Hvilken klipning passer til din hest?

Tiden er kommet, hvor det kan være nødvendigt at klippe sin hest. Typisk gør man det for at undgå, at den får det for varmt, når den er i arbejde – og for at man som ejer ikke skal bruge lang tid på at tørre den efter endt træning. En klipning er dog ikke bare en klipning. Nogle foretrækker at klippe hele hesten, mens andre hellere vil fjerne så lidt vinterpels som muligt. Hvilken form for klipning, man bør vælge, afhænger mest af alt af hestens type og arbejdsniveau. Desuden har nogle heste brug for den tykke pels på dele af kroppen for ikke at få gnavesår eller for at kunne holde varmen.

Her får du syv bud på, hvordan man kan klippe sin hest. Forhåbentlig vil det hjælpe dig til at finde ud af, hvilken type klipning, der passer bedst til din.

Bib-klip

En bib-klipning er for hesten, der kun træner let, og hvor rytteren foretrækker ikke at give den dækken på. Klipningen kan bruges til heste, som ikke laver mere, end at de kun sveder lidt under halsen og mellem forbene. Man klipper hesten fra midt på maven, op mellem forbenene og langs undersiden af halsen. Fordi man kun fjerner en lille del af vinterpelsen, er klippetypen særligt god til koldblodsheste og islændere, som er vant til at gå med et tyndt dækken – eller måske helt uden.

Irsk klip

Ved en irsk klipning fjerner man lidt mere pels end ved en bib-klipning. Med sin klippemaskine laver man en diagonal linje fra hestens nakke ned til lysken, hvilket betyder at man også fjerner den tykke pels under maven og på siden af halsen. Det øverste af halsen og resten af kroppen lader man være. Klippetypen er god for hesten, som laver tilstrækkeligt arbejde til, at den også kommer til at svede under gjorden og på en større del af halsen. Idet pelsen henover ryggen og lænden lades være, behøver man heller ikke her at bruge et dækken.

Dækkenklip

Som navnet antyder, består denne form for klipning af at trimme hesten som hvis man brugte et dækken som skabelon. Det betyder, at pelsen på lænden og i sadellejet lades være. Til forskel fra det irske klip fjerner man pelsen øverst på halsen, på baglårene og op langs hestens bagdel. Det gør klipningen ideel til heste, der trænes moderat og derfor kommer til at svede en del, men som samtidigt har brugt for sin pels henover lænden og i sadellejet.

Trace- og chaser-klip

Der findes to variationer af de tre ovennævnte klippeformer. Når man laver et trace-klip, fjerner man kun den underste del af pelsen på hestens hals, ligesom ved et bib-klip. Når man derimod laver et chaser-klip, lader man blot den øverste del være, ligesom ved en irsk klipning. Ved begge typer trimmer man desuden hesten under maven og på siden af kroppen, ligesom ved et dækkenklip. Man fjerner lidt mindre pels på maven i et trace-klip end i et chaser-klip. Ligesom de foregående, er disse to klippeformer tiltænkt heste, der arbejder let eller moderat. Hvilken type man vælger, må vist blot være en smagssag.

Jagtklip

Ved et jagtklip lader man kun sadellejet være uberørt. Det betyder, at hesten er klippet på stort set hele kroppen. Et dækken og gerne et skridttæppe under træning er derfor nødvendigt for at hesten kan holde varmen. Det er en klipning, der er velegnet til heste i hårdt arbejde, som har tendens til at få slidmærker eller sår i sadellejet.

Fuldklip

Til heste i hårdt arbejde kan det også være en fordel at fjerne al vinterpelsen. Det vil få hesten til at tørre hurtigt, når den har svedt – også i sadellejet. På den måde undgår man, at hesten bliver kold, og man skal ikke bruge tid på at tørre den. Dermed er en fuldklipning ideel for rytteren, som skal nå mange heste på én dag. Det kræver dog – ligesom ved jagtklippet – at man hele tiden er opmærksom på at holde hesten varm, både på staldgangen og under ridning.

Ben og hoved

Om man bør klippe hestens ben og hoved kommer an på, hvor sart hesten er, og – igen – hvor meget den laver. Det har også stor betydning, om den går ude i mange timer, når det er koldt. Hvis hesten trænes meget vil den med al sandsynlighed komme til at svede under trensen, sadlen og gamacherne. Her vil det væren fordel at klippe pelsen af for at undgå en uhygiejnisk pels. Det betyder dog også, at man fjerner noget af det, som holder hestens hoved og ben varme. Har du en hest, som går længe ude i de kolde timer, vil det være det bedste for hesten at lade vinterpelsen i hovedet og på benene være. Hestens pels fungerer som et naturligt dækken, så for dens skyld er der ingen grund til at fjerne mere end højst nødvendigt.

Artiklen er oprindeligt bragt i oktober 2018

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce