Diarré hos heste – et udbredt problem

Efteråret er forbundet med en række ændringer specielt i adgang til næringsstoffer fra græsset, fodring og foldmanagement. Mange af disse ændringer kan føre til ændringer i hestens mave-tarmfunktion, og mange hesteejere vil opleve, at deres hest får løs mave eller diarré i længere eller kortere perioder. Men hvordan kan man bedst fodre hesten, når den har fået mave-tarmproblemer, og hvordan kan man bedst hjælpe den med at komme sig?

Kliniske tegn som kan være tegn på dårlig fordøjelse:

Træthed
Ingen eller dårlig appetit
Kolik symptomer
Vandig afføring
Ufordøjet mad i afføringen
Blod i afføringen

Hvis din hest lider af diarré, er det først og fremmest vigtigt, at du konsulterer din dyrlæge. Diarré kan skyldes mange forskellige ting, nogle er helt ufarlige og behøver ingen behandling, mens andre er meget alvorlige og kan blive til livstruende, hvis de ikke behandles. Symptomerne på de ufarlige og alvorlige tilfælde kan se ens ud, når man står i stalden, men din dyrlæge kan hjælpe med at skelne og lave en plan for, hvordan du bedst håndterer problemerne. De fleste diarréer er fodringsrelaterede forårsaget af ændringer i fodringen eller i græssets indhold af sukker, men nogle gange kan diarré også være forårsaget af orme eller bakterier, der potentielt kan inficere andre heste også. At udelukke dette er en anden vigtig grund til at tale med din dyrlæge, når du hest har diarré.

Foderplan for hest med diarré/praktiske tips:

Giv hø frem for wrap (halm og frøgræs giver ikke de nødvendige fibre)
En hest skal min. have 1,5 kg hø/wrap pr 100 kg hest pr dag
Opblødte roepiller for at give fordøjelige fibre
Foder med lavt indhold af sukker og stivelse
Tilskud af Probiotika (ikke føl)

Skrevet af Frederikke Lindenberg, Dyrlæge. Ph.d. studerende, og Gaby van Galen, DVM, MSC, Ph.d., DiplECEIM, Associate Professor in equine internal medicine, University Copenhagen

Læs mere om diarre hos heste på Brgaardens hjemmeside >> KLIK HER

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce