Det kan virke mystisk, at underlaget har så stor virkning på, hvorvidt især sportsheste trives. Ikke desto mindre er det tilfældet, hvis man spørger Duncan Peters, som er ejer og grundlægger af Equine Sports Medicine. Han mener at et godt underlag både styrker sundheden hos hesten og faktisk også kan være med til at forlænge deres levetid.

Hovene og benene har behov for et funktionelt underlag

Det er som udgangspunkt vigtigt, at hesten oplever at have et godt fodfæste, når den rider rundt på en bane både i forhold til sundhed og forlænget levetid, siger Duncan Peters til The Horse. Han fortæller, at selve interaktionen mellem fodfæstet og hesteskoen enten kan tilføre eller afhjælpe stress i underbenets væv.

Duncan Peters understreger at et meget klæbrigt underlag, der “tager fat” i hoven potentielt kan forårsage skader på hesten, fordi det belaster det bløde væv i hestens ben. Samtidig kan der også opstå problemer, hvis banen er for løs, da der her ikke vil være nok støtte til hverken hoven eller benet. Hesten kan på den måde risikere at overanstrenge sig ved at bruge unødvendigt mange kræfter på at løfte benene. Det svarer lidt til, når vi andre prøver at løbe efter en bold på stranden.

Læs også: Ridebanerobot: Helgstrand Dressage investerer i ny teknologi.

Det optimale underlag

For at opnå et godt og solidt arbejdsterræn for hesten er det vigtigt, at hestens væv er belastet ensformigt under arbejde. Det betyder også, at træningen skal være i et godt og jævnt tempo, ikke for mange voldsomme temposkift, som kan belaste vævet. I forhold til ridebanen anbefaler Duncan Peters et underlag bestående af et mix af sand og ler tilført en lille smule syntetisk materiale. Det sidste, mener Duncan Peters ikke, skal overdrives, fordi det ofte ikke er det samme, som hesten oplever, når de er til stævner.

Præsenter hesten for forskellige underlag

Som et ekstra lille råd siger Duncan Peters, at hesteejere skal sørge for at præsentere deres heste for forskelligt underlag. Når hestene starter stævner kan man ikke være sikker på, hvilket materiale, der er på banen. Hvis hesten ikke er vant til at skulle omstille sig til forskelligt underlag, kan det have stor betydning for deres ydeevne og koncentration. Derfor konkluderer han, at man skal forlade ridebanen jævnligt og ud på både sten, græs, grus og hvad man ellers kan finde.

Duncan Peters er ejer og grundlægger af Equine Sports Medicine, har blandt andet arbejdet som lektor ved Michigan State University’s College of Veterinary Medicine omhandlende Large Animal Clinical Sciences.

Læs også: INSPIRATION: Den vigtigste beslutning du har taget for din hest

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.