Annonce

Del 2: Så vigtig er vand og elektrolytter for din hest

Skrevet af Cand. Scient. Agrobiolog Christina Kryder Pedersen fra St. Hippolyt.

I første del af del af denne korte serie beskrev vi hvad varmen og sommeren har at betydning for din hests behov i forhold til øget vandindtag og elektrolytter. Det kan du læse mere om lige her:

>>> Læs første del af “Så vigtig er vand og elektrolytter for din hest” her. <<<

I denne del af artiklen kan du læse om hvad elektrolytter er, og hvorfor de er vigtige for din hest. Du kan også læse om hvilke tegn du skal holde øje med, for at se om din hest er dehydreret.

Hvad er elektrolytter?

Mineralerne natrium, kalium, klorid, kalcium og magnesium kaldes samlet for elektrolytter. Natrium og klorid er de primære elektrolytter i blodplasma og kroppens ekstracellulære væsker (ekstracellulære væsker er alle væsker uden for cellerne), mens kalium spiller en meget central rolle i de intracellulære væskekamre (væsken inde i cellerne). Den intracellulære væske udgør omkring 2/3 af kroppens væske.

Disse elektrolytter har mange vigtige opgaver i hestens krop. For eksempel regulerer elektrolytterne væskebalancen og syre-base balancen i kroppen. Natrium og kalium har betydning for de signaler, der sendes over cellevæggen, som er vigtig i forhold til normal nerve- og muskelfunktion.

Nyrerne spiller en central rolle i forhold til regulering af elektrolytbalancen. Nogle elektrolytter tabes via gødningen, men de fleste udskilles med urinen. Nyrerne er i stand til at tilbageholde natrium meget effektivt, hvis hesten ikke får tilstrækkeligt via sit foder. Kalium og kalcium udskilles i større grad gennem urinen, fordi der ofte findes større mængder kalium og kalcium i hestens foder herunder hestens grovfoder.

Hestens sved er hypertonisk, hvilket betyder, at det er mere salt end andre kropsvæsker. Hesten vil derfor tabe større mængder elektrolytter, når den sveder.

Gennemsnitlig vil hestesved indeholde ca. 54 % klorid, 32 % natrium, 11 % kalium, 2 % kalcium og 1 % magnesium.

Elektrolytter i hestens foder

Heste i vedligehold i moderat klima vil ofte få dækket deres behov for elektrolytter gennem sit foder forudsat, at hesten får tilstrækkeligt med grovfoder og et fuldt dækkende vitamin og mineraltilskud. Kaliumbehovet dækkes oftest gennem grovfoderet. Dette glæder ikke for natrium og klorid, og det kan derfor være en god idé at give hesten en saltsten. Der er dog stor uenighed blandt eksperter omkring saltsten, og hvorvidt hesten bliver dækket den vej. Nogle heste kan godt administrere at have en saltsten, hvorimod andre ikke kan og har spist den i løbet af en uge. Derudover findes der heste, som ikke bruger saltstenen og derfor ikke får de nødvendige elektrolytter.

Få lavet en afbalanceret foderplan med de korrekte mængder af elektrolytter og tilsæt ikke almindeligt bordsalt til foderblandingen. Skal der tilsættes salt til foderet, så anbefales himalayasalt eller havsalt, da disse typer salt ikke indeholder antiklumpningsmidler som fx aluminiumsilikat (E559) eller natriumferrocyanid (E535). Til heste i moderat til hård træning bør et elektrolyttilskud gives, specielt hvis det også er varmt. Ved at give et elektrolyttilskud får hesten alle de rigtige elektrolytter og ikke kun natriumklorid, som findes i almindeligt salt. Følg altid den anbefalede dosis på produktet eller søg hjælp hos en professionel.

Tildeling af elektrolytter året rundt er ikke sundt for hesten. Overdosering af elektrolytter belaster de indre organer herunder nyrerne, da overskydende elektrolytter udskilles via urinen. Derfor bør hesten kun tildeles ekstra elektrolytter, hvis den har behov for det. Langt de fleste foderblandinger indeholder de elektrolytter hesten har brug for til vedligehold eller let arbejde.

Det er ikke muligt at give elektrolytter på forhånd for at undgå, at hesten kommer i underskud, da hesten udskiller det, den ikke har brug for. Men det er muligt at sikre, at hesten har drukket tilstrækkeligt inden konkurrence, således at den har fået væske nok og ikke starter ud med at være dehydreret. Derimod er det vigtigt efter hård konkurrence eller hård træning i varme temperaturer, hvor hesten har svedt meget, at den får ekstra elektrolytter både efter træning og over de næste 2-3 dage. Det er en god idé at give elektrolytterne i et foder, som hesten kan lide. Nogle heste foretrækker at få elektrolytterne i sit vand, mens andre bedre kan lide det i sit almindelige foder eller opblødt i Mash.

Hvad kan du gøre for at undersøge om din hest er dehydreret?

Ofte kender ejer sin hest godt, og ved hvad der skal til, for at undgå den bliver dehydreret. Dehydrering ses oftere hos heste i hård træning, når det er varmt, og der er nogle specifikke ting, du som hesteejer kan være opmærksom på.

  •         Hjertefrekvens eller puls stiger over det normale på 28-40 slag i minuttet
  •         Ændringer i tandkødsfarve og fugtighed fra den lyserøde let fugtige slimhinde
  •         Nedsat hudelasticitet. Kan testes ved at løfte huden op fra kroppen og se om den bliver stående i mere end 2 sekunder. Ifølge AAEP er hesten mere end 4-6 % dehydreret, hvis dette sker.
  •         Indsunkne øjne og opkneben bug sker ved 8-10 % dehydrering, og i dette tilfælde skal dyrlægen tilkaldes.
Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce