Doven eller schenkeldøv? Forstå forskellen  

Hen over sommeren går mange heste på græs, og temperaturen sniger sig op over 20 grader. Når det sker, kan mange ryttere sikkert nikke genkendende til, at hesten har lidt mindre energi. Det er dog ikke altid, at den manglende energi kan tilskrives varmen, for problemet kan faktisk ligge mere i selve træningen. Heldigvis findes der løsninger på begge udfordringer. 

Hvis du har været ude at ride en varm sommerdag, har du formentligt oplevet, at din hest ikke er meget for at bevæge sig mere end højest nødvendigt. Selvom du lægger et let pres med schenklen og klikker opmuntrende med tungen, er der langt fra den ønskede aktivitet fra din hests side. Dette kan føre til mange unødvendige konflikter med din hest hen over sommeren, men der er stor forskel på, om hesten blot er doven på grund af ekstra græs og varmen, eller om den er schenkeldøv.

Annonce

Græs kan give en sommerdoven hest 

Mange heste bliver lidt rundere i løbet af sommeren, når de går på græs, og det kan give trætte og sløve heste, som måske ikke præsterer helt, som vi ønsker det. Såfremt hesten ikke er syg, kan du med fordel se nærmere på din hests vægt. De potentielle ekstra kilo på sidebenene og den lidt vommede mave, kan nemlig gøre det svært for hesten at præstere på samme niveau, som den kan resten af året. Desuden skal hesten også gerne have en form for vitaminer i løbet af sommeren for at kunne præstere optimalt, fordi græsset ikke indeholder nok energi og proteiner hele sommeren.  

Derudover kan en gang sommertræning også gøre, at hesten sveder mere under træningen, og hvis din hest mangler vigtige salte og mineraler, vil den hurtigere blive træt.  

Ligger jeres udfordringer i sommerens græs og varmen, er langt den letteste måde at omgås dette at sætte din hest på slankekur med udgangspunkt i en korrekt udarbejdet foderplan. En dyrlæge kan desuden hjælpe dig med at sikre, at hesten får eller har fået de nødvendige vitaminer og mineraler på sommergræs.  

Som hesteejer er der altså en række forhold, som du skal tænke over, før du blot stempler din hest som sommerdoven.  

Et billede af en som ridder på en brun hest. Men der er her kun taget et billede af rytterens fod i stigebøjlen.
Foto: Arkiv

Fjern presset ved den schenkeldøve hest 

Hvis fodring og vejrforhold er taget ud af ligningen, og du fortsat står med en hest, som ikke bevæger sig nok frem for schenklen, kan det handle om noget så simpelt, som at din hest er blevet schenkeldøv. Med den rette træning kan du heldigvis få din hest til at reagere på din schenkel igen. Det er nemlig langt fra umuligt at ændre på gamle træningsvaner, som I måske sidder fast i.  

Når en hest bliver schenkeldøv, handler det om, at den ikke oplever, at presset fra schenklen forsvinder, når den gør, hvad du beder den om. Dermed stopper den med at reagere på dette pres, fordi den ikke får en belønning, når den gør det rigtigt. Hesten vil nemlig gøre alt, hvad den kan for at være så fri fra pres som muligt. Derfor er det et stort ansvar for os ryttere at sikre, at hesten oplever, at presset forsvinder, når den gør, hvad vi beder den om. Det skal ske lige præcis i det øjeblik, hesten reagerer hensigtsmæssigt og eksempelvis sætter i trav, når vi beder den om det med et let pres fra schenklen.  

LÆS OGSÅ: 10 trin: Lav en god schenkelvigning

Ideelt set vil det sige, at når vi vil have hesten til at gå fra skridt til trav, skal vi klemme ganske let med schenklen, og så snart hesten går frem, skal presset forsvinde, fordi hesten udviser den ønskede adfærd. Derved vil det fjernede pres fungere som belønning for hesten. Hvis hesten derimod ikke oplever, at presset forsvinder, vil den i stedet begynde at ignorere vores signaler, fordi den altså ikke får noget ud af det.  

Derfor ligger der et stort ansvar hos rytteren i forhold til at træne hesten korrekt – og vi kan som ryttere selv have været medvirkende til at ”træne” vores heste til at blive schenkeldøve eller dovne. Også selvom det naturligvis aldrig har været hensigten. Ofte handler det simpelthen bare om, at mange ryttere ikke får rost deres hest på det rigtige tidspunkt, for hesten vil strække sig langt for at gøre det rigtige, så presset forsvinder. 

Det kræver, at du prøver dig frem og ser, hvad der sker med din schenkel, når du beder hesten om at gå frem. Holder du presset, selv om hesten går frem, eller får du rent faktisk givet efter? Hvis du tager dig selv i at klemme og klemme men uden at få en reaktion fra hesten, er der stor sandsynlighed for, at din hest ganske enkelt ikke forstår, hvad presset betyder.  Den får jo alligevel ikke ros for det, hvis du fortsat klemmer med schenklen, selv når hesten går frem. 

På billede kan man her se nogle heste ben, som ser ud til at være i bevægelse. Men kan fornemme at at den traver.
Foto: Arkiv

Det handler om timing 

Derfor handler træningen af den schenkeldøve hest om, at du skal være hurtig i timingen og give efter, så snart hesten går frem. Det er en simpel – men effektiv – træningsøvelse, som kan gøre, at din hest igen kan blive lydhør for schenklen. Selv om din hest i første omgang blot bevæger sig hurtigere i skridt – eller måske endda sætter meget pludseligt frem i trav – er det vigtigt, at du får rost den. Den gør jo det, du beder den om. Når du har gentaget proceduren igen og igen, vil hesten begynde at forstå, at presset med schenklen ganske simpelt betyder, at den skal gå frem eller holde tempo. Det vigtigste er, at man som rytter holder presset lige indtil det øjeblik, hvor hesten reagerer, og man får den ønskede reaktion. 

Du kan med fordel benytte en pisk, som du ganske let bruger til at dutte hesten samme tid med, at du klemmer med schenklen. På den måde vil hesten kunne koble et blidt pres fra schenklen sammen med prikket fra pisken, og du undgår som rytter at skulle klemme i lang tid eller føle, at du skal lave 100 små klem, før din hest reagerer.  

Konklusion: Der findes ikke et simpelt svar på, hvorvidt din hest er sommerdoven eller schenkeldøv. Ved hjælp af udelukkelsesmetoden vil du formentligt selv kunne vurdere, om din hests nedsatte energiniveau handler om sommerens græs og varme, eller om det ligger i træningen.  

Hvis hesten er sommerdoven
  1. Tænk over, om din hest har fået tildelt nok vitaminer, mineraler og proteiner hen over sommer, hvis din har gået på græs. 
  1. Overvej en slankekur, som du kombinerer med masser af bevægelse eller ridning.  
  1. Tilbyd din hest vand og eventuelt elektrolytter. 
  1. Rid enten tidligt eller sent, hvor varmen ikke generer hverken dig eller din hest.  
  1. Tænk skridtpauser ind i jeres træning. 
Hvis hesten er schenkeldøv
  1. Tænk over, om du egentlig får givet efter i det splitsekund, hvor din hest går frem, eller om du bevarer et konstant pres, selv om din hest gør det, du beder den om. 
  1. Vær opmærksom på dit signal og på, hvad der er den ønskede respons, og vær præcis i din ros. 
  1. Undgå at drive på hesten, imens du tager i tøjlen, da dette giver modstridende signaler. 
  1. Leg med overgange mellem skridt og trav og omvendt. 
  1. Gentag, gentag og gentag. Læg pres på hesten og giv efter, så snart den bevæger sig blot en smule fremad. 

Artiklen er oprindeligt bragt i Juli 2021

Kilder 
Hestefornuft.dk: Hvorfor bliver hesten schenkeldøv? 

Equitation Science: Hvorfor er hesten døv for mine hjælpere? 

Brogaarden: Er hesten træt? 

Horse & Rider: Make Your Horse More Responsive 

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce