5 måder at undgå dybt mudder på folden

Annoncørbetalt artikel

Tænk engang: En vintersæson helt uden dybt mudder på folden. Det kan føles som et umuligt ønskescenarie her i det våde Danmark, men det er faktisk ikke helt urealistisk. Flere og flere vælger at få bundsikret sine folde eller paddocks, også selvom det kræver et godt greb i lommen. Dog er der også alternativer, som kan rydde en del af mudderet væk, uden at rydde din økonomi.

5 tips til muddersikring af folden

Her får du fem bud på at komme mudderet til livs, hvoraf nogle kræver lidt og andre kræver meget. Bare husk, at hvis du vil have noget, der virkelig virker, så skal du også være villig til at betale for det.

Læs også: En værre mudderlighed…

1. Væk med vandkar og stråfoder

Det første og mindst omfangsrige, du kan gøre, er at placere hestenes vandkar og stråfoder langt væk fra det sted på folden, hvor der er mest mudder. Allerhelst skal det helt ned i den anden ende af folden. På den måde tvinger du hestene til at bruge hele foldarealet, så ikke det altid er de samme kvadratmeter, der trædes op i løbet af dagen. Ofte handler det om at få alt det “sjove” langt væk fra leddet, da der unægteligt altid vil komme mudder der, hvor hestene går mest.

2. Et eller to ekstra led

Du kan også vælge at sætte et eller to ekstra led op på folden som ekstra udgange. Jo flere led der er, jo større mulighed er der for at sprede “trafikken” ud over flere kvadratmeter, og på den måde kan man undgå at få et kæmpe mudderhul foran det ene led, man måske plejer at bruge. Det er en billig løsning, der mest af alt gør det muligt for dig selv at undgå mudderet, når du skal have en eller flere af hestene ind.

3. Et lag af stenmel eller stabilgrus

Den lidt dyrere løsning er at lægge et lag af stenmel eller stabilgrus ud på de dele af folden, som plejer at være udsat for dybt mudder. Dog skal man ikke forvente, at man får en tør fold, for det gør man ikke. Vandet vil stadig lægge sig oven på det ekstra lag, fordi folden ikke er drænet, men hestene vil ikke opleve at synke ned. Og så må vi hellere understrege, at det er meget forskelligt, hvad I hestefolk derude synes bedst om. Nogle sværger til stenmel, mens andre synes, det er en dårlig løsning. Vigtigst af alt er det at huske på, at det er periodiske løsninger, som kun holder en sæson eller to.

Læs også: Muk: Do’s & don’ts – step by step

4. Drænende og stødabsorberende hulmåtter

En endnu mere effektiv løsning er at bruge hulmåtter. Det er der efterhånden mange hesteejere, der benytter sig af. Ligesom stenmel eller stabilgrus er de med til at forhindre hestens ben i at synke helt ned. Forskellen er bare, at måtterne er drænende og stødabsorberende. Med et lag af sand ovenpå er du sikker på, at der ikke kommer mudder på folden. Dog kan du heller ikke her være sikker på at undgå lidt vand på overfladen.

5. Fuld dræning

At dræne folden fuldt ud er den dyreste, men absolut også den mest effektive løsning. Faktisk skal der stort set det samme til, som når man får anlagt en god, veldrænet ridebane. Først lægges der dræn ned, hvorefter der følger et yderligere drænende og stødabsorberende lag ved hjælp af de specielle hulmåtter. Til sidst lægges der et toplag, som ofte består af vasket sand.

Læs mere omkring OTTO-SPORT

Læs også: Din hests dækken er en bakteriebombe

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce