Sådan forebygger du halthed

Halthed er ét af de mest almindelige problemer, som rammer vores heste. Samtidigt kan det være noget af det mest frustrerende, når hesten halter på et ben, og man ikke kan finde ud af hvorfor.

Mange former for halthed

Der kan være utallige grunde til, at en hest halter. Den kan have lavet en uheldig bevægelse på folden eller måske være blevet overanstrengt under ridning. Det kan skyldes alt fra en lille hovbyld til en mere alvorlig fraktion, eller det kan være et tegn på gigt eller forfangenhed. Haltheden kan endda være forårsaget af et problem, der slet ikke sidder i benet. Normalt forbinder vi halthed med, at hesten har smerter i benene, men det kan altså også sagtens skyldes en skade i for eksempel ryggen, lænden eller nakken.

Det kan du selv gøre

Man vil umuligt kunne beskytte sin hest fuldt ud mod halthed, men man kan tage sine forholdsregler og derved mindske risikoen. Her er fem råd til, hvad du kan gøre.

Regelmæssig smed

Noget af det allervigtigste er, at hesten er beskåret regelmæssigt af en smed. Hestens benstilling skal være helt korrekt, og det kan kun en uddannet smed sørge for. For nogle heste er det nødvendigt at have sko på – særligt hvis de går meget ude eller trænes meget på hårdt underlag. Som oftest bør en hest få besøg af smeden hver 6.-10. uge.

En sund vægt

En overvægtig hest har større chance for at få overbelastet sine led og sener end normalvægtige heste. Derfor er det vigtigt at holde sin hest tilpas slank. Heste med for mange kilo på sidebenene har også større risiko for at blive forfangne.

Rens sår

Sår og skræmmer bør desinficeres og holdes rene, indtil der er kommet skorpe på. Specielt hvis der går betændelse i et sår på hestens ben, vil den hurtigt kunne blive halt.
Muk kan også forårsage halthed. Det kan forebygges ved at holde hestens ben så tørre som muligt i våde perioder.

Bevægelse

Det styrker hestens ben at blive bevæget så meget som muligt. Det betyder selvfølgelig ikke, at du skal ride hesten flere timer om dagen, men at den – udover en ridetur – har godt af at gå ude så mange timer som muligt. Når hesten går og løber rundt på folden holdes dens muskler og sener ved lige, og det mindsker risikoen for overbelastning ved for eksempel ridning.

LÆS OGSÅ: Snubler din hest eller er den uforklarligt halt?

Kontakt dyrlægen

Hvis du er i tvivl, om din hest halter, eller synes du at den går anderledes, end den plejer, så bør du naturligvis kontakte din dyrlæge. Hvis hesten er halt, vil chancen for, at den kommer sig – og at det sker hurtigt – være større, jo hurtigere dyrlægen kan få lov til identificere problemet.

Skal man samle rådene op med tre vendinger, må det være: pas på hesten, hold den i gang og vær ikke tilbageholden med at ringe til en dyrlæge – så bliver chancen for halthed så lille, som vi som ejere har mulighed for at gøre den.

Artiklen er oprindeligt bragt i oktober 2018

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce