Bidløst ikke altid blidere for hesten – uddannelse af rytteren er vigtigere

Et studie der for nylig blev publiceret i Journal of Veterinary Behavior, har undersøgt forskellen på at ride bidløst og med bid. Selvom bidløs ridning ofte bliver fremstillet som værende blidere for hesten, er det ikke altid tilfældet. Faktisk viser resultaterne i studiet, at bidløse trenser også kan fremkalde smerte og strukturelle skader hos hesten.

Bid skal ikke bære skylden alene

Bid bliver til tider udskældt for at være ubehagelige og skadende for hesten. Nogle ryttere rider af samme grund bidløst.

Dog viser et nyt studie, at presset på næsebenet ved brug af bidløse trenser kan nå et så højt niveau, at det potentielt kan resultere i samme smerter og strukturelle skader som et for stramt næsebånd.

Der vil altid være et pres, når rytteren tager i tøjlerne. Foto: Canva Pro

”Når ryttere strammer tøjlerne, skal presset gå et sted hen. Det kan enten gå til biddet, næsen eller nakken,” forklarer Tracy Bye fra University Centre Bishop Burton.

Om studiet

I studiet testede man tre typer udstyr på fem rideheste: En trense med et almindeligt muffebid, en bidløs trense og en side-pull. På alle tre typer udstyr blev næsedelen tilpasset efter 2 finger reglen eller instruktionerne fra producenten.

Forskerne bag studiet placerede sensorer under hvert stykke udstyrs næsebånd og øverste del. Herefter blev hestene redet i 30 minutter over tre dage med alle tre typer udstyr. Hestene blev redet af samme rytter under alle sessioner.

Læs også: Bidløs ridning: Er det virkelig bedre for hesten?

Annonce

Større pres over næsen ved bidløse trenser

Forskerne fandt ud af, at presset i området omkring næsebenet var 65% højere ved brug af side-pull trensen sammenlignet med trensen med bid. Ved den anden bidløse trense var presset gennemsnitligt 11% højere.

Et studie har undersøgt forskellen på ridning med og uden bid. Foto: Canva Pro

Spidsbelastningen på næsebenet var 147% højere med side-pull’en og 109% højere ved den anden bidløse trense sammenlignet med trensen med muffebiddet.

Der blev ikke fundet øget pres omkring nakkeområdet ved brug af nogen af trenserne.

Læs også: Bør du lade din træner ride din hest? Én præmis kan afgøre det

Presset vil være der uanset typen af udstyr

Forskernes konklusion efter gennemførsel af studiet var, at der ikke findes udstyr, som alene kan eliminere konfliktadfærd i forbindelse med pres. Presset forsvinder ikke bare fordi man skifter til en anden type udstyr – det flytter sig bare til et nyt sted.

Løsningen på konfliktadfærd er ifølge forskerne derimod at uddanne rytterne. Herunder støtte dem til at udvikle færdighederne til at kommunikere effektivt med deres heste.

KILDE


Studie: Noseband and poll pressures underneath bitted and bitless bridles and the effects on equine locomotion

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce