Der er mange ting, som man kan lave med sin hest, ud over at ride. Det er selvfølgelig skønt at ride på sin hest, men det er også vigtigt at man husker på at veksle træningen af og til. Der er for eksempel masser af muligheder for at lave jordarbejde med sin hest, og her kan du blandt andet gøre brug af miljøtræning.
Læs også: Miljøtræningen kan styrke samværet med din hest
Hvorfor miljøtræning?
Miljøtræning er super godt at træne med din hest, da heste er flugtdyr, og deres naturlige reaktion til farlige situationer er at flygte fra det. Ved at bruge miljøtræning kan du både lære din hests individuelle reaktioner at kende, så du ved hvad du skal forvente, både når du rider og træner fra jorden. Selvom heste er flugtdyr, kan du godt træne din hest i at vænne sig til, og acceptere de farlige ting. Hestekonsulent og hesteejer Dorte Rebbe skriver, på horseconsult.com, at selvom du ikke kan ændre på hestens naturlige måde at reagere på, så kan du ændre på hestens opfattelse af hvad der er farligt, og det er her at miljøtræning kommer ind i billedet.
Vis, at du har styr på det
Du skal selvfølgelig huske, at din hest nok vil føle sig presset under miljøtræningen, og derfor er det meget vigtigt at du er helt rolig. Du skal lede din hest igennem øvelserne, og den skal kunne mærke på dig at du har 100 % styr på det, og at den kan slappe af.
Hvis du føler dig nervøs over øvelserne, eller du kan mærke at du ikke slapper af, er det bedst at vente til du er rolig, så i får den bedst mulige oplevelse – både for din egen og hestens skyld. Det er også vigtigt at du væbner dig med tålmodighed (og masser af godbidder), og venter på at din hest er klar til at tage de skridt du beder den om. Så tag det i hestens tempo, og husk at give den masser af ros når den gør noget rigtigt!
Lav øvelserne med andre
En anden ting som man kan overveje, er, om man skal lave øvelserne sammen med andre. Det kan selvfølgelig være hyggeligt, men det kan på de anden side også hjælpe din hest til at slappe mere af, hvis den er sammen med en anden hest. Faktisk er der forskning som fastslår, at det hjælper en nervøs hest, hvis der er en rolig hest sammen med den, i ‘farlige situationer’.

både fysisk og psykisk. Foto: Arkiv.
8 øvelser til miljøtræning
Presenning
Hvis du har en presenning, kan du og din hest lave en del sjove ting. Du kan starte med at få din hest til at stå på den, og derefter gå over den. Her kan du starte med at hesten skal snuse til presenningen og bare kigge på den – de larmer og bevæger sig, så de kan godt være ret farlige. Det næste skridt kan være at hesten sætter en hov på presenningen, og så kan I arbejde stille og roligt videre derefter, indtil hesten til sidst går roligt over den.
En anden ting man kan gøre med en presenning, er at bruge den som et dækken ved at ligge den ovenpå hesten. Her tager man det også lige så stille, og starter med at hesten kan stå stille, mens du holder presenningen ved siden af.
Bold
Med en bold, kan du få din hest til at skubbe den af sted ved hjælp af mulen. Det kan for eksempel være en stor, blød yogabold, som er nem for hesten at skubbe. Her kan I også starte med at hesten skal snuse, og derefter ‘dutte’ til bolden. Når den kan dette, skal du rose den når den begynder at puffe til bolden, og til sidst har du en ny boldmakker.
Vand
Mange heste er ikke så glade for vand, hvilket kan være ærgerligt hvis man vil give dem et bad på en varm sommerdag. Derfor er det en supergod idé at vænne din hest til at være rolig, ved vand. Her kan du starte med at bruge en svamp med vand, og påføre vandet på hesten via svampen. Når den er tryg og rolig ved det, kan du prøve med en vandslange med en svag og blød stråle. Om sommeren kan du selvfølgelig også træne din hest til at gå i vandet, hvis du finder et sted hvor I må bade.
Læs også: Del 2: Miljøtræning – læsernes tips, tricks og ideer

Blæsevejr
Selv sådan en normal ting som vejret, kan være en udfordring for nogle heste, og bare når I går ud på ridebanen, er hesten allerede ved at hoppe. Derfor kan det være en fordel at træne sin hest til, at kunne ride i blæsevejr. Dette kan du gøre ved at lave jordarbejde i blæsevejr, og lave øvelser, hvor hesten føler sig tryg. Du kan have en masse godbidder med dig, og rose den når den er rolig og har fokus på dig. Sørg for at det bliver en god oplevelse, så din hest ikke forbinder blæsten med en dårlig oplevelse.
Sprayflasker
Der er en del heste der kan fare op ved lyden af en sprayflaske tæt på dem. Det kan være en smule irriterende, når man bare prøver at gøre deres man eller hale flot. Derfor kan det være godt at vænne sin hest til en sprayflaske. Her skal du blot bruge din spray og en masse godbidder, så den lærer at forbinde flasken, og lyden fra den, med noget godt.
Ting, der larmer eller bevæger sig
En nem ting, som du kan træne med din hest, er at den skal være rolig omkring ting der larmer og/eller bevæger sig. Her kan du for eksempel bruge ting som affaldssække, poser eller balloner. Brug gerne disse ting på ridebanen, og når din hest har vænnet sig til de forskellige ting hver for sig, kan du sætte dem op på en række, og lave en lille “udfordrings-vej”, som den skal gå igennem eller forbi. Dette træner hesten til at være mere rolig, hvis den hører eller ser pludselige ting.
Rideture
På rideture kan man også komme forbi mange ‘farlige’ ting, som man sagtens kan bruge som en del af sin miljøtræning. Du kan enten trække din hest på tur, ride, eller stige af hvis den synes at det er rigtig farligt. På ture kan det for eksempel være grøfter, vandpytter, markeringer på veje, lyskryds, vandløb og små broer som hestene kan blive bange for. Men det er supergodt at træne disse ting, så man kan ride helt tryg på tur.
Trafikken
I forbindelse med rideture, er det også en meget god idé at træne din hest i at blive trafiksikker. Dette gør du ved at bruge tid ved eller på vejen, hvor du selvfølgelig kan enten trække eller ride, afhængig af hvor tryg du og din hest er. Du kan starte med små villaveje, også kan I arbejde videre.
Der er mange flere ting, som du kan bruge i din miljøtræning, og du kan finde endnu flere øvelser til spændende jordarbejde her.
Kilder
Horseconsult, Dorte Rebbe: Tips til sikker håndtering af heste 2: Hesten er flugtdyr