Dansk vinter betyder mere for fodringen, end vi tror

Betalt indhold – Equsana

Dagene er korte, kulden har meldt sit indtog og græsset vokser ikke med den samme hastighed. Dette resulterer i en ændring i hestenes fodersituation. Men hestens daglige behov for energi, protein, vitaminer og mineraler er uændret. Måske det endda stiger, når kulden kommer. Og det er først noget, man for alvor har fundet ud af de seneste år. Derfor er det en god ide at tage højde for at det er vinter i hestens foderindtag. Og så er der lige det dér med klimaet: Der er nemlig væsentlig forskel på, hvordan du bør fodre din hest om vinteren, hvis du er bosat i Nordnorge eller Sydspanien. Vi har derfor allieret os med agronom og foderkonsulent hos Equsana, Kathrine Gaarde Madsen, som gør os klogere på, hvad din hest har brug for i den danske vinter.

Kulde kræver mere energi

Heste kan med deres særlige evne omdanne cellevægsstoffer fra fibre i grovfoder (hø/wrap) til energi. Energi fra fibre er vigtig for hesten både i forhold til at den får stabil træningsenergi, men det at æde grovfoder giver også energi, som hesten kan bruge til at holde varmen med. Heste er robuste dyr og kan sagtens klare sig i koldt vejr. Det er dog alligevel en god idé at tildele grovfoder på folden om vinteren for at øge hestens energiindtag og understøtte dens varmeproduktion.

“Man bør være opmærksom på at heste ofte drikker mindre vand, når det er koldt og for at undgå uheldige situationer med fx forstoppelseskolik, kan man tilbyde lunkent vand til hesten. Man kan blande lidt æblejuice i for at give en bedre smag. Alternativt er en lun mash også godt for væskebalancen og skånsomt for kolde maver”

Kathrine Gaarde Madsen, Agronom hos EQUSANA
Studier viser, at heste drikker omkring 40 % mindre vand, hvis det nærmer sig frysepunktet, og det øger risikoen for kolik og dehydrering markant. Det samme sker naturligvis, når vandkarret eller vandkoppen fryser helt til. Ideelt set skal hestens drikkevand være omring 20 grader varmt, men mindre kan bestemt også gøre det.

Foder bør tage udgangspunkt i klimaet

Temperaturer samt vejr og vind påvirker hestens behov for energi til vedligehold, dvs. at opretholde kroppens normale funktioner samt at kunne holde varmen. Dog spiller klima også en rolle på næringsindholdet i de grovfoder vi kan producere herhjemme. Hos Equsana og DLG har de en stor database for grovfoderanalyser, der går mange år tilbage.

På den måde har Equsana kunnet se et mønster i mineralindholdet i dansk produceret grovfoder, “Og ud fra det kan vi matche med et passende indhold i vores kraftfoderblandinger”, siger agronom, Kathrine Gaarde Madsen, og fortsætter:

Det tror vi på er med til at skabe gode foderløsninger som imødekommer den enkelte hest. Vi har taget udgangspunkt i indholdet i det danske grovfoder, da grovfoder er grundelementet i enhver foderplan.

Kathrine Gaarde Madsen, Agronom hos EQUSANA

Når vi fodrer vores heste om vinteren, er der særligt én ting, som er vigtig at huske på. Hesten bør sommer som vinter optage mindst 1% af legemsvægten i form af stråfoder (i kg tørvægt), for at dække træstofbehovet. Det betyder, at en 500 kg hest bør have mindst 6 kg hø eller ca. 7-8 kg wrap dagligt (afhængig af tørstofprocenten). Mindre mængder træstof vil medføre, at hesten får en manglende mæthedsfornemmelse samt øge risikoen for fordøjelsesforstyrrelser og sygdom.

Især om vinteren, i de koldere perioder, er det vigtigt at give hesten mere end de 1 %, for at den kan holde varmen. Regn og blæst øger behovet for grovfoder. Vær derfor opmærksom på, at man fodrer til hestens behov og vælger et grovfoder, der passer til ens hest (højt eller lavt indhold af energi).

Læs også: Hestens 5 største problemer i frostvejr

Du kan læse meget mere om fodring af heste om vinteren på EQUSANAS hjemmeside HER

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce