Del 1: Doping og fodring af præstationshesten

Dette er første del af artiklen om foder og doping. Det er særligt relevant for dig, der rider på et højere niveau. Artiklen berører bland andet, hvordan du undgår at fodre din hest med et foder indeholdende et stof, som står på dopinglisten. Men hvad er egentlig forbudt, og hvordan skal du som almindelig hesteejer have en chance for at finde ud af, om et foder indeholder forbudte stoffer? Det giver Christina Kryder Pedersen fra St. Hippolyt dig svar på her.

Af Christina Kryder Pedersen, Cand. Agro, St. Hippolyt Danmark A/S

Doping i foder
Doping i sport er et ”varmt” emne, og desværre er antallet af positive tests i human international sport været stigende inden for de sidste par år. Doping i hestesporten er også et ”varmt” emne, og positive dopingtests har forårsaget, at heste og ryttere er blevet diskvalificeret eller mistet medaljer på den konto. Inden for væddeløbssporten er det ikke kun løbet, der er tabt, men også hestens værdi, der falder.

Doping i forhold til fodermidler er næsten umuligt at gennemskue, da det kræver en viden om de enkelte råvarer og deres aktive stoffer for at kunne vælge til eller fra. Derfor ender det ofte med, at rytteren kommer til at fravælge fodermidler, som reelt ikke udgør en dopingrisiko, men det er selvfølgelig vigtigere, at være på den sikre side, når man er i tvivl. 

På FEI’s hjemmeside findes der en søgemaskine, hvor det er muligt, at indtaste et stof for at finde ud af om det er på dopinglisten. På FEI’s hjemmeside står der, at stoffer som ikke står på den forbudte liste, ikke er forbudte at bruge medmindre de har en lignende kemisk struktur eller biologisk effekt, som andre forbudte stoffer. Dette betyder, at rytteren skal have kendskab både til den måde, det virker i hestens krop, samt den kemiske opbygning af de enkelte stoffer. Det er en meget stor og omfattende opgave. 

Doping i fodertilskud
Når det gælder urtetilskud eller naturmedicin er der tale om alle former uanset om det anvendes intravenøst (i blodet), topikalt (på huden), intramuskulært (i musklen), subkutant (under huden) eller oralt (indtages/spises), da de fleste af disse midler både virker lokalt, men også har en systemisk virkning altså bevæger sig rundt i kroppen med blodbanen. 

Analysemetoderne har også ændret sig igennem tiderne og substanser, som f.eks. det beroligende stof acepromazin, der i 1960 ikke kunne findes i hestens urin, kan nu findes i op til fem dage efter administration. Derfor er det også blevet lettere for den ærlige topatlet, at blive taget for doping. Det skyldes både kontamination – altså ‘dopingforurening’ – fra miljø, men også tildeling af fodertilskud, hvor der ikke er en kontrolleret ingrediensliste eller registreringssystem, kan være kontamineret.

Der tales om to forskellige kategorier, når det gælder doping:

  • Forbudte substanser: stoffer, der af FEI er blevet dømt for ikke at have en legitim anvendelse inden for hestemedicin, eller som er i høj risiko for misbrug, hvis det anvendes. Dette kan være antidepressive midler, antipsykotikum eller nervesystem stimulanter osv. Disse stoffer må ikke findes i en hest på noget tidspunkt uanset niveauet det findes på.
  • Kontrollerede substanser: en liste af stoffer, som potentielt kan fremme en præstation, hvis det tildeles over et bestemt niveau. Nogle eksempler kan være antiinflammatoriske substanser, lokalbedøvende midler, bronkodilatatorer – altså midler som udvider bronkierne – hostehæmmende samt andre former for naturmedicin. Disse stoffer kan være præstationsfremmende afhængigt af, hvornår det gives samt dosering. Her vil der ofte være en karenstid afhængig af, hvilket stof, der er tale om.

Det er desværre ikke muligt at gennemgå samtlige fodertilskud, og derfor beskæftiger denne artikel sig med enkelte substanser. De kan enten være til stede i fodertilskud eller være en del af hverdagen for hesteejeren, hvilket også udgør en risiko for kontaminering af hestens foder.  

Læs med i næste del af artiklen, hvor Christina Kryder Pedersen forklarer, præcis hvilke substanser, der er tale om og som du derfor bør holde øje med på dit foders indholdsliste. Her giver hun også gode råd til, hvordan man kan fordele ansvaret i stalden, så hesten ikke risikerer at indtage et doping-stemplet stof op til et stævne.

Læs også
Fordring af konkurrenceheste
Optimal fodring af springhesten
Græs og præstation

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce