Bliv klogere på mavesår hos heste

Produktnyt om mavesår fra Brogaardens Fodringsrådgivning
af Maria Brun-Rasmussen, Cand. Agro. 

Hestens mavesæk udgør kun omkring 8% af hele fordøjelsessystemet (8-15 liter hos en hest på 500 kg), men ikke desto mindre spiller dette lille organ en meget vigtig rolle for hestens trivsel. Mavesækken har været meget i fokus de sidste 10 år efter en undersøgelse udført af den dansk praktiserende dyrlæge Nanna Luthersson viste, at 83,5% af almindelige rideheste af forskellige racer havde mavesår i større eller mindre grad. Forud for dette havde forskere primært haft fokus på fuldblodsheste i væddeløbstræning. Her var forekomsten af mavesår også meget høj, og i et studie blev der fundet mavesår hos 93% af hestene. Men hvorfor har dette lille organ så stor betydning for velfærden hos vores heste?

Hvad er mavesår

Mavesår hos heste er en samlet betegnelse for sår, irritation og/eller blødninger i mavesækkens slimhinde, som er meget smertefuld og forringer hestens velfærd. Mavesækken hos heste består af to dele – den øvre del af mavesækken, som består af kirtelløst væv, og den nedre del, som har kirtelvæv. Når hesten indtager foder, kommer det igennem spiserøret og ned i mavesækken. I den øvre, kirtelløse del af mavesækken nedbrydes foderet først ved bakterier. Derefter fortsætter foderet til den nedre del af mavesækken, hvor foderet nedbrydes videre ved mavesyre, før foderet forsætter til tyndtarmen. Forskellen på disse to typer væv er evnen til at producerer slim. Slim danner et beskyttende lag, så syren der dannes i mavesækken ikke ætser hul og undslipper til bughulen. Den kirtelløse del af mavesækken danner ikke slim i samme omfang, og det betyder at denne del af mavesækken ikke tåler at blive udsat for syre i længere tid, da det vil give ætsningsskader. Ved normale tilstande er den øvre, kirtelløse del af mavesækken hvid og glat, mens den nedre del er lyserød. Hestens mavesæk har en større overflade med kirtelløst væv end f.eks. mennesker eller svin, hvorfor de er mere sarte overfor ætsningsskader. Hvis der dannes mindre slim eller mere syre end slimhinden kan modstå, øges risikoen for syreskader og derfor mavesår. Det er derfor vigtigt at tilgodese sunde slimhinder med en god produktion af slim, samt at syren holdes i den del af mavesækken, der kan modstå den (Frandson et al., 2003, Luthersson, 2013).

Læs hele artiklen >> KLIK HER

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce