8 hurtige om kværke: Hvad kan du gøre for at forebygge smitten 

Vi har talt med dyrlæge Lynette Ramsay, som forklarer syv punkter du selv kan være opmærksom på, for at forebygge den smitsomme sygdom, kværke. Kværke har en smitteeffekt på 100% og er den mest udbredte og smitsomme hestesygdom i verden. Netop derfor er det vigtigt at tage sine forbehold. 

Hvem er Lynette Ramsay?
 

Lynette er uddannet dyrlæge fra universitetet i München, Tyskland og har arbejdet som hestedyrlæge. I 2017 fik Lynette job på universitetet i Zürich, hvor hun tog uddannelsen i intern medicin hos hest. Siden har Lynette arbejdet som selvstændig med en mobil specialist service inden for intern medicin og sportsmedicin hos hest. 

Annonce

Hvad er kværke? 

Kværke er en luftvejsinfektion i hestens øvre luftveje, altså primært hovedregionen. Det er en af de mest udbredte smitsomme sygdomme hos heste. Den har en smitterate på næsten 100%. Sygdommen er forårsaget af en bakterie, der hedder streptococcus equi.  Der kan gå op til to uger fra en hest er blevet smittet, til den begynder at udvise symptomer. 

Klassiske symptomer på kværke 

  • Feber – mellem 38.2 og op til 41 grader 
  • En nedstemt hest 
  • Spiser ikke foderet 
  • Næseflåd 
  • Hævede lympfeknuder i hovedregionen 

Hvad kan du gøre for at forebygge kværke? 

Lynette Ramsey fortæller, at forebyggelsen skal være nøglen når det kommer til kværke. Derfor er det vigtigt, man inkorporerer nogle overvejelser i sin daglige gang med hestene. 

  1. Stævner 
    Det skal undgås, at hesten har direkte kontakt med andre heste, selvom det kan være svært. 
  1. Udstyr og redskaber 
    Undgå så vidt muligt at dele udstyr og redskaber med andre heste og det gælder særligt til stævner eller når du er ude andre steder, men det er også en god overvejelse at gøre sig derhjemme i stalden. 
  1. Traileren 
    Ved at gøre den grundigt ren kan du undgå at en eventuel smitte kan brede sig, særligt hvis andre låner din trailer. 
  1. Mål hestens temperatur 
    Dette er særligt vigtigt, når du kommer hjem fra stævne – og gerne op til 14 dage efter, da det kan tage op til to uger før smitten udviser symptomer. Det er også en god idé at gøre til vane at tage hestens temperatur jævnligt derhjemme. 
  1. Rengøringsrutiner 
    Mekanisk rengøring er effektivt mod kværke og fjerner op til 90% af bakterierne. Så det er vigtigt at hold pænt og rent i stalden. 
  1. Vandkopper, spande og krybber 
    Kværker bakterier trives i vandige miljøer og derfor er det rigtigt vigtigt at holde disse områder rene og så vidt muligt undgå, at de deles mellem hestene. Både i stalden og på folden. 
  1. Nye heste 
    Der findes en international konsensus omkring inkorporering af nye heste til en bestand som kaldes biosecurity. De nye heste skal være isoleret i tre uger, have taget daglige temperaturmålinger og ikke have kontakt med andre heste på stedet. 
  1. Vaccine 
    Den bedste forebyggelse mod kværke, er at vaccinere din hest. Dog er det vigtigt stadig at tage de andre forbehold, da vaccinen ikke har 100% beskyttelse. Men det mindsker betydeligt risikoen for at blive smittet, samt det vil give hesten et mildere sygdomsforløb. Ligeledes vil en vaccineret hest udskille mindre smitte til andre heste. 

Hvad gør I, i jeres stald for at forebygge kværke? Måske I har nogle fifs vi ikke har tænkt over. Kontakt os og sammen kan vi forebygge kværke.  

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce