er beskyttet, så de undgår bløde og skrøbelige hove, og det kan hovplejeprodukter hjælpe med. Både mudder på foldene og strøelse i stalden kan føre til dårlig hornkvalitet, og overflader på baner kan stjæle fugt fra hovens horn. Hvis hoven er ubalanceret, øm eller i dårlig stand, er der sandsynlighed for, at det vil sætte et aftryk i kroppen. Samtidig er vi som ryttere kede af tabte træningsdage. Derfor giver vi dig her en række gode råd og viden om, hvordan du bedst passer på hestehovene.

Ingen hov, ingen hest

Den sunde hestehov har en afgørende betydning for din hests ydeevne og generelle velbefindende. Med andre ord: Er der “ingen” hov, er der heller ikke en ridehest. Hesteejere har derfor et stort ansvar for, at hestens hove opfylder sine to funktioner, nemlig at være vægtbærende og stødabsorberende. Det kan vi opnå ved at sørge for at give hovene den rigtige pleje. Ingredienserne i opskriften på sunde hove er korrekt tilførsel af næringsstoffer, regelmæssige besøg af smeden og brug af hovplejeprodukter, der hjælper hestens hove igennem de udfordringer, som efterårets og vinterens vejr fører med sig.

Læs også: NAF Magic – sådan opnår din hest en dybere koncentration

Den sunde hov

Men hvad er en sund hov? For at kunne svare på det, skal man først have forståelse for, hvor vigtig hoven er for hesten. Som udgangspunkt er hoven ret lille i forhold til, hvor stor hesten er. Det er altså mange kilo hest, der skal bæres af en relativt lille flade – altså hoven. De fleste af os er bekendte med hovvæggen yderst samt undersiden af hestens hove, men ofte undervurderes de interne strukturer. Understøttelse af disse med den rigtige ernæring hjælper til, at hoven arbejder rigtigt indefra og ud, og strukturen holdes stærk og sund, så hoven er klar til at møde alle mulige påvirkninger.

HOVENS OPBYGNING

  • Hoven er dannet af horn, som svarer til vores negle.
  • Hovens brudstyrke afhænger af indholdet af svovl – jo større indhold af svovl, jo større brudstyrke = stærkere horn.
  • Svovl kommer blandt andet fra biotin, som hesten selv kan danne i stortarmen. Nogle heste danner og optager ikke nok, så kan det suppleres med foderet.
  • Aminosyrerne methionin og lysin er ligeledes vigtige for opbygningen og vedligehold af sunde hove. Disse skal tilføres med foderet.

Årstidens udfordringer

MUDDERSÆSONEN ER I FULD GANG

Mudder og vand er de helt store syndere, når det kommer til porøse hove. Vi er sikkert mange, som har heste, der døjer med sur stråle og blødt horn, og det skal selvfølgelig plejes og holdes godt øje med. Det kan også være en god idé, udover rutinemæssige besøg af smeden, at komme den våde sæson i forkøbet ved at benytte forskellige plejende og styrkende produkter. Her er især Farrier Solution god, fordi den stimulerer vækst og nærer hoven ved påsmøring i kronrand og kan benyttes på daglig basis. Er din hests hove meget udfordret af mudder og vådt miljø, måske især omkring strålen, så vil det være optimalt at benytte Rock Hard, som hjælper med at hærde hoven og hurtigt adresserer områder med svagheder.

Det er vigtigt, at man sørger for regelmæssig besøg fra smeden. Foto: NAF

FÆRRE LYSE TIMER OG MERE BANERIDNING

I takt med at dagene bliver kortere, er vi mange, der benytter ridehus og oplyste ridebaner en del mere end i sommerhalvåret. Det er logisk, men kan slide på hovene. Hove er fra naturens side ikke designet til at bruge lang tid på underlag som ridebanegrus/sand. Smed for det engelske landshold, Ben Benson, arbejder dagligt med problematikken. Han fortæller, at fx dressurheste er regelmæssigt eksponeret for tørre overflader ved træning samt en tør boks, og at dette sammen kan påvirke hovens fugtindhold og føre til svaghed i hovens indre struktur.

Den rigtige hovpleje arbejder straks på at nære hovens horn og på at beskytte hoven uden at danne en barriere, da hoven skal kunne ånde. Det vil være ideelt at benytte et hovplejeprodukt dagligt. Men det er for mange af os ikke muligt. Så hvis din hest har fantastiske hove, vil det være godt at benytte et hovplejeprodukt regelmæssigt for at beskytte og pleje hornet. Det hjælper til at forebygge uønsket aktivitet, som for eksempel at bakterier får adgang til små revner og ødelægger hornet på den ellers sunde hov.

Det er altafgørende, at vi beskytter hovene med kvalitetsprodukter, der trænger ind gennem hovvæggen, uden at den er så olieret, at den overfugter hoven. Den skal trænge ind, så den giver fugt og fleksibilitet, som er fundamentalt for at bevare en sund hov.

Ben Benson, AWCF Master Farrier, Smed Team GBR

Opnå den bedste forebyggelse

For at bibeholde en stærk og sund hov er det altså afgørende, at man forebygger med gode produkter. Hesteejere skal være opmærksomme på, om der i produkterne er mulighed for at pleje hornet, uden at plejemidlet blot placerer sig oven på hoven som en klistret masse – det skal med andre ord let trænge ind i hoven. Samtidig skal der være en god beskyttelse mod bakterier udefra.

Det er naturligvis vigtigt, at man altid benytter en autoriseret beslagsmed, der ved, hvad han eller hun laver og kan give den korrekte vejledning om din hests hov. Når du bruger et bestemt produkt, er det en god idé at påføre det dagligt, såfremt produktet egner sig til det.

Har du behov for at styrke hoven hos din hest, er der flere gode produkter at finde hos NAF.

Giv din hest NAF Five Star PROFEET

  • Optimal mængde Biotin til HOVVÆKST
  • Essentielle mængder Methionin og Lysin for STÆRKE, SUNDE HOVE
  • Zink og MSM til UNDERSTØTTELSE AF REPARATION og VÆKST
  • Understøttelse af LEVERENS FUNKTION og BLODCIRKULATIONEN
  • Tildeling af en bred vifte af ANTIOXIDANTER

Brug Farrier Solution og Farrier Dressing by PROFEET

  • Nærer og beskytter hovene dagligt
  • Trænger hurtigt ind
  • Beskytter mod vandbårne trusler
  • Tilskynder og stimulerer vækst
  • Hjælper med forsvar mod kontakt med anaerobe bakterier
  • Bevarer hovens eget værdifulde indhold af fugt
  • Understøtter hornets mekaniske styrke
  • Anerkendt og anbefalet af smede

Læs også: (Annoncørbetalt) Gør som Cathrine Dufour og gør hestens led stærkere

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce