Det skal du huske, inden vinteren sætter ind

Vinteren kan være svær både for hest og ejer. Udfordringerne kan hobe sig op, både i forhold til mængden af foder, mudrede eller frosne folde, besværlig hov- og pelspleje, vand der fryser til is, og sne, der klumper sammen under hovene. Det kan kræve et umenneskeligt stort overblik at komme godt igennem vinteren og huske at forberede sig på alle de ting, som skal være klar til, når frosten sætter ind. Derfor har vi sammensat en huskeliste, som hjælper dig til ikke at glemme noget af det, der er vigtigt for, når man har hest om vinteren.

Annonce

Læs også: Bevar motivationen i vintermørket

Huskeliste til dig, der har hest om vinteren

Termo

Alt, hva du overhovedet kan få fat i med termoeffekt er absolut uundværligt om vinteren: Termostøvler, termojakke, termobusker, termohandsker og selvfølgelig en termokande! Det er det, der gør det lidt lunere at tage ud til sin hest om vinteren.

Mordax

Hvis din hest har metal sko på og du godt kan lide at ride i det fri – eller hvis du skal ud for at komme til et ridehus – så er et par gode mordax intet mindre end guld værd. Hvis du synes, at det med at sætte mordax i lyder lidt besværligt, så husk, at der findes nogle, som er så små, at din hest eller pony kan have dem i døgnet rundt. De giver stadig et fint fodfæste. Alternativt kan man bruge boots som har forskellige typer grip til forskelligt vejr.

Læs også: Ridning i vinterkulden

Hovfedt eller -olie

For at forhindre, at sneen klumper sig sammen under hestens hove, hvad enten du bruger mordax eller er barfodet, så har du brug for en god hovfedt eller hovolie. Hav den klar sammen med dine strigler og giv hovenene et tykt lag (og vi mener rigtig tykt) før rideturen eller når hesten skal på fold.

Læs også: Isklumper under hovene? Her er 4 nemme måder at issikre på

Justeret foderplan

Som regel er det nødvendigt at justere hestens foder, når temperaturerne skifter – vær sikker på din hest får højkvalitets grovfoder og eventuelt suppler med en god olie, såsom hørfrøolie. Skal hesten kunne holde varmen i vinterkulden, så har den nemlig brug for ekstra energi – til en vis grad. Det kommer selvfølgelig helt an på, hvor god din hest er til at sætte pels, og om den går med dækken og hvor tykt det i så fald er.

Tandeftersyn

De fleste heste har brug for et tandeftersyn minimum en gang om året, og det kan være en rigtig klog beslutning at lægge det i vinterhalvåret. For hvis hesten har svært ved at tygge sin mad, og dermed får forringet sin lyst til at spise, så kan det få betydelige konsekvenser for dens indtag af energi og ikke mindst næringsstoffer. Begge dele har den hårdt brug for, når det virkelig er koldt.

Heste løber i sne
Heste kan godt få lidt ekstra energi i det kolde vejr, da de frosne og knoldede folde kan mindske hestenes mulighed for at komme af med energien ude på folden. Foto: Canva Pro

Frostfri vandkar

Når frostvejret sætter ind kan det være en stor udfordring at holde hestenes vandkar på foldene og i udendørsbokse eller læskure fri for frost. Mange bruger en flaske med olie, som de lægger ned i karret, til at undgå det. Det kræver dog, at man rører lidt rundt i vandet med flasken i ny og næ. Forsøg også at undgå, at vandet er for koldt. Heste fortrækker vand der er tættere på 20 grader og drikker mindre hvis vandet er for koldt.

Læs også: Frost i vandkarret? Sådan holder du det fri for is med kreative løsninger

Gummispande

Spande af plastik kan være ekstremt svære at banke frossen vand ud af. Gummispande derimod er nemme at bøje, således at man kan få isen til at give slip. Det kan derfor være særligt oplagt at bruge gummispande på foldene, hvis vandet skulle fryse til is.

Hegnspæle

Hvis sneen virkelig falder, så kan man risikere at hegnet omkring folden bliver for lavt – eller måske helt forsvinder – på grund af de store snemængder. Se bare her! Husk også at tjekke hegnet, når sneen igen er væk. Hegnstråde og -pæle kan let være blevet revet løs eller væltet på grund af tøsneens vægt.

Klippemaskine

Mange ryttere klipper deres heste i vinterhalvåret – enten helt eller delvist – og de fleste klippede heste har brug for en tur under maskinen mere end én gang. Husk derfor at holde din klippemaskine ved lige, så den er ren og har skarpe skær til næste gang, den skal bruges.

Skridttæppe

Et godt og tykt skridttæppe (eller måske endda to) er nødvendigt, hvis du klipper sin hest eller at den er vant til at gå med udedækken. Så kan hesten nemlig holdes helt varm under opvarmning, og når du skridter den af. Og så skal det altså nævnes, at når det virkelig er koldt, så er uld klart bedre end fleece.

Tæpper

Komforten for undervisere og tilskuere, der står og kigger på skal selvfølgelig ikke glemmes. En varm jakke kan gøre meget, men har man stået stille i bare få minutter, så kommer man hurtigt til at fryse. Et par lune tæpper er derfor en rigtig god idé at anskaffe sig og have liggende til de ikke-ridende gæster.

Annonce

Elkedel

Kopnudler og kaffe eller kakao til rytteren og mash til hesten – behøver vi sige mere? Der er ikke mange stalde, der kan klare sig igennem en vinter uden en elkedel. Både hest og rytter kan virkelig trænge til noget at varme og styrke sig på efter en ridetur i det kolde vejr. Derfor er en elkedel til at koge vand i en hel essentiel del af staldinventaret om vinteren.

Kakao, kaffe og kopnudler

Nu, hvor elkedlen er så vigtig, så er en god beholdning at instant kaffe, kakaopulver og kopnudler det selvfølgelig også! Måske kan I som pensionærer skiftes om at købe det ind og på den måde sørge for, at I aldrig løber tør for forsyninger?

Mash

Det samme gælder hestens mash. Her skal man være opmærksom på, at mange producenter af mash tilsætter en hel del melasse. Det kan for nogle heste være uhensigtsmæssigt, ganske enkelt fordi de ikke kan tåle al den ekstra energi. Du kan også lave din egen varme hestegrød med roepiller, grønpiller eller andre fiber baserede alternativer. Vi anbefaler, at du rådfører dig med din lokale foderekspert for at finde det helt rette produkt til din hest.

Reparationsgrej

Hvis din hest går med dækken, så er et par ekstra spænder til dækkerne og en kraftig sytråd er guld værd at have ved hånden, når hesten – næsten helt uundgåeligt – stolt kommer ind fra fold med et iturevet dækken.

Ekstra dækkener

Dette hænger sammen med ovenstående; er hestens dækken så ødelagt, at det ikke er noget, som kan fikses nu og her, så er det bare rigtig rart at have et ekstra, tykt dækken ‘på lager’. Så kan hesten få det på, imens du tager det ødelagte med hjem til en større reparation.

Heste med dækken i sne
Mange heste går med dækken om vinteren, for at kunne holde på varmen, særligt hvis de er klippede. Foto: Canva Pro

Læs også: Guide: Sådan vælger du det rigtige dækken i forhold til vejret

Smedebesøg

Selvom de fleste hestes hove vokser langsommere om vinteren end resten af året, så er det vigtigt ikke at spare på besøget af sin beslagsmed eller trimmer. For lange hove vil kunne samle mere sne under sig og desuden gøre det sværere for hesten at stå fast på et glat og måske knoldet underlag. Desuden kan frosthård jord nemt få sprækker og revner i overgroede hove til at blive endnu værre.

Sneskovl

Når sneen falder og du skal ud med hesten, enten på fold, over i ridehuset eller ud på tur, så er det bare om at have en sneskovl klar. Ved at rydde gårdspladsen eller ved bare at lave en lille ‘sti’ mellem stalden og resten af matriklen, forhindrer du at der samler sig isklumper under hestenes hove.

Grus

Brug endelig ikke salt til at få det sidste is og sne til at tø, når du har skrabet sneen væk. Drys i stedet lidt grus ud, så hestene såvel som ryttere kan få et godt fodfæste. Salt er skidt for miljøet og poter.

Hovrenser

Skulle du være så uheldig, at hesten alligevel får sneklumper under hovene, så er det rigtig ærgerligt ikke at have en hovrenser i nærheden. Det kan være en kæmpe hjælp altid at have én i lommen, så længe, der ligger sne.

Forhåbentlig føler du nu, at du ved, hvad du skal forberede dig på. Måske er du kommet i tanke om flere ting, du skal huske? Det er unægteligt sjovere at have hest om sommeren end at have hest om vinteren, men ved at forberede sig på, hvad de – måske – kommende endnu koldere temperaturer kan føre med sig, så bliver det nok ikke så slemt endda.

Læs også: Det bedste og det værste ved at have hest om vinteren

Annonce

Artiklen er oprindeligt bragt i januar 2019.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce