Dækkenet – en skjult skadesynder

Vejret er koldt, foldene mere mudrede og dækkenerne er lagt på hesten. Men har du egentlig tænkt over, om din hests bevægelsesmønster også har ændret sig, efter den har fået dækken på? Og har du overvejet, om netop dækkenet kan være synderen? Det er slet ikke ualmindeligt, at hestens frakke kan være skyld i ømheder og måske endda store smerter – vi er bare sjældent klar over det. Smerte viser sig oftest ved at begrænse hestens bevægelser, hvilket kan forgrene sig ud i kroppen og give skader. Og desværre render hesten ikke bare rundt med problemerne, når den har fri; den skal også kæmpe med dem, når der forlanges noget af den under rytter. Heldigvis kan du selv tjekke, om din hest har smerter forårsaget af dækkenet og hurtigt gøre noget ved det.

Overvær hestens bevægelser

Der findes desværre ikke helt klare regler for brugen af dækkener, men observer hesten og brug den sunde fornuft inden du beslutter dig for brugen og behovet for et dækken.

Dyrlæge Karina Holm, Netdyredoktor

Har du nogensinde overværet din hests bevægelser, når den har fået et dække på, og sammenlignet det med, hvordan den bevæger sig uden? Hvis dækkenet ikke passer korrekt, kan det gøre at hesten tager kortere skridt og bruger ryggen mindre. Det skyldes med al sandsynlighed, at dækkenet er for lille eller har en forkert pasform og derfor generer og skaber ømheder over tid.

Hvis du sørger for at overvære din hests bevægelser idet du giver den et dækken på, kan du hurtigt vurdere, om den er generet og altså om den er i risiko for at få ondt. Så på den måde kan problemet nemt forebygges.

Læs også: Regndækken – skal, skal ikke?

Ømhederne kan ødelægge træningen

Det er især mankebenet og skuldrene, der er udsatte for skader under et dækken, der gnaver og eller trykker. Og det værste er, at det kan forgrene sig videre ud i kroppen.

Et ømt mankeben kan være så begrænset i sine bevægelser, at det går ud over hestens brug af sin ryg og nakke – og det kan i sidste ende forårsage nye heder. Det samme gælder et par smerteramte skuldre, der måske ligefrem kan være skyld i forbenshalthed og deraf følgende smerter i bevægelsesapparatet.

… man skal ikke bare hoppe med på bølgen af mode, men tænke sig om, inden man bruger dækkener. Bruges dækkener forkert, kan det have store konsekvenser for hesten, ikke mindst i form af skader og sygdomme.

Dyrlæge Karina Holm, Netdyredoktor

Desværre er det ikke kun imens dækkenet ligger på hesten, at den kan være ramt af smerterne. Hvis de er store nok, så kan det også begrænse den, når dækkenet tages af og en rytter sætter sig op. Det kan for eksempel komme til syne, hvis hesten føles stiv eller modvillig under træningen – eller hvis den synes halt eller har det med at snuble.

Det kan du gøre

Og nu til det vigtigste: Hvad du kan gøre for at afhjælpe problemet. For at undgå ømheder fra dækkenet, anbefaler vi, at du:

  • Køber et dækken med en god pasform, høj denier og i den rigtige størrelse.
  • Tager dækkenet af hesten minimum en gang om dagen.
  • Masserer din hest i de områder, hvor den virker øm.
  • Eventuelt køber en såkaldt hagesmæk til heste.

Det vigtigste er at købe et dækken der ligger godt på din hest. Det skal hverken være for smalt eller for bredt, for langt eller for kort. Og så skal det ikke mindst have den rigtige pasform. Sidstnævnte er nok oftest det, der mangler på de dækkener, som giver vores heste ømheder. Det er vigtigt, at dækkenet ikke er så stort, at det kan glide for meget rundt eller ligge skævt, og samtidigt må det ikke være så lille, at det gnaver eller strammer.

Den kan også være værd at overveje dækkenets denier, det vil sige trådenes tæthed. Et dækken med en høj denier er ofte mere slidstærkt og giver sig mindre. Hvis dækkenet giver sig kan det blive for stort og dermed sætte sig og trykke bag hestens mankeben.

Et dækken ligger korrekt, når…
  • Det ligger fremme hen over manken.
  • Den bagerste krydsgjord ligger foran hoftebenet.
  • Halsudskæringen ikke er for stor, da dækkenet ellers vil falde tilbage og trykke bag på mankebenet og på bringen.
  • Halsudskæringen ikke er for lille, da den så vil genere hesten, når den græsser.
  • Følger den buede form på hestens overlinje ved at være korrekt figursyet.
  • Gjordstropperne er tilpas stramme til, at vinden ikke kan komme ind under dækkenet, men alligevel løse nok til, at de ikke kan gnave hesten under maven.
  • Bagbensstropperne er tilpas stramme uden at gnave og desuden er viklet en enkelt gang ind i hinanden, så de ikke kan slide på den sarte inderside af hestens lår.
  • Hesten ikke viser ubehag idet dækkenet tages af og på (og ligeledes mht. sadlen).

Selvom det vigtigste er, at hesten går rundt med et dækken, der ligger korrekt, så kan man også forsøge at afhjælpe eventuelle smerter ved hjælp af lidt blid massage en gang om dagen. Vil du massere hestens mankeben, så skal du blot tage fat om knoglen med begge hænder og lave bløde cirkelbevægelser.

Og så er der det med hagesmækken. Du kan nemlig købe en såkaldt “hagesmæk” til heste, hvis formål er at afhjælpe trykskader. Hagesmækken kan enten sættes på dækkenet, så den beskytter hestens bringe eller manke. Den ene side af hagesmækken sættes ind under dækkenet, mens den anden sættes indenunder.

Foto: Kentucky

Mon I, kære læsere, ligger inde med andre gode råd til at undgå ømheder fra dækkenet?

Læs også: Pas på med dækkenerne i forårssolen

Artiklen er oprindeligt delt i oktober 2019

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce