Bretonen: Frankrigs alsidige favorit

Frankrig er bestemt ikke nybegyndere indenfor heste og avl.Racer som både percheron, camargue og den nymoderne selle français er beviser på at franskmændene i århundrede har holdt heste til mange forskellige formål. I Bretagne i Frankrigs nordvestlige del fandtes der en særlig landbrugshest. Og i middelalderen var især den slags hest efterspurgt. Jo, den franske breton var en stærk hest, men stærke heste var ingen nyhed. Det der gjorde bretonen populær var dens behagelige gangart.

Og da tiden kom til korstogene, så blev det pludselig vigtigt at man kunne sidde til hest i længere tid ad gangen – ikke kun at det var en stærk hest. Det med hestekræfter var dog stadigvæk vigtigt, da korsriddernes heste ikke kun skulle bære rustning, men også bære krigsbyttet hjem til Frankrig fra Det Hellige Land. En del af krigsbyttet skulle blive nye, eksotiske hesteracer, og de blev krydset med bretonen. Tilføjelsen af orientalsk blod skulle gå hen og skabe to forskellige linjer indefor racen.

Sommer eller rosin

Dette blev til sommier-hesten, hvis styrke gjorde den rigtig god som pakhest. Den var udholdende og havde et roligt temperament – meget velegnet til landbruget, hvor den bl.a. blev brugt til at samle tang til gødning fra Bretagnes kystlinje. Den anden forgrening går under navnet roissin, der var en endnu bedre krigshest end dens forfader; Bretonen. Middelalderens soldater til hest skulle vidt omkring – både indenfor og udenfor landets grænser. Derfor var udholdenhed et krav, og bretonen kunne nu gøre det endnu bedre end før.

Læs også: Lipizzaneren: Klassens kæledægge

Hesten med de mange talenter

I løbet af det 18. århundrede blev både sommier og roussin-linjen krydset med andre stamtræer. Både ardenneren, percheronen og boulonnaisen skulle sætte deres eget præg på racen. Dette skabte en tungere og stærkere breton: Den store breton – der i dag også går under navnet Trait Breton. Nu kunne den bruges til det allermest krævende landbrugsarbejde. I det næste århundrede blev racen igen fornyet, da engelske hesteracer blev introduceret. Både norfolk roadster og hackney-hesten skulle give bretonen et mere elegant udseende. Denne linje gik nu under navnet postier-bretonen.

Nu var den igen finjusteret til de nye opgaver i militæret, hvor den samme hest kunne tage del i alt fra transport til trækarbejde.

Hvordan ser det ud

Bretonen har et ret firkantet hoved med en bred pande og fremtrædende, stærke kæber. Den har korte ører og små klare, venlige øjne. Halsen er kort og robust, skuldrene er korte, kraftige og muskuløse. Ryggen er balanceret med et let svaj. Den store breton har markant kraftige ben, mens postier-linjen er en smule mindre og lettere i sammenligning. Farven er som regel rødskimmel, men brune og røde forekommer også. Højden på en breton ligger imellem 153 og 165, med den store breton i den øvre del.

Læs også: Konik: Lille hest på polsk

Stærk men fattet

Uanset om du har at gøre med en postier eller en stor breton, så har du en hest med et særligt roligt væsen. Det er en race med en medfødt arbejdsvillighed, som er avlet til at rides eller køres over længere distancer. En breton er desuden glad for mennesker og er parat til nye udfordringer – både når vejen føres igennem ukendt terræn, eller hvis landbruget bringer nye opgaver.

En race med mange talenter

Det bør nævnes, at en tredje linje – den såkaldte corlay breton – også er anerkendt indenfor samme race. Denne er resultatet af krydsningen med fuldblodsheste og araberen. Den er både mindre, og bærer et synligt præg fra begge krydsninger. Præcis denne linje betragtes af mange for at være ”den ægte breton” – altså den direkte arvtager fra middelalderens version af den stolte, franske breton.

Måske fordi nogle mente, at fuldblodshesten og araberen udelukkende bragte gode ting til en race, der var en smule ufin i kanten. Eller måske var det, fordi franskmændene i dag har svært ved at indrømme, at England på et tidspunkt tilføjede noget rigtig godt til denne vidunderlige hest.


Kilder: https://horsebreedslist.com/breton/, https://www.thesprucepets.com/breton-horse-breed-profile-5072961, https://imh.org/exhibits/past/breeds-of-the-world/europe/breton/

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce