Den vigtige basistræning: Få hesten til at strække sig frem og ned

Der tales ofte om, hvor vigtigt det er, at vi lærer vores hest at strække sig frem og ned. Udover det skal rytteren selvfølgelig også bevare den gode kontakt til hesten. Den fremadsøgende hest, der strækker sig ned, er en vigtig øvelse at mestre uafhængig af niveau og ridedisciplin. Her får du tips til, hvordan du og din hest kan få godt styr på det gode og fremadsøgende stræk. 

Læs også: Sådan opnår du den optimale skridt

En god form for opvarmning 

Man skal ikke undervurdere, hvor svært og vigtigt det er, at en hest lærer at strække sig frem og ned. I opvarmningen er øvelsen meget brugbar til at få smidiggjort hesten til de senere “strabadser” i dagens træning. Til stævner er det en øvelse, der er flittigt brugt især i den frie skridt. I øvrigt en øvelse som mange heste kan have svært ved at mestre, uden at det ender op i en trippende tilstand. Det trækker ned i dressurpointene, og derfor skal man huske at fokusere på den fremadsøgende hest i sin træning.  

Andre øvelser bliver nemmere 

Med tiden som dig og din hest bliver bedre til opgaven og opretholder en god kontakt, vil I også opleve, at andre øvelser bliver lettere. Det handler blandt andet om nemmere at kunne ride mere “op ad bakke”, som er nødvendigt for udførelsen af flere øvelser. Men hvordan lærer du egentlig din hest at strække sig frem og ned samtidig med, at kontakten bevares? Vi giver dig her en kort introduktion.  

Annonce

Det basale du skal vide  

Før vi går videre med, hvordan du lærer din hest at trække sig frem og ned, starter vi lige med selve forståelsen af øvelsen. Hele kernen af et godt stræk er hestens smidighed. Strækket har to formål. Det forbedrer din hests smidighed og tester jer begge af i forhold til jeres samarbejde. En hest, der strækker sig frem og ned, har naturligvis lettere ved også at lave numre, så den gensidige tillid er vigtig her. 

Hvis hesten går “op ad bakke” og samlet, vil der automatisk være en kontakt ned ad og frem, der leder ind i et smidigt stræk. På den måde vil der være god kontakt og selvbæring. Dette stræk er nøglen til smidighed og afslappethed. Det er altafgørende, at det er på plads, før du går i gang med de mere avancerede øvelser.  

Det er vigtigt, at stækket ikke forkorter nakken og får hestens næse bag lod. Uafhængig af hvor lavt strækket er, skal hestens næse være en lille smule foran lod med en åben hals og løftet ryg.  

Hesten skal gerne strække hele sin overlinje og rides fra bagparten ind i forparten.   

Start i skridt 

Som med så meget andet kan det godt betale sig at starte i den nemmeste hastighed nemlig i skridt. Hvis din hest ikke kan strække sig i den gangart, er det langt fra sikkert, at den kan finde ud af det i trav eller galop. Først når det er på plads i skridt, kan du udvide øvelsen til andre tempi.  

Rytterens hænder har stor betydning 

En af de største årsager til, at heste tøver med at strække sig ned og frem, er, fordi ryttere har usikre eller urolige hænder. Det er vigtigt, at hesten er tryg ved rytterkontakten i tøjlen og aktivt søger den selv for at opnå det mest korrekte og afslappede stræk.  

Et skridt ad gangen  

Start med at etablere en god og afslappet skidt på en 20 meter volte. Din hest skal være opmærksom på dine hjælpere, men ikke anspændt og trippende. Begynd derfor øvelsen på en hest som i udgangspunktet er afslappet.  

Giv efter på indvendige tøjle  

Få hesten til at bevæge sig lige, og bevar kontakten til den udvendige tøjle. Imens strækker du din indvendige tøjle en lille smule frem og ned. Ikke en stor bevægelse. Du skal ikke “miste” tøjlerne, men blot skabe mere plads for hesten at strække sig på. Du skal fortsat sidde med korrekt placering af overkroppen uden af falde på næsen. Vær opmærksom på at holde balancen, selvom hesten strækker sig fremad.  

Hestens reaktion  

Hesten skal gerne respondere med kontakt og ved at strække næsen frem og ned mod biddet. Hvis ikke du får kontakt efter en halv cirkel, så forsøg at samle indvendige tøjle op, og slip på den udvendige tøjle. På den måde kan du se, om hesten strækker sig mere velvilligt. Hvis du stadig ikke har en respons, forsøg da at mindske cirklen en smule, hvor hestens bøjning skal være omkring dit indvendige ben og ikke ved at hive i indvendige tøjle.   

Bevar roen i hænderne 

Vær opmærksom på ikke at dreje hestens hoved eller rykke den i munden, når den begynder at strække sig. Man kan ikke udføre denne øvelse ved at hive hesten ned. Du skal forsøge at få hesten til selv at ville søge kontakten.  

Læs også: Uden stigbøjler: Få en bedre føling, balance og smidighed

Ros for stræk 

Når du får selv den mindste respons, så husk at rose hesten med din stemme, og giv den en kærlig omgang nus. Når hesten begynder at forstå ideen med øvelsen, kan du give den mere tøjle og udvikle strækket yderligere. Det hjælper måske på træningen at lægge øvelsen til sidst. På den måde er hesten muligvis mere modtagelig for at strække sig frem og ned. 

Annonce

Hvornår er øvelsen korrekt udført? 

Det korrekte stræk har du opnået hos din hest, når den bevarer sin rytme og aktivitet og forbliver lidt foran lod.  

Hvis du af en eller anden grund mister skubbet bagfra, vil hestenopleve en ubalance og gå på forparten – lidt som hvis du selv går hurtigt ned ad en stejl bakke.  

Med tiden som hesten bliver stærkere og mere smidig, vil du kunne udvide øvelsen til trav og galop.  

Artiklen er skrevet af FEI og er oversat af Malgré Tout.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce