Uanset om det er den erfarne konkurrencehests rolige “been there, done that”-attitude, den tålmodige og elskelige all-round pony eller måske den udholdende distancehests urokkelige stoicisme samt den rutinerede avlshoppes bestemte væsen, så er ældre heste noget helt særligt -det samme gælder den pleje, de har brug for for at forblive sunde, glade og mobile langt ind i deres gyldne år.
I denne hyldest til den aldrende hest ser vi nærmere på, hvad den særlige pleje indebærer. Vi dykker ned i nogle af de helbredsproblemer, der kan opstå med alderen, samt de ernæringsmæssige, veterinære og daglige plejetiltag, du kan tage for at sikre, at din aldrende bedste ven får lige så meget ud af sine senior år, som den har givet dig i sine yngre dage.
Fysisk træning og mental stimulation
Seniorheste er unikke. I mange tilfælde har de viet deres bedste år til deres mennesker. Selvom den pleje og opmærksomhed, de har fået som unge, spiller en stor rolle for, hvordan de ældes, er der stadig meget, du kan gøre for at hjælpe din aldrende hest med at få mest muligt ud af sin pensionisttilværelse.
Hvad enten din pony eller hest er helt eller delvist pensioneret – er det vigtigt at sikre dens trivsel ved at holde den glad, aktiv og mentalt stimuleret hele livet.
Ligesom for mennesker er det noget af det værste, en hest kan gøre, helt at stoppe med at bevæge sig, når den bliver ældre. Grundlæggende er alle heste atleter – og flugtdyr – så jævn, stabil bevægelse er afgørende for at opretholde deres kroppe.
Dette omfatter en daglig tur i folden, let skovtur, en gåtur eller arbejde fra jorden evt. over bomme samt lavintensive mobilitetsøvelser.

Skridt skridt og lidt mere skridt
Masser af skridtgang. Skridt er en firetaktsgangart, hvor der altid er mindst én hov i jorden og derfor ingen svævefase. Skridt slider meget mindre på din hest end andre gangarter. Om du rider eller går med din hest, så mærk, lyt og kig om hesten, når den har varmet lidt op i rolig skridt begynder at tage større skridt og svinger gennem ryggen og hofterne.
Du har sikkert hørt det før, at du “skal ride skridten” -altså ikke bare sidde, men RIDE. Hvis ikke det er noget du har gjort før, så har du chancen nu, hvor din seniorhest måske har bedst af primært skridtarbejde.
Bløde buer og store cirkler
Cirkler og bøjede spor kan hjælpe med at mindske stivhed og gøre din hest mere smidig. Giv din ældre hest lidt ekstra tid, varm gerne op i skridt i mindst 15-20 minutter, inden du beder den om at trave. Du kan med fordel starte med en langsommere, mindre trav – så længe din hest forbliver foran schenklen (dvs. at du ikke hele tiden skal drive for at holde den i gang).
Husk, at skarpe vendinger er sværere for ældre heste, så start med længere linjer og store cirkler.
Skridt meget og tag mange skridtskridspauser, og tilføj forskellige øvelser baseret på din hests erfaring og evner.
Husk at lytte til din hest – regelmæssigt arbejde er bedre end at lade den stå stille. Selv hvis du kun skridter, er der mindre belastning på dens ben, og det hjælper med at bevare dens sundhed ved at holde den i bevægelse.
Alsidig træning og kvalitetstid
Selvom man ikke kan give den fuld skrue på springbanen længere eller starte i dressurklasser med sin gamle ven, er der en masse man kan lave sammen, der vedligeholder kroppen samtidig med, at i nyder hinandens selskab.
Hesteagility er en spændende aktivitet, hvor hesten sammen med sin ejer gennemfører en forhindringsbane fra jorden. Banen kan indeholde elementer som slalom, vipper, spring, labyrinter, podier og presenninger, der udfordrer både hestens smidighed og samarbejdsevner.

Agility er både gavnligt for unge, utrænede heste, hvor det kan bruges som miljøtræning, men også for ældre heste, hvor det bidrager til smidighed og styrke. Desuden styrker og vedligeholder træningen tillidsbåndet mellem hest og ejer, da den bygger på samarbejde og kommunikation fra jorden. Hvis man tidligere har konkurreret i dressur eller spring med sin nu ældre hest, kan agility være en skøn måde at bevare og nyde det stærke bånd og den tillid, man har opbygget gennem årene. Det giver mulighed for fortsat at træne og samarbejde på en sjov og skånsom måde, samtidig med at hesten forbliver smidig og mentalt stimuleret.
Man behøver ikke en stor bane for at komme i gang – med få redskaber og lidt kreativitet kan man nemt træne agility derhjemme. Det er en fantastisk måde at skabe variation i den daglige træning på samt holde seniorhesten glad.
Nye rutiner
Det er også vigtigt at skabe en ny rutine, når din hests aktivitetsniveau ændrer sig. En fast struktur i hverdagen giver hesten tryghed og forudsigelighed, hvilket bidrager til dens velbefindende. Rutinen behøver ikke være minutiøst planlagt, men en vis regelmæssighed i dagligdagen hjælper hesten med at slappe af og tilpasse sig sit nye liv. For mange heste hjælper regelmæssig motion med at holde hjernen i balance, og ligesom mennesker har de brug for noget at tænke over for, at forblive mentalt skarpe. En pensioneret hest behøver dog ikke at føre et kedeligt liv. Selv let motion kan gøre en stor forskel.

LÆS OGSÅ: Løb med din hest: 5 tips, der gør det til en god og sikker oplevelse
At tage hesten ind fra folden for en skovtur eller en træningssession og derefter lade den stå uden aktivitet i dagevis er ikke optimalt.
I stedet bør du tænke over, hvordan du kan fordele aktiviteterne, så hesten forbliver mentalt engageret og interesseret i livet.
Små tiltag kan gøre en stor forskel og sikre, at din ældre hest fortsat trives både fysisk og mentalt.
Ud over fysisk aktivitet er mental stimulering også vigtig, da mange ældre heste har været vant til daglig træning og udfordringer i mange år. Overgangen fra et aktivt liv til en mere stille tilværelse kan være svær for nogle heste og i visse tilfælde føre til tristhed eller endda depression.
Beskyttet bolig eller plejehjem
At finde det rette opstaldningssted er vigtigt for din hests trivsel gennem hele dens liv – og særligt i dens ældre år. Hvis din hest tidligere har stået i en travl stald med masser af aktivitet og har været vant til daglig træning, kan det være, at den ikke længere trives i det miljø, hvis træningen ophører eller reduceres betydeligt. Vær opmærksom på din hests adfærd, når dens daglige rutine ændrer sig. Hvis den virker urolig i boksen, nedstemt, mister appetitten eller bliver meget afhængig af andre heste, kan det være tegn på, at den har brug for et roligere og mere tilpasset miljø. Måske er løsningen en mindre stald for nogen, en større stald for andre hvor der sker lidt mere eller løsdrift for mere bevægelse.
“Lyt til din hest og stol på din mavefornemmelse”
Husk på det er dig, der kender din hest bedst, så kig på den med kærlige og kritiske øjne og tag ansvar for eventuelle ændringer i krop og adfærd.

Foldtid – uanset vejret
Den bedste løsning for en ældre hest er at tilbringe så meget tid som muligt ude på folden, hvor den kan bevæge sig frit. Dog kan både vintermånederne med frosne og knoldede folde være så udfordrene for de gamle heste at de ikke bevæger sig nok. Ligeledes kan meget mudrede og våde forårs og efterårsfolde være for stor en mundfuld for for de gamle heste som også kan få en øget tendens til muk. Men selv i perioder med ekstremt vejr har den brug for at komme ud. Overvej kreative løsninger – måske kan der etableres en luftefold, enten permanent eller midlertidigt, på et sted med læ, jævnt underlag eller tør bund, afhængigt af de aktuelle udfordringer.
De ældre heste har lettere til at fryse og koldt og vådt vejr om vinteren gør de gamle heste gamle. For at kompensere sætter den gamle hest længere pels, for bedre at kunne modstå temperaturer under frysepunktet eller for den kolde regn. Hø/wrap er det ideelle foder, der kan omdannes til varme, uden at belaste fordøjelsessystemet for meget. Derfor bør der i den kolde sæson fodres med masser af hø/wrap og gerne ad libitum. Det kan også være du skal give din gamle ven dækken på, selvom den aldrig tidligere har gået med dækken.
LÆS OGSÅ: 3 strategier til heste på sommerfold
Vigtigheden af gode hestevenner
Socialt samvær med andre heste er essentielt for de fleste heste og det at tilbringe tid udendørs, gavner både den mentale og fysiske sundhed. I en hesteflok spiller de ældre heste en uvurderlig rolle, de er de kloge og erfarne vejledere, som viser vejen for de yngre medlemmer og er ofte med til at bringe ro og orden i flokken.
Hierarki og tilpasning i flokken
Det er vigtigt at holde øje med, hvordan din hest indgår i flokkens hierarki, da dette kan ændre sig med alderen.
Hvis din hest tidligere har haft en høj status i flokken, men ikke længere kan opretholde sin position, kan den have svært ved at finde sin nye rolle. I sådanne tilfælde kan det være nødvendigt at introducere den til en ny foldgruppe eller en mere passende makker.

Sammenføringen af heste bør altid ske gradvist og under opsyn for at minimere risikoen for skader og unødig stress. Nogle heste tilpasser sig hurtigt en lavere placering i hierarkiet, mens andre har brug for mere støtte i overgangen. Ved at være opmærksom på din hests sociale behov og trivsel kan du sikre, at den får et trygt og harmonisk liv blandt sine artsfæller.
Fysiske udfordringer for den ældre hest
Det mest almindelige problem – tænderne
Aldersrelaterede tandforandringer begynder typisk at vise sig hos heste omkring 20-22-årsalderen, og de fleste heste over 25 år vil opleve en eller anden grad af tandproblemer. Ubehandlede tandproblemer og uregelmæssigheder bliver mere markante med alderen, hvilket kan medføre betydelige udfordringer for heste, der ikke har fået regelmæssig tandpleje tidligere.
Med alderen bliver den skjulte del af tanden i kæben mindre, og når hesten når omkring 25 år (med individuelle variationer), vil der ofte kun være 1-2 cm tand tilbage til at fastholde den i kæben.
Hvis hesten har en optimal tandstilling og jævnt slid på tænderne, kan dette være tilstrækkeligt. Men hvis der er ubalancer som bølgebid, forvoksede tænder, mellemrum mellem tænderne, eller foderpakninger, kan tænderne blive udsat for skæv belastning, hvilket kan føre til, at de løsnes og enten falder ud af sig selv eller må fjernes for at undgå ubehag.
Efterhånden som hesten ældes, mindskes mængden af emalje på tyggefladen.
Når emaljen er helt slidt væk er tyggefladen fuldstændig glat og uden tyggefunktion. En sådan tand kan hverken male foderet eller slide modstående tand, hvilket svarer til at mangle en tand.

uanset om den rides eller ej. Foto: Malgré Tout
Over tid vil kindtænderne slides ned til tandkødsniveau. Jo flere tænder, der på denne måde bliver “slidt op”, desto sværere vil det være for hesten at bearbejde og udnytte sit foder effektivt. Dette kan føre til vægttab og ernæringsmæssige udfordringer, hvilket understreger vigtigheden af regelmæssig tandpleje for seniorheste.
Ingen hov – ingen seniorhest
Nogle ejere antager fejlagtigt, at en ældre hest, der ikke længere er i regelmæssig træning, ikke har brug for den samme hovpleje som tidligere. Men det gamle ordsprog “ingen hov, ingen hest” gælder i alle aldre – også for seniorheste.
Hestens hove vokser hele livet igennem, derfor har de også brug for kompetent hovpleje hele livet. Hovene vokser dog langsommere med alderen. De vokser typisk hurtigere ved tåen, hvilket betyder, at for lange intervaller mellem beskæringer kan ændre hovbensvinklen og øge belastningen på leddene og senerne.
Hvis du bemærker, at din hest bliver stiv, eller hvis du for nylig har overtaget en ældre hest, bør du informere din beslagsmed. De fleste beslagsmede er erfarne hestefolk, der har stor omsorg for hestenes velbefindende. De kan tage hensyn til hestens behov, for eksempel ved at løfte hovene langsomt på en stiv hest eller give den en pause under beskæringen for at øge komforten.
Sundhedsproblemer hos seniorheste, der påvirker hovene
Hvis din hest lider af Cushing’s, EMS eller får visse typer medicin mod kronisk luftvejslidelse (heaves), er den i øget risiko for at udvikle forfangenhed. Regelmæssige undersøgelser hos en erfaren beslagsmed kan sikre, at sygdommen opdages i tide. Hvis den allerede er i de tidlige stadier, kan korrekt hovpleje gøre forskellen mellem en tidlig aflivning og flere gode år med komfort og livskvalitet.
Hvis din hest har udviklet ledproblemer som ringbone eller gigt, bør du straks informere din beslagsmed – selvom de sandsynligvis vil være blandt de første til at opdage det. Der findes forskellige terapeutiske beslag og beskæringsteknikker, der kan hjælpe den ældre hest med at forblive komfortabel og mobil, uden nødvendigvis at være afhængig af smertestillende medicin.
Selv med regelmæssig hovpleje er det vigtigt at tjekke din hests hove dagligt for ændringer. Ældre heste kan opleve svækkede hovvægge, hvilket kræver opmærksomhed. Tegn på dette inkluderer revner, spaltning eller afskalning, især omkring hovens sider.
Hvis du bemærker øget revnedannelse eller afskalning, bør du kontakte din beslagsmed og dyrlæge. Det er vigtigt at udelukke underliggende årsager såsom ernæringsmæssige mangler eller uhensigtsmæssige staldforhold – både for våde og for tørre miljøer kan påvirke hovens sundhed negativt.
Hvis der ikke er nogen underliggende problemer, kan fodertilskud hjælpe med at forbedre hovkvaliteten. Overvej tilskud med:
Biotin (B7-vitamin) – understøtter sund hår- og hovvækst
Omega-3-fedtsyrer – øger hovens fleksibilitet
Methionin – en aminosyre, der styrker hår og hove
Zink og kobber – støtter cellefornyelse og hovens sundhed.
Som altid bør du rådføre dig med din dyrlæge, før du tilføjer nye tilskud til din hests foderplan.
Ernæring og immunforsvar
Gamle heste har brug for flere næringsstoffer end deres yngre kammerater. Hud, hår og fedtlag er ikke længere som hos yngre heste. En eventuel dårlig foderudnyttelse grundet slidte tænder kan også spille ind. Ændringerne i det metaboliske system afspejles især i hestens immunsystem. Ældre heste er generelt mere modtagelige overfor sygdomme og kommer sig generelt dårligere.
Flere faktorer kan øge risikoen for, at der kan opstå hyppigere kolikker . Ændringer i fodring, såsom skift af foder, samt ændringer i rutine- og motionsniveau kan være medvirkende årsager. Vejrskift kan også spille en rolle. En høj parasitbelastning samt indtagelse af sand kan øge risikoen, og det samme gælder for overvægt, især hos heste, der ikke er i arbejde, da de har op til tre gange større risiko for at få kolik.
Diæter med højt kornindhold og lavt grovfoderindtag, lange perioder mellem fodringer og nedsat vandindtag kan også have en negativ indflydelse på fordøjelsessystemet. Tandproblemer kan påvirke hestens evne til at tygge og fordøje foderet korrekt, og derfor er regelmæssig tandkontrol og raspning vigtig, især hos ældre heste. Ormeinfektioner bør overvåges og behandles efter dyrlægens anbefalinger, typisk om foråret og efteråret, for at minimere risikoen.
- Pelsskifte: Den gamle hest kan have svært ved at skifte pelsen. Dette kan der være flere årsager til, både hormonelt og grundet næringsstofmangel. For disse heste, kan det være en fordel at tildele et boost i forbindelse med pelsskiftet forår og efterår. Ofte er det tilskud der er rige på Omega 3-6-9, samt B- og E vitamin.
- Led og mobilitet: Den gamle hest kan have slidte led og sener. Dette kan evt. understøttes med tilskud i foderet baseret på glukosamin, MSM, Hyben, spirulina, grønlæbet muslinger og Omega-3 fedtsyrer.
- Immunforsvaret: En blanding der er rig på antioxidanter kan være med til at hjælpe et udfordret immunforsvar hos den ældre hest. Hyben, rød solhat, brændenælder, sortkommenfrø, rødbede, havtorn og hvidløg.
Som altid bør du rådføre dig med din dyrlæge, før du tilføjer nye tilskud til din hests foderplan.
LÆS OGSÅ: OMEGA 3 – det essentielle tilskud
LÆS OGSÅ: Hyben er naturens gratis tilskud – pluk nu!
Derudover kan langvarig brug af ikke-steroide antiinflammatoriske midler (NSAIDs) samt stress påvirke fordøjelsessystemet negativt og føre til kolik og øget risiko for mavesår grundet ubalance i hestens mavesyreniveau. For at forebygge sygdomme er det vigtigt at sikre korrekt fodring, regelmæssig motion, god tandpleje, ormekontrol og at reducere stressniveauet hos hesten.
Blød maden op
Der findes en række specialfremstillede foderblandinger, der er udviklet til at dække de ernæringsmæssige behov hos ældre heste. Særligt dem med nedsat tyggefunktion eller fordøjelsesproblemer kan have stor glæde af de mange gode MASH-produkter der blødes op i vand, hvilket er en ideel løsning for heste, som ikke længere kan tygge optimalt. MASH indeholder ofte en række næringsrige ingredienser, der styrker immunforsvar, hud, pels, hove, mave og tarme. I MASH er det også nemt at tilsætte yderligere tilskudsprodukter, der ofte sælges i pulver eller pilleform.



Alternativer til mash der kan udfodres opblødt:
- Roepiller
- Roeflager
- Grøntpiller
- Fiberpiller
- Heucobs – presset hø i bolche størrelse
En del foder i pilleform kan ligeledes blødes op og udfodres til heste med tyggebesvær. Rådfør dig med enten dyrlæge eller foderkonsulent om det pågældende foder er egnet for opblødning.
Det anbefales altid at tage en snak med både dyrlæge og foderkonsulent om hvad din hest har brug for.
LÆS OGSÅ: Giver du din hest mash? Lær mere om fordelene, og hvornår det kan være gavnligt
KILDER: