5 træningsråd til ridningen af den ældre hest

Ofte siger man, at en hest kan blive et sted mellem 20 og 35 år. Det afhænger selvfølgelig af racen, men også af, hvor hårdt hesten er blevet brugt igennem sit liv, og hvor robust den er rent genetisk. Hvornår ens hest kan klassificeres som ‘gammel’, kan derfor være rigtig svært at vurdere, og det kan være endnu sværere at finde ud af, hvornår det er tid til at drosle ned på træningen. Kort sagt er det bedste råd, at du lytter til din hest og accepterer, at den lige så vel kan være ‘gammel’ når den er 15, som når den er 25. Det er op til dig at mærke efter.

Annonce

9 tegn på, at din hest er ved at blive gammel

Vi skal huske på, at selvom alderen begynder at vise sig hos en hest, så behøver den ikke at være meldt ude af gamet som ridehest. Nogle heste kan præstere på højt niveau helt til de er 18-20 år, mens andre er slidt, når de er 12. Det er i sidste ende op til dig som ejer af hesten at finde ud af ved at mærke grundigt efter. For at hjælpe dig med at afgøre det, er her ni tegn på, at din hest er begyndt at blive gammel – men som vel at mærke altså ikke betyder, at den nødvendigvis er færdig med sin ridekarriere:

  1. Grå hår omkring øjnene, ørerne, på mulen og i panden, manen og halen.
  2. Sammenfald i ryggen, så mankebenet fremstår tydeligere og hesten bliver mere svajrykket, end da den var ung.
  3. Tab af muskler og fedt, der er sværere at genoprette, særligt hos fuld- og varmblodsheste.
  4. Aldersrelaterede sygsomme som gigt, slidgigt, spat, cushing, forfangenhed, luftvejsproblemer, problemer i lever og nyrer, grå stær, sarcoider og melanomer (kræft).
  5. Mere ru eller krøllet pels, der desuden kan være et tegn på cushing, lever- eller nyreproblemer.
  6. Oftere vand løbende fra øjnene, der også kan være et symptom på noget alvorligt som f.eks. infektion eller en tumor i hovedet.
  7. Tand- og tyggeproblemer, der blandt andet kan vise sig ved, at hesten efterlader foder i krybben eller ikke spiser sit stråfoder op.
  8. Flere hviletimer – for eksempel kan hesten ligge mere ned eller oftere stå og blunde på folden, end den plejer.
  9. Ringere præstationsevne, hvor hesten har sværere ved at opfylde det, du normalt forlanger af den. Så er det tid til at drosle ned.

LÆS OGSÅ: Den mest alvorlige sygdom i hestens hjerne

5 træningsråd

Præcis, som det gælder for mennesker, er motion med til at holde hesten igang. Men det er klart, at ligesom en 80-årig sjældent kan løbe et maraton, så bør en 25-årig hest ikke blive brugt på samme måde som en på 10. For at holde din hest fysisk sund og samtidig få glæde af den i så mange år om muligt, er det en god idé at du gør nedenstående i din træning, når du kan mærke, at alderstegnene begynder at vise sig.

1. Motioner hesten regelmæssigt

Den ældre hest skal ikke bare motioneres hver weekend. Den skal have let motion flere gange om ugen. Hyppige, små rideture, hvor hesten ikke overanstrenger sig men holder sin lette form er det bedste.

2. Gør træningen lettere

Begynd at forlange mindre af din hest. Sænk højden på springene og hold igen med de helt samlede øvelser. På den måde reducerer du risikoen for, at din bliver skadet eller mister motivationen, fordi det er for hårdt for den.

3. Varier træningen

En varieret træning vil holde hesten glad og motiveret for at arbejde trods sin alder. Derudover styrker det hesten at bruge sig forskelligt – som det i øvrigt gælder for heste i alle aldre. Tvivl ikke med at ride ofte ud i naturen, hvor der ikke forlanges samme samlingsgrad, muskelkraft og udholdenhed af hesten, som hvis den rides på en bane.

4. Grundig opvarmning og nedkøling

Det er også meget vigtigt at give den ældre hest rigelig tid til at blive varm og kølet ned i forbindelse med træningen. Ellers kan der hurtigt opstå skader.

5. Hold øje med sadlen

Fordi hestens overlinje ændrer sig med alderen og den nemt taber muskler og fedt, skal man holde godt øje med, om sadlen passer. En sadelmager er selvfølgelig den bedste til at afgøre det, og du skal nok forberede dig på, at sadlen trænger til en justering på din hests ældre dage.

LÆS OGSÅ (ANNONCØRBETALT): TEST: 7 ting gør din hest mindre syg

Hvor gammel er din hest?

Selvom man som nævnt ikke udelukkende kan bruge hestens alder til noget, når man skal vurdere dens tilstand, så kan det være givende for dig som ejer at sammenligne dens aldersmæssige udvikling med menneskets. På den måde har du en lille idé om, hvordan din hests kropslige tilstand er. Men husk endelig ikke at stirre dig blind på tallet, men prøv at forstå det i sammenhæng med, hvordan du selv oplever din hest.

Annonce

Den mest anerkendte regnemetode til at omregne hestens leveår til ‘menneskeår’ er lavet af den britiske dyrlæge Dr. Jornigan. Denne dyrlæge mener ikke, at ét hesteår svarer til et bestemt antal menneskeår. I stedet skal man regne med, at hestens første leveår svarer til 12 menneskeår, og at dens andet leverår svarer til yderligere 9 menneskeår. Derefter mener dyrlægen, at hestens næste 3 leveår svarer til 4 menneskeår hver. Og når hesten er 5 år, regner man hvert efterfølgende år for 2,5 menneskeår. Vi har regnet det hele ud for dig og sat det op i en tabel, så du hurtigt kan finde din hests ‘menneskelige alder’.
Husk dette er blot et bud, ingen ved egentlig hvad en hest alder svarer til i menneskeår.

HESTENS ALDERMENNESKEÅR
1 år12
2 år21
3 år25
4 år29
5 år33
6 år35,5
7 år38
8 år40,5
9 år43
10 år45,5
11 år48
12 år50,5
13 år53
14 år55,5
15 år58
16 år60,5
17 år63
18 år65,5
19 år68
20 år70,5
21 år73
22 år75,5
23 år78
24 år80,5
25 år83
26 år85,5
27 år88
28 år90,5
29 år93
30 år95,5

LÆS OGSÅ: Foldtid kan forlænge hestens levetid

Kilder: BlueCross / Kentucky Equine Research / S.E. Blackwell: ’The Senior Horse – More Than Just Basic Care’.

Artiklen er oprindeligt bragt i juni 2020 og er efterfølgende blevet revideret og opdateret.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce