Drop pæren og spar 17.000 kroner om året

Annoncørbetalt artikel
LLD logo

Lad os bare sige, at også hesteverdenen er gået ind i en ny tid: LED-tiden. Og det er slet ikke så kedeligt, som det måske lyder. Med ganske god grund bliver det nemlig mere og mere populært at udskifte sin belysning i stalden, på ridebanen og i ridehuset med LED. Lyset har en levetid, der er op til 50 gange længere end normal belysning, og så er LED-teknologien i dag så god, at lyskvaliteten er endnu bedre, end den nogensinde har været før. LED-lys kan nemlig laves i mange forskellige farvenuancer og efterligne stort set alle de former for lys, vi kender. Den største motivationsfaktor er dog uden tvivl de mange penge, man kan spare om året. 

En lys og billig fremtid 

I modsætning til traditionelt lys, så omsætter en LED-pære al den elektricitet, den bruger til lysenenergi. Til sammenligning benytter almindelige gløde- og halogenpærer kun 10% af elektriciteten til lysdannelse – resten bliver til varme. Det betyder, at LED-lys anvender omkring 80 % mindre strøm og kan lyse 30-50 gange så lang tid som andre lyskilder. Så når alle de andre gårde rundt omkring din har skiftet deres gamle pærer 50 gange, så kan du glæde dig over, at du i al den tid kun har behøvet at gøre det én enkelt gang og i stedet har kunnet bruge tiden på dine heste. Investerer du i LED-lys, kan du altså være sikker på, at dit lys fungerer langt ud i fremtiden.  

Og så er der lige det med pengene 

Også din økonomi kan gå en lys fremtid i møde. På grund af det lave strømforbrug kan du godt regne med, at udgiften for at skifte til LED vil være tjent ind på et par år, og derfra vil du kun spare penge. Med andre ord vil din næste elregning blive op mod fem gange mindre end den forrige! Tænk engang, hvilken fin hest du ville kunne købe for de penge – eller forkæle dem, der allerede står i stalden, lidt ekstra.   

Har du behov for hjælp til at vælge lamper?

LED Light Danmark rådgiver altid kunder uden beregning, kommer meget gerne ud til kunden, ligesom at man efter ønske kan få en gratis energiberegning. De forskellige beregninger her i artiklen skal altid ses som et cirka estimat. LED Light Danmark vil altid have behov for at lave en individuel vurdering, og derfor kan priserne variere fra det, der er angivet her. 

Annoncørbetalt: Vil du gerne læse mere om, hvor vigtig lys er for din hest, så gå ikke glip af artiklen: Godt lys i stalden er livsvigtigt for din hest.

Mød Gitte, Lene og Thomas  

Alle tre personer er cases, som passer ind i den målgruppe, der typisk overvejer at skifte deres lys ud til LED i enten stalden, på ridebanen og i ridehuset.

Læs også: Staldklimaet har stor betydning for din hests helbred

Gitte vil skifte lyset i ridehallen for at spare på elregningen  

Gitte har længe drømt om at få nyt lys i sit 20 X 40 ridehus. Regningen på den nuværende lysinstallation er høj – meget høj. Derfor har Gitte besluttet at skifte det nuværende lys ud med LED. En medarbejder fra LED Light Danmark rådgiver hende i telefonen, og de aftaler, at han skal komme forbi. Gitte bliver meget positiv over at høre, at det personlige møde og rådgivningen selvfølgelig er uden betaling. Et par dage senere ankommer rådgiveren og fortæller om hendes muligheder for nyt lys i ridehallen. Han anbefaler DOHA led lampen. Den er designet til at give en god og jævn belysning i haller, så man undgår skygger. I alt skal der monteres: 

  • Mellem 18 til 20 lamper med 100W i en 20 X 40 ridehal.  
  • Selve opsætningen af lamperne vil koste omkring 15.000 kroner som et engangsbeløb.  
  • Med lys fra LED Light Danmark vil Gitte mindske sit elforbrug til omkring 8.000 kwh per år i forhold til “almindeligt” lys.  
  • Det betyder, at den samlede besparelse i el-kroner ligger på cirka 17.000 kroner om året.  
  • Gitte kan samtidig forvente, at der de næste 10 år ikke vil være noget behov for renovering af på det nye LED-anlæg.

OBS: Det er vigtigt, at man vælger den rigtige klasse for belysning – om man ønsker lys til træning eller konkurrence. Hertil skal der være en professionel beregning på lyset, så lux og jævnhed er på plads efter kundens ønske. Armaturerne må selvfølgelig ikke blænde. 

Lene har skiftet lyset i stalden for at sikre sine hestes ve og vel 

Lene besluttede at skifte sit staldlys ud med noget andet for en måneds tid siden. I dag kan hun tydeligt mærke forskel på sine heste. Deres humør virker bedre og blandt andet pelsskiftet til vinterpels foregår mere jævnt end med den gamle belysning. Rådgivningen fra LED Light Danmark har hun været yderst tilfreds med. De anbefalede TRIPROOF-lampen, der kan tåle både støv- og er vandtætte. I alt har hun fået sat en lampe op i hver af de 10 bokse, men den konkrete besparelse er svær at gøre op på nuværende tidspunkt. Hun ved dog, at hun mindsker sit elforbrug fra 150W til 60W med LED – altså en reducering af sit strømforbrug på omkring 60%.  

OBS: Det er vigtigt at vælge en lampe, som kan tåle vand og støv. Vær opmærksom på at armaturerne ikke må blænde. 

Godt lys i stalden bør være enhver hests rettighed. Men det er vigtigt, at lyskilderne kan tåle den støv og fugt, som der naturligt er i en stald. Foto: Shutterstock.

Thomas skal have skiftet det gamle lys på ridebanen – hvad skal han vælge? 

De mørke timer er for alvor begyndt at indhente hestefolket. Det er ikke længere muligt at ride ture eller baneridning i sollys. Det ved Thomas alt om. Han driver Søbjerggaard, hvor der er en blanding af ambitiøse konkurrenceryttere og “almindelige” ryttere. Den nuværende belysning er ved at være gammel og skal snart skiftes. Derfor har Thomas bestemt sig for, at han vil skifte det til noget, der i det lange løb er billigere for ham. I alt skal han investere i omkring 6-8 lamper og sammen med rådgiver Sanne, er valget faldet på FALCON led lampe. Den er designet til at oplyse flere forskellige typer udendørsarealer og er derfor optimal til ridebaner. Monteringen koster cirka 9000 kroner, og derefter vil Thomas spare omkring 4000 kwh om året i forhold til “almindelige” lamper. Det betyder en samlet besparelse på cirka 8500 kroner i ren energi om året.  

OBS: Som med ridehallen skal man have fokus på den rigtige klasse – altså om formålet med belysningen er til konkurrence eller daglig træning. Der skal desuden være en lav blænding samt en god jævnhed i lyset. 

Læs også | annoncørbetalt : Godt lys i stalden er livsvigtigt for din hest

Vælg kvalitet – så sparer du mere i det lange løb 

Det er ikke nødvendigvis en fordel altid at vælge det billigste, der findes på markedet. Slet ikke når det kommer til lamper kombineret med ridning og veltilpasse heste. I længden bliver du nok ikke mere tilfreds som kunde og hesteejer, hvis du jævnligt skal finde stigen frem for at skifte pærer eller lamper ud, eller at din elregning forøges hvert år. Miljøet omkring heste om det er i stalden, på ridebanen eller i ridehuset er hårdt for de fleste materialer. Derfor skal produkterne også være i top for at kunne klare alt fra vand, støv, blæst og de forskellige behov hos hesteejere. Her får du en kort beskrivelse af de tre typer lamper, artiklen har gennemgået, som LED Light Danmark vurderer vil være de bedste bud til god belysning.  

DOHA-lampe LLD
DOHA-lampen. Foto: LED Light Danmark. 

I casen omkring Gitte er lyskilderne i ridehallen blevet skiftet ud med de såkaldte DOHA-lamper, som er støv- og vandtætte, og som sikrer en skarp men jævnt fordelt belysning. 

TROPROOF-lampe LLD
TRIPROOF-lampen. Foto: LED Light Danmark. 

Når det kommer til belysning i stalden, anbefaler LED Light Danmark, at man bruger TRIPROOF-lamper. De er også støv- og vandtætte, men har en større spredningsgrad, så lyset kan nå 180 grader rundt og lyse hele rummet op. Desuden kan den fås med sensor, så du kan sætte lyset på stand by, bede lyset om at dæmpe sig eller fortælle det, hvornår det skal slukke. På den måde kan du nemt give hestene de lyse kvalitetstimer i stalden, som de så hårdt har brug for 

FALCON-lampe LLF
FALCON-lampen. Foto: LED Light Danmark

FALCON led lampen er ideel til flere typer udendørsarealer. Har du eksempelvis en parkeringsplads til dine opstaldere, en ridebane eller måske et større område for eksempel fra stalden og ud til ridebanen, der har brug for god belysning, så er denne lampe ideel. 

FALCON er desuden produceret i aluminium, lakeret med AkzoNobel coating samt hærdet glas på forsiden, så lampen er yderst holdbar.  

Tre store fordele ved LED 

Fordelene ved LED-lys er mange, men disse fire skal især fremhæves: 

LED-lys i stalden
  • Du kan spare op til 70 % på elregningen i stalden ved brug af LED-lamper. 
  • LED er langt mere miljøvenligt end andre lyskilder – det har intet mindre end energimærket A+. 
  • LED-lys har en levetid, der er 5 gange så lang.

Gode råd gives med glæde 

Overvejer du at få udskiftet lyset i din stald, i dit ridehus eller på din ridebane, så vil eksperterne fra LED Light Danmark altid gerne give dig en energiberegning med på vejen helt gratis. Er du i tvivl om noget, er du altid velkommen til at ringe til LED Light Danmark. De giver med glæde deres bedste råd med på vejen. 

Læs også: Dyrenes Beskyttelse: Fald i antallet af hestesager – men vi kan blive bedre

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce