Hesten har en udpræget overlevelsesstrategi, der betyder, at den vil spise, når der er føde til rådighed. Denne naturlige tilbøjelighed gør samtidigt, at de fleste heste vil øge deres huld så meget som muligt, da de under vildtlevende forhold forbereder sig på vinteren, hvor føden er knap.
Din hest er som en sulten labrador
Heldigvis er tilgangen til føde året rundt rigtig god, hvilket gør, at denne strategi bliver noget overflødig i dag. Desværre er evolutionen ikke nået så langt endnu, at heste selv kan regulere deres fødeindtag. De fleste heste vil derfor kaste sig over det frodige forårsgræs som en sulten labrador og kan ikke selv stoppe med at spise, når kroppen har fået nok.
Dit ansvar
Det er vores ansvar som hesteejer at kontrollere foderindtaget, således at hesten behov opfyldes eller begrænses tilstrækkeligt. Det giver derfor ikke mening at fortsætte vinterens foderplan, når din hest først lukkes på græs.
Især hvis din hest forvejen er særligt sensitiv overfor sukker og stivelse, skal du være særlig opmærksom. Når hesten spiser græs, nedbrydes græsset i maven og bliver til blandt andet sukkerstoffer, som optages i blodet. Det er stofskiftets opgave at nedbryde føde i maven. Især forårsgræs har et højt sukkerindhold, fordi temperaturerne svinger så meget. Så her kommer stofskiftet for alvor på arbejde.
Det sørger for at sukkerstofferne transporteres fra blodet og ind i kroppens væv og omdannes til energi. Men hvis der er for meget sukker i maden, kan der opstå en ophobning som i stedet bliver til fedt.
Tegn på, at du har en overvægtig hest
- Man kan ikke mærke de bagerste ribben
- Hård fedtkam på oversiden af halsen
- Hjerteformet bagpart (set bagfra)
- Store fedtdepoter på bagparten, således at hoftehjørnerne forsvinder
- Det er vigtigt at være opmærksom på at en stor mave IKKE er tegn på, at hesten er overvægtig, hvis man kan mærke ribbenene! – Dette er snarere tegn på at hesten er vommet, hvilket der kan være andre årsager til (f.eks. for stor mængde halm, orm eller lign.).
Sådan passer du på hestens vægt om foråret og ved indgræsning
Det er værd at tage alle de forholdsregler, du kan, for at forebygge at din hest bliver overvægtig. En hyppig årsag eller medfaktor til overvægt er ændringer i foderet eller græs. Kraftfoder eller korn i alt for store mængder er også hyppige årsager til overvægt hos heste.
Det er blevet mere almindeligt at se heste med stofskifteproblemer, og hvis der ikke handles på situationen, kan det have store konsekvenser. Alle heste har et dagligt behov for næringsstoffer, som kan være afhængig af arbejdsintensitet, størrelse, type og alder, men en overvægtig hest har behov for en reducering af kalorier for at kunne opleve et vægttab. Samtidig er der blevet udviklet en række produkter, der understøtter vægttabet.
Vælg foder med lav stivelse og sukker
Vi anbefaler, at du supplerer med et tilskud eller vælger at fodre med et produkt, der tager højde for at din hest er særlig tilbøjelig til at blive mere nøjsom om sommeren. Vi er selv tilhængere af produktet Equine America Lamigard Advanced Care Pellets, som fås hos HH Care. Årsagen er, at tilskuddet støtter hesten i at opretholde et stabilt stofskifte og passer på hovens sundhed.
Lamigard er velegnet til heste og ponyer i risikogruppen for metaboliske udfordringer, som er følsomme overfor sukker og stivelse og velegnet at give til din hest, især i indgræsningsperioder for at holde et stabilt blodsukker.
Du finder Lamigard HER
Hvis din hest allerede kæmper med kiloene, anbefaler vi Spillers Happy Hoof. Det er en kalorielet fibermix med vitaminer og mineraler og så har den et lavt indhold af sukker og stivelse.
Udover råvarer med et naturlig indhold, er der tilsat lidt melasse, der understøtter appetitten.
Happy Hoof indeholder biotin og olie for understøttelse af en sund hud, stærke hove og skinnende pels. De snittede strå og mange fibre forlænger tyggetiden og bevarer en god fordøjelse.
Du finder Spillers Happy Hoof HER.