Astma: Sådan skaber du et allergivenligt staldmiljø for din hest

Når solen skinner og kaster sine stråler ind gennem stalddøren, bliver det pludselig tydeligt, hvis luften i stalden ikke er helt ren og klar. Det er ikke usædvanligt at se små partikler, som flyver rundt i luften i stalden, men det er ikke optimalt for hesten. Faktisk er de små luftbårne partikler ifølge en række forskere den største grund til astma hos heste. Alene derfor er der en rigtig god grund til at se på staldmiljøet og hvordan du kan skabe et allergivenligt miljø for din hest. Astma er nemlig generende for din hest på flere måder.

Forestil dig at trække vejret gennem et sugerør mens du løber en tur. Dette giver et ret godt billede af hvordan mennesker med astma beskriver deres anfald. Mon ikke heste med astma har det på samme måde?

Påvirker livskvalitet og præstation

Når en hest har astma, har den svært ved at få nok luften ind og ud af lungerne. Det betyder blandt andet, at luftvejene kan blive irriterede og hesten hoster, men hesten kan samtidig have svært ved at få vejret. Det kan naturligvis påvirke både hestens muligheder for at præstere, men også i høj grad dens almene trivsel.

Læs også: Kan din hest mon se i mørke?

Astma er en luftvejssygdom i de nedre luftveje. Foto: Pixabay

Hvad er astma?

Astma er en kronisk, ikke-infektiøs luftvejssygdom i de nedre luftveje. Den giver fortættede og fortykkede nedre luftveje og ofte ekstra slimproduktion i lungerne.

Det kan være en alvorlig lidelse, som en som kræver en grundig diagnose, management og ofte også behandling.

Symptomer på astma
 • Ved mild/moderat astma hos heste ser man ofte nedsat præstation, en normal vejrtrækningsfrekvens i hvile og eventuel hoste. Når der lyttes på lungerne, kan man ofte ikke høre noget abnormt.
 • Ved svær astma er hestens vejrtrækning påvirket i hvile. De bruger ofte bugmusklerne til at trække vejret med, og vejrtrækningsfrekvensen vil være forøget. Der vil være nedsat præstation og eventuelt hoste. Når der lyttes på lungerne, vil der ofte være abnorm lyd at høre.

Annonce

Kort beskrevet giver astma kronisk inflammation dybt nede i lungerne. Dette begrænser luftens flow ind og ud af lungerne.

Kendte risikofaktorer er:

 • Støv
 • Endotoksiner
 • Svampesporer
 • Skimmel
 • Pollen og luftvejsirriterende gasser som f.eks. ammoniak fra hestens urin
Det er ikke optimalt at opbevare grovfoderet i stalden, hvor hestene står. Foto: Canva Pro

1 ud af 7 heste har astma i svær grad

Et nyere studie omkring astma hos heste har man fundet frem til, at astmaramte heste i gennemsnit er yngre end 10 år. Herudover er flere af dem aktive konkurrenceheste. Astma i svær grad rammer omkring 1 ud af 7 heste.

Hvis vi kan opdage astma hurtigt, behandle det og samtidig lave målrettede management strategier, kan vi hjælpe disse heste til at få et godt og fysisk aktivt liv i mange år.

Læs også: Det skal du huske, inden vinteren sætter ind

Sådan laver du et luftvejsvenligt miljø for hesten

Det bedste man kan gøre for en hest med astma er at få styr på dens miljø. Og der er faktisk mange tiltag, som man relativt nemt kan lave for at sikre et luftvejsvenligt miljø for sin hest.

 • Hav hesten så meget udenfor som muligt
 • Hvis hesten skal være indenfor, så placér den i boksen tættest på døren
 • Sørg for god luftcirkulation i stalden
 • Tag hestene ud af stalden inden du fejer, muger eller kører med grovfoder, der kan støve
 • Spray staldgangen med vand for at reducere støv
 • Undgå høhække eller haybars, som hesten skal stikke hovedet ned i for at spise
 • Opbevár hø, wrap og andet grovfoder et andet sted end i stalden
 • Sørg for strøelse, som ikke støver

Udover tiltagene i stalden er det også relevant at se på de omgivelser, man træner i. Astmaramte heste, eller heste med andre luftvejslidelser, har generelt bedst af at blive redet udenfor, hvis ridehuset har en støvet bund.

KILDER

Astma hos hest (Equin Astma)

Creating an Equine Airway-Friendly Environment

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce