8 verdensrekorder – derfor er heste bare de sejeste

Hvad tror du, er det højeste, en hest har sprunget? Hvor gammel er den ældste hestestald, og hvad er det højeste antal procenter, en hest har opnået ved GP Freestyle? Altsammen kan du få svar på i denne artikel, hvor vi har samlet 8 af de vilde verdensrekorder udvalgt fra Guinness World Records. Bliv fascineret af skønne og seje heste.

Annonce

Højeste antal procent opnået i GP Freestyle

Husker du dengang i London i 2014, da en ekvipage sprængte alle rammer med et samlet resultat på 94.30 % i GP Freestyle? Rytteren var Charlotte Dujardin, og hun red på den verdenskendte dressurhest Valegro. 94.30 % er det bedste resultat, der nogensinde er opnået til et dressurstævne under FEI.

Den ældste hest

Old Billy er den dag i dag den ældste registrerede hest. Hesten blev født i 1760 og avlet af Edward Robinson of Woolston, Lancashire i UK. Old Billy afgik ved døden den 27 november 1822 og endte altså på en alder af 62 år. Der er ikke noteret nogen race. Den ældste fuldblodshest og væddeløbshest blev 42 år ved navn Tango Duke. Født i 1935 og døde den 25 januar 1978. Den var ejet af Carmen J. Koper of Barongarook, Victoria i Australien.

Den højeste hest

Shire er som bekendt den hesterace med de allerhøjeste heste. Derfor er det selvfølgelig også den race, der kan prale af at være den højeste hest registreret. Hesten hed Sampson senere omdøbt til Mammoth. Født I 1846 og i 1850 blev vallakken målt til 2,19 cm. Senere blev det estimeret, at hesten vejede som fuldt udvokset omkring 1,524 kilo, og er dermed også den tungeste hest registret nogensinde. Den var avlet af Thomas Cleaver of Toddington Mills, Bedfordshire i UK.

I dag er den højeste hest målt til 2,19 cm. Hesten hedder Big Jake og er ni år gammel. Overraskende nok ikke en shire, men i stedet en belgier. Siden Big Jake kom i Guinness Rekordbog har gården Smokey Hollow Farm in Poynette, Wisconsin i USA oplevet en massiv interesse fra omverdenen for at se hesten i virkeligheden.

Verdensrekorder: Se videoen med den imponerende Belgier Big Jake. Video: Guinness World Rekord

Den mindste hest

Når der findes den højeste hest i verden, må den mindste også eksistere. Og ja, det er der selvfølgelig. Den er målt til 56,7 cm den 24 april 2018 og er fra Polen. Hesten hedder Bombel og er ejet af Katarzyna Zielińska. Bombel er ofte med på besøg på the Children’s Hospitals i Polen til støtte og glæde for patienterne.

Læs også: 25 ting du ikke vidste om heste.

Den hurtigste hest

Den 14 maj 2008 løb den hurtigste hest nogensinde ved Penn National Race Course, Grantville, Pennsylvania i USA. Hoppen er af racen fuldblod og var dengang ved løbet to år gammel. Hun løb lidt over 400 meter på 20,57 sekunder og nåede en hastighed på 70,76 kilometer i timen.

Annonce

Den højeste forhindring sprunget uden nedrivning

5. februar 1949 sprang hesten Huaso ex-Faithful et spring på 2.47 cm. Det er den officielle rekord hos FEI. Rytteren var Alberto Larraguibel Morales fra Chile, som red hesten ved Viña del Mar, Santiago i Chile. I dag er det bestemt, at for at slå rekorden skal en hest springe 2.49 cm uden nedrivning.

Verdensrekorder: Det ekstremt høje spring kan du se her.

Det første væddeløb

Man mener, at der er fundet hestevæddeløb sted allerede ved de olympiske lege i Grækenland i år 648 før Kristus. I England regner man med, at der første gang var væddeløb i år 210 efter Kristus i landsbyen Netherby. Det blev indført i området af kejseren af Rom Lucius Septimius Severus.

Den ældste hestestald

Den egyptiske farao Ramses II avlede heste til krig og jagt et sted mellem 1304 og 1237 før Kristus. “Stutteriet” blev først opdaget i 1999 af det tysk-egyptiske arkæologiske hold ledet af den tyskfødte Edgar Pusch. Stalden er placeret i den gamle by Piramesse i Nile Delta i Egypten, og den menes også at være en af de største med et areal på 17000 kvadratmeter. Den kunne indeholde omkring 460 heste ad gangen og var bygget på en skråning, så hestenes urin kunne løbe væk fra stalden og bruges til gødning. Sammen med bygningen blev der også fundet en heste-swimmingpool og en stor gårdsplads. Heste var meget vigtige for det egyptiske imperium, da de var altafgørende for udvidelsen af dette. Derfor var der også meget strategi forbundet med at bygge stalde.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce