Polorytter: “Det meste sport har jeg gjort af nød – indtil jeg prøvede polo”

Hestene skal kunne stå bomstille, accelerere fra nul til fuldfart på få sekunder, vende på en tallerken og finde sig i, at der bliver svinget med køller på siden af dem. De skal være stærke, rolige og udholdende, ikke for store, og mest af alt skal de være glade for spillet. Sådan fortæller direktør i Copenhagen Polo Club, Christian Green, om den optimale polohest. Samtidig har vi hos Malgé Tout allieret os med Josephine Adamsen, der selv har været en tur til polo for første gang.

Annonce

Læs også: Lær din hest at vende på en femøre

Er det mon synd for hesten?

Som så mange andre var Josephine Adamsen helt nybegynder, da hun trådte op i de herskabslignende omgivelser ved Copenhagen Polo Club. Hun havde længe haft lyst til at prøve kræfter med sporten, og nu skulle det være.

Jeg var lidt nervøs for, om det mon var synd for hestene, fordi det ligner, at de bliver hevet i, men det gør de overhovede ikke.

Josephine Adamsen, polospiller.
De rolige heste elsker at spille Polo. Man har lavet forsøg med at omskole væddeløbsheste til poloheste, så de får en ny karriere og chance i livet. Det er ikke hver gang det lykkes, men når det gør, er det rigtig fedt, fortæller Christian Green. Foto: Malgré Tout

Det er nemlig sådan med polo, at hesten nærmest ikke bliver rørt af rytteren. Når du som begynder møder op til din første lektion, får du en grundig introduktion til, hvordan du skal ride hestene. Du må eksempelvis ikke bruge benene på dem, eller hive dem i munden. Du skal blot løfte benene op mod sadelunderlaget, hvis du ønsker den skal gå fremad. Armene løftes ligeledes i vejret, lidt som man ser med westernridning – på den måde guider man hestene rundt med tøjlen.

Josephine var derfor også meget overrrasker over, hvor lette hestene var at styre, og hvor meget hun egentlig havde at lære, når det kom til polo-ridning.

“Det er uden tivivl de mest velopdragne og rolige heste, jeg nogensinde har redet på. Stilen var fuldstændig modsat alt det, som jeg har lært igennem tiden. Benene skulle vende ud af, hænderne højt op, det samme med hånden, når man selvfølgelig skulle slå til bolden bed køllen. Det var virkelig sjovt.” siger Josephine.

Lidt til historietimen

Polo er verdens ældste holdsport til hest, og kan dateres 2500 år tilbage. I dag spilles der polo i over 90 lande i verden. Polo er funderet i horsemanship, og tøjet består af en poloshirt og jeans, kraftige ridestøvler og en hjelm med en bred skygge. Poloheste er typisk meget lette at styre rundt med, og de er ikke så store (maks. 163 cm i stang). De har et roligt sind og er ofte en blanding af racerne fuldblod og criollo. Kilde: Dansk Rideforbund.

At finde sin sport

Det er efterhånden seks år siden, at Christian Green overtog driften af Copenhagen Polo Club, der dengang var i økonomiske vanskeligheder. Forinden havde han fået øjnene op for sporten, og for ham var det vigtigt at holde fast.

Motion og sport havde indtil da mest været en pligt istedet for af lyst. Da jeg prøvede polo, var jeg bare hooked. Nu havde jeg endelig fundet noget, jeg glædede mig til at komme afsted til – så var jeg ikke klar til at lægge det på hylden.

Josephine Adamsen, polospiller.
Bolden er større for begynderholdene, så de hurtigt kan komme i gang med spillet. Foto: Malgré Tout.

Hvorfor er det så fedt?

For Christian handler det meget om, at Polo forener mange elementer. Man får både adrenalinen, fællesskabet omkring en holdsport, boldpillet og så selvfølgelig omgangen med hestene. Christian havde selv redet lidt, før han begyndte til polo, men generelt var hans oplevelse, at andre ridediscipliner godt kunne blive lidt ensomme, fordi man oftest er “imod” hinanden.

“Jeg manglede ligesom lidt, hvem jeg kunne drikke en bajer med efter træning – det gør man jo ikke så meget i andre ridediscipliner.”

Det særlige fællesskab og holdånden er Josephine enig i:

“Os på holdet kendte jo ikke hinanden på forhånd, men ret hurtigt blev vi faktisk et team, spillede sammen og fik da også et lille glas et-eller-andet sammen. Det var virkelig hyggeligt,” siger hun.

Fordi polo netop er en holdsport, så er der også en del firmaer, der booker events hos Copenhagen Polo Club. Interessen er ifølge direktøren også stigende, og folk er begyndt at kende til det, når de kommer ud til begivenheder.

Polo er både for mænd og for kvinder. Her ses to polohold kæmpe mod hinanden under Beach Polo World Cup i 2015 i Hornbæk i Nordsjælland. Foto: Malgré Tout.

Alle kan være med

Alle lytter opmærksomt, når instrukserne bliver givet. Foto: Malgré Tout

Josephine var selv lidt ængstelig ved, om oplevelsen med at spille polo ville blive som at deltage på et rideskolehold. Selv har hun redet i mange år, deltaget ved store springstævner og rider i dag flere ungeheste op. Heldigvis blev “frygten” hurtigt afkræftet, og alle var fuldstændig på samme niveau, mens de spillede, fortæller hun.

Men kan det nu passe, at alle bare kan sætte sig op og ride polo. Ifølge Christian Green og Josephine Adamsen, så ja.

Vi har selv én, som er 65, der aldrig havde redet på heste, og han spiller polo i dag. Hestene skal netop være så rolige, at alle kan være med, er de ikke det, så duer de ikke til at være poloheste

Christian Green, Direktør i Copenhagen Polo Club.

Christian fortæller, at han endnu ikke har oplevet nogen sure eller utilfredse med at spille polo. Som han så fint beskriver det, så har han egentlig længe “ventet på”, at nogle ville blive i dårligt humør, men indtil videre har alle faktisk forladt spillet med et smil på læben.

Sådan fungerer spillet

  • Meget kort spilles polo typisk af 2 til 4 personer og heste på hvert hold.
  • Der rides mellem 6 og 8 minutter ad gangen, hvorefter der er pause i cirka tre minutter. I hver pause skiftes der typisk hest.
  • Der rides efter en lille hvid bold, som der slås til med en lang mallet (en slags kølle) fra hesteryg (for begynderhold hos Copenhagen Polo Club er bolden større).
  • Man benytter kun højre hånd til at bruge malleten, mens venstre hånd holder tøjlerne. Bolden skal i mål (mellem to stolper) i hver ende af banen.
  • Det er en holdsport med taktik og korrekt placering som hovedingredienser – dernæst kan rideevner og fart tilsættes.
    Kilde: Dansk Rideforbund, Copenhagen Polo Club og Wikipedia.
Annonce

Læs også: “Jeg vil heller undvære juleaften, end jeg vil undvære Hubertusjagten”

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce