Dansk studie konkluderer: “Nej, du er ikke for tung til din hest.”

Selvom forskerne tilføjede op til 25% mere ryttervægt, påvirkede det ikke hestene i undersøgelse negativt. Dog advarer forskerne om, at det kan have negative konsekvenser i det lange løb, hvis du vejer for meget i forhold til din hest.

“At tilføje op til en fjerdedel af rytterens kropsvægt ser ikke umiddelbart ud til at forårsage væsentlige ændringer i hestens opførsel, hjerteaktivitet eller gangsymmetri på kort sigt,”

– siger Janne Winther Christensen, PhD, på Aarhus University til Horse.com og fortsætter;

“Dette er i modsætning til hvad vi forventede. Men, der mangler stadig viden om konsekvenserne på lang sigt og ved højere træningsintensitet.”

I deres undersøgelse observerede Christensen og hendes medforskere 20 heste, der blev redet og longeret af deres sædvanlige ryttere i alle tre gangarter. De udstyrede rytterne med metalvægtstænger monteret i en vest, der var spændt fast på rytternes torso for at øge deres kropsvægt med 15% og 25%. Forskerne registrerede hestenes adfærdsmæssige tilstand og målte på en række fysiologiske parametre under longering og ridning, med og uden de tilsatte vægte.

Ingen tegn på stress hos heste under 23%

De fandt forskelle i adfærdsmæssige tegn på stress (hovedrysten, hale-svirp, åben mund osv.) Fra hest til hest, men dette relaterede sig ikke kun til de tungeste ryttere, siger Christensen. Kortisol-niveauerne (hestens stresshormon) antydede heller ikke signifikante ændringer i stressniveauer på trods af en mindre stigning. Og hjerterytmen var meget ens, uanset mængden af båret vægt.

”Jeg havde forventet, at hjerterytmen ville stige markant, når vi øgede vægten, fordi hestene skulle arbejde hårdere,” forklarede hun. “Jeg tog fejl. Der var absolut ingen forskel, når vi tilføjede ekstra vægt. ”

Uden tilsat vægt bar hestene i gennemsnit 12-19 % af deres kropsvægt. Hestene var alle af racen dansk varmblod. Med vægte udgjorde rytterne kun op til 23 % af den totale vægt. Det er i denne sammenhæng værd at bemærke, at andre undersøgelser har slået fast, at heste, der bærer mere end 29% af deres kropsvægt udviklede asymmetri i deres bevægelsesmønster og udviste tegn på stress.

Selvom resultaterne antyder, at en ryttervægt på op til 25% ikke har en negativ effekt på heste, er det ikke sikkert, at hesten ikke kan tage skade af det i det lange løb. ”Vi målte kun de akutte effekter og ved en relativt lav træningsintensitet,” siger Janne Winther Christensen til The Horse.com.

Lad tvivlen komme hesten til gode

Det store spørgsmål er, hvad vi egentlig kan bruge sådan et studie til. Der er ingen tvivl om, at der er konkluderet noget på de 20 heste – men hvad med resten af de ca. 200.000 heste, der findes bare i Danmark? Ville de have udvist samme mønster? Malgré Tout opfodrer til, at en rytter, der er i tvivl om han eller hun er for tung til sin hest, ladet tvivlen komme hesten til gode og finder en anden at kaste sin kærlighed på.

Læs også: Sådan lærer du din hest at håndtere stress

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce