Do’s & dont’s til at passe på dine ridestøvler

Annoncørbetalt artikel
Riders Deluxe logo

Glæden ved et par nye ridestøvler er for de fleste af os ryttere større end til juleaften. Med den rette pleje og vedligeholdelse kan du have glæde af dine støvler i rigtig mange år fremover. Men som med alt andet kræver de regelmæssig rengøring og tjek af småskader.

Derfor giver vi dig en liste på 10 vigtige bud, dine læderridestøvler ville ønske, du fulgte i samarbejde med Riders Deluxe.dk.

For sæsonen for fugt og mudder er over os – to ting, som er ridestøvlernes værste fjende. Så læs med, når vi gennemgår listen af ting, du kan gøre for at forlænge dine støvlers levetid og få dem ‘helskindet’ gennem årstiden.

Foto: Riders Deluxe.dk

Du skal altid huske at åbne lynlåsen helt, før du tager dine ridestøvler på. Ellers får du lavet en masse dumme rynker og udvidet dem. Hjælp lynlåsen, ved at presse åbningen mod hinanden, når du lyner forsigtigt op. Vær altid opmærksom på, at lynlåsen altid skal være ren og tør.

Ridestøvlerne tages på umiddelbart før ridning, og af igen efter ridning. De må aldrig benyttes til staldarbejde eller vask af hest. Hvis du har dem på, når du henter hesten ind fra en mudret fold, suger de fugt og læderet tager skade. En god tommelfingerregel er derfor, at ridestøvler skal bruges hesten, og ikke af hesten.

Noget, mange misforstår er, at læderridestøvler KUN bør plejes med skosværte – aldrig med læderfedt. Årsagen er, at fedtet trænger ind og gør læderet mere elastisk, og dermed udvider støvlen. Skosværten påføres med en blød skobørste, så man kommer helt ind til sålen og ind i folderne ved anklen.

Riders Deluxe anbefaler Effax Speedy Leather Shine eller Blue Hors Effect, som begge er produkter, der giver høj glans og samtidigt passer på læderet.

Det er bedre at pudse med et tyndt lag ofte end at pudse med et tykt lag sjældent. Et godt tip er, at have en fiberklud eller gammelt viskestykke ved hånden, så støvlerne kan tørres over for skidt og snavs efter hver ridetur.

Brug lynlåsspray jævnligt til at holde glider og lynlås ren. Hvis du står i en situation, hvor lynlåsen har givet op, kan noget så enkelt som en stramning af glideren (lynlåsens lukkemekanisme) være nok, og noget de fleste skomager kan gøre med en tang for få penge.

Brug ALDRIG en færdigproduceret pudsesvamp som dem, der fåes i de fleste supermarkeder, da produktet indeholder silikone og dermed forhindrer skosværten i at trænge ned i læderet.

Støvlerne trækkes af med hånden. Pas på med støvleknægt, da støvlens hæl kan risikere at blive trukket af eller læderet tage skade. Derfor, hvis du bruger støvleknægt, bør du huske at sætte støvlen i knægten over hælen, så denne ikke trækkes af.

Børst altid dine støvler af for sand og mudder. Eventuelle fedt- og svedrester fjernes med en tør eller fugtig klud (se punkt 4). På den måde får støvlerne ikke misfarvninger eller fugtskader.

Det er vigtigt, at støvlerne får lov til at tørre – både ind- og udvendigt. Dette gøres ved at opbevare dem ved almindelig stuetemperatur og ikke i direkte sollys. Pas især på i de fugtige vintermåneder. Her anbefaler Riders Deluxe at du tager støvlerne med indenfor eller opbevarer dem et sted, hvor der er tørt og ikke for fugtigt.

Benyt støvlestivere og være sikker på at disse når helt ned i bunden af støvlerne, så folderne ved anklerne er foldet ud mest muligt. Alternativt kan du hænge støvlerne op med klemmer med bunden i vejret. Du må aldrig lade støvlerne stå for længe uden stivere, da de falder sammen og stiveren bagpå kan risikere at knække under trykket.

Riders Deluxe anbefaler Horseguard støvlestivere eller støvlerenseren fra Horka, så du har rene støvler efter hver ridetur, som er afstivede og velplejede.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce