Skiftet fra mange timer i boksen til flere timer på fold eller skiftet fra én fold til en anden kan have stor betydning for pæren hos din hest. Faktisk er hestepæren grundlæggende en god, daglig indikator for, om din hest er sund og har en god fordøjelse. For at hjælpe dig til at afkode sundheden i din hests afføring, går vi her ind i det, vi vil kalde for ‘anatomien i pæren’.
Pæren giver et hurtigt svar
Måske gør du det allerede. Måske har du undret dig over, hvorfor andre gør det. Sagen er: Tjekker du din hests afføring jævnligt – måske endda dagligt? Det kan være en god idé at holde hyppigt øje med hestepæren. Din hests pære kan give dig et hurtigt svar på, om hestens fordøjelse er helt skidt eller rimelig fornuftig. Så hvorfor ikke udnytte situationen, når du muger eller fjerner den pære, der er lagt på striglepladsen?
Milliarder af gode bakterier
Vores heste har gennem evolution udviklet sig til at spise græs og andre plantedele. Det er det, de er skabt til. Hesten bruger energien og proteinerne i sin mad til at kunne vokse, præsterer og holde varmen. Foderet bliver nedbrudt i stortarmen af mange milliarder af bakterier. Derfor gælder det også om ikke at ødelægge bakteriefloraen i din hest tarmsystem, da dette er ret følsomt.
Læs også: Bliv klogere på diarré hos hesten
Forstyrrelser i fordøjelsen
Når heste lider af forstyrrelser i fordøjelsen, falder populationen af bakterier i stortarmen. Disse forstyrrelser kan medvirke til, at fordøjelsen forringes, at foderet udnyttes dårligt og en forringet optagelse af vitaminer og mineraler. For at sikre den bedst mulige pære, er det vigtigt at mikrofloraen har de bedste vilkår, så de gavnlige mikroorganismer begynder at formere sig og trives. For at opnå en god pære, skal din hest have en sund bakteriebalance.
Pre- eller probiotika
Hvis pæren ikke har den bedste konsistens, kan en tildeling af pre- og probiotika sandsynligvis hjælpe. Det kan understøtte den mikrobielle balance og derved stimulere hestens tarmfunktion. Prebiotika er et foderkomponent der blandt andet er fibre, som stimulerer væksten og aktiviteten hos bakterierne i mikrofloraen. Probiotika er levende mikroorganismer, der i en passende mængde har en gavnlig effekt for hestens tarmsystem.
Prebiotika
- Prebiotika er eksempelvis at finde i letopløselige roe- gulerods- og æblefibre eller byg. Letfordøjelige næringsstoffer kan være nødvendige i perioden med dårlige pærer, da hesten i sådan en periode kan have svært ved at optage næringsstoffer. Prebiotika virker som et næringsstof til de gode tarmbakterier og hjælper med at holde en maksimal vækst af de effektive og vigtige bakterier.
Probiotika
Probiotika er eksempelvis mælkesyrebakterier og gærkulturer. Ølgær er en ret brugt gærkultur, der med fordel kan tildeles heste med løse pærer (diarré) for at øge mængden af de gavnlige mikroorganismer og reducere væksten af eventuelt potentielt skadelige mikroorganismer. Probiotika er levende mikroorganismer, der svarer til dem, der i forvejen bor i din hests tarmsystem. Der skal helst være overtal af disse.
Tjek om pæren er sund
I hestens foder findes cellevægsstoffer. Disse udgøres blandt andet af planternes strukturelle kulhydrater. Disse cellevægsstoffer findes i forskellige formater, nogle nedbrydes bedre end andre. Græs er helt naturligt det bedste foder for din hest. Enten friskt som wrap eller som hø. I roepiller findes der også brugbare cellevægsstoffer. Når det kommer til halm, nedbrydes cellevæggene kun i et ringere omfang.
Læs også: Sand i maven – pas på de skjulte symptomer
Når cellevægsstofferne nedbrydes, kan de binde vand, og det er også derfor, at stortarmen kan virke lidt som en svamp hvor kroppen kan hente vand. Når halm fordøjes, vil stortarmen ikke kunne binde samme mængde af vand, og gødningen vil derfor blive mere tør. Måske endda så tør, at den er usammenhængende og smuldrende. Derfor er halm ofte bedst til bare at være strøelse og ikke foder. Ved at tjekke din hests pærer kan du derfor forholdsvis nemt danne dig et indtryk af, hvordan din hest fordøjer sit foder.
Tjekliste
- Er pæren sammenhængende med en blank overflade, er der stor sandsynlighed for, at din hests fordøjelse har det godt.
- Er pæren tør og måske smuldrende, kan det være en god ide at tjekke op på, hvad du fodrer med. Det kan også være, at din hest får for lidt at drikke og måske for meget halm.
- Er pæren våd og måske endda helt tybd, trives tarmbakterierne dårligt. Tjek op på hestens foderplan. Måske skal den have et tilskud probiotika.
- Er der sand i pæren, er der højest sandsynligt og sand i din hest tarm. Dette kan tjekkes ved at tage noget af pæren i en pose, blande det med vand og se, om der bliver bundfald af sand.
- Er der orm i pæren, så det eneste rigtige at gøre være at aflevere en gødningsprøve til din dyrlæge.
- Er der hele kerner i pæren, kan det være, din hest har tandspidser. Tag en snak med din dyrlæge og få eventuelt tjekket hestens tænder
- Lugter pæren grimt, kan det være, at tarmbakterierne trives dårligt. Det kan være for få fordøjelige fibre, for meget stivelse eller måske stress.
Hvis din hests pærer ikke er helt, som de bør være, er det altid en god idé at tale med sin dyrlæge.
Kilder
Gærum Dyreklinik: Forskellen på pre og probiotika
Gærum Dyreklinik: Prebiotika og probiotika til heste