Som vi her på redaktionen tidligere på måneden har skrevet om, så slås hjørnepløkkene snart i jorden i Gl. Estrup ved Auning, og teltene rejses til årets Landbrugsmesse den 24.-25. maj. Det bliver som altid et imponerende tilløbsstykke med knap 500 tilmeldte dyr til dyrskuet, et væld af aktiviteter for både børn og voksne, skattejagt, store landbrugsmaskiner spækket med elektronik, der næsten kan sende dem til månen, spændende foredrag, torveboder, kræmmerstande, hesteshows og ikke mindst masser af glade mennesker i alle aldre.
I weekenden den 24.-25. maj 2025 er de grønne marker lige inden Auning fyldt med heste, malkekvæg, kødkvæg, får, høns, børns søde kæledyr til børnedyrskue, maskiner i alle størrelser, gøgl, markedsboder, kaninudstilling, gummi-hoppekøer, seje hunde der laver opvisning, halmrutchebane og korncontainer på børneområdet, glade udstillere, fødevarer i fokus og ikke mindst en masse familier og interesserede fra land og by.
At et gammeldags dyrskue kombineres med oplevelser for hele familien er netop for at opfylde sloganet, ”Hvor land og by mødes”. I 2024 havde vi godt 15.000 besøgende, og i år forventes ikke færre, for messen fik utroligt gode tilbagemeldinger sidste år. Også dyreudstillerne var glade og tilfredse, og det kan aflæses tydeligt af de 469 stykker dyr, der i år er tilmeldt blandt heste, kødkvæg, malkekvæg, får, høns og kaniner.
Med børnedyrskuets tilmeldinger vil der samlet kommer over 500 dyr på pladsen. Der kan endnu nå at komme tilmeldinger til børnedyrskuet, som foregår om lørdagen.
Tilmeldingsfristen for børnedyrskuet er den 22. maj – find tilmeldingen på Landbrugsmessen.dk:
Bestyrelsen bag Landbrugsmessen er stolte af den flotte opbakning fra dyreudstillerne, som det store antal tilmeldte dyr til dyrskuet vidner om.
Omkring Have-Naturscenen har vi søgt at samle nogle af de stande og udstillinger med et have- og naturfokus. Vi har inviteret 3 dygtige foredragsholdere med hvert deres fokus indenfor have og natur, nemlig forfatter Susie Kirkegaard, der lørdag vil fortælle om biodiversitet i vores egne haver, og søndag vil Dr. Pindsvin – hele Danmarks pindsvineforsker, Sophie Lund Rasmussen fortælle om, hvordan det egentlig står til med Danmarks pindsvin, og hvad vi selv kan gøre for at få arten til at overleve og trives i vores egne haver. Ligeledes søndag vil forfatter og extensiv urtehavedyrker, Yen Frydensberg Egebak holde foredrag om, hvordan man kan dyrke grønsager året rundt.
De holder hver 3 foredrag fordelt på dagen, så man som besøgende på messen kan tilrettelægge sin dag med de mange hyggelige programpunkter, der finder sted.
På et rigtig godt, gammeldags dyrskue tilsat alskens oplevelser for hele familien er det oplagt, at Land og By mødes. Det er ikke alle fra byen, der ved, at der er forskel på kødkvæg og malkekvæg, at de mange hesteracer kan se meget forskellige ud, og at får også kan have rød uldpels – men alt dette og meget mere kan man se og lære mere om, når landmændene og hesteavlerne fremstiller deres bedste dyr til bedømmelse. Som bybo får du her mulighed for at komme helt tæt på de nyvaskede og imponerende dyr – og spørg bare frit fra leveren – højt humør og stolthed er kodeordene på et dyrskue.
Lørdag og søndag eftermiddag kan publikum glæde sig til imponerende hesteshows med både elegance og spænding. Programmet byder blandt andet på dressurkvadriller med de majestætiske, sorte frieserheste der altid imponerer med deres størrelse, fremtoning og karakteristiske bevægelser. De charmerende, gule fjordheste kommer også og viser hvad de kan.
Derudover præsenteres den farverige parade “Den Brogede Palet”, hvor to repræsentanter fra hver avlretning vises frem. Du kan også opleve “Hesten i Brug”, en Besindighedsøvleser,der viser hestenes alsidige egenskaber og anvendelse demonstreres. Hestene og deres ejere skal igennem udfordringer og forhindringer og vise, at de kan bevare roen og komme godt igennem de forskellige tests.
De helt nye traktorer og andre spritnye, innovative landbrugsmaskiner, gravemaskiner mv kan du se rundt om blandt erhvervsstandene, og så vil nogle af dem blive vist i brug på en særlig ring; Maskinmønstringsringen.
Tivoliet får en ny placering i år, men du kommer ikke til at misse det med al dens hurlumhej, pangfarver og høje forlystelser. Måske kan du også bare gå efter duften af churros? Veterantraktorerne vil atter både blive vist frem i ringene og stå parkeret oppe mod vejen, og her vil der også blive afholdt veterantraktor-ringridning!
De to unge, lokale diætister Emma og Emma fra VælgBælg er tilbage på Landbrugsmessen, hvor de begge dage tryller lækre snacks og madpakkehapsere frem – naturligvis med bælgfrugter i centrum. På Madscenen viser de, hvordan maden kan laves i børnehøjde, og alle er velkomne til både at kigge med, lytte – og smage!
Søndag skydes den store Danmarksturné “Tour de Kartoffel” i gang netop her ved Gl. Estrup. Hele Danmarks elskede huskok Umut Sakarya slår sig sammen med forfatter, madskribent og madhistoriker Bettina Buhl. Sammen tager de publikum med på en rejse gennem kartoflens historie – fyldt med overraskelser og viden, du (sandsynligvis) ikke kendte i forvejen. Og mon ikke der også ryger en smagsprøve eller to med?
De langørede charmetrolde sørger for både hygge og underholdning – blandt andet med det altid populære kaninhop om søndagen. – ikke nok med det, én af dagene kåres vinderen af Gl. Estrups Kaninmesterskab i mælkebøttetygning.
Er du nysgerrig på, hvor mange lynhurtige tyggetalenter der stiller op? Så læg vejen forbi kaninteltet og følg med i konkurrencen.
Hos kaninavlerforeningen tyggede de ikke længe på invitationen om at takke ja til invitationen om at udstille deres bløde og charmerende kæledyr.
Selvfølgelig er der også i år halmrutchebane og korncontainer i børneområdet – det er totalt gammeldags, analogt og ”nede på jorden” – og det er altid et hit. Børneområdet vil også byde på nogle søde køer, som man kan prøve at malke med hænderne – som i gamle dage, og på gummihoppekøer, pedaltraktorer og det gigantiske læs sand med masser af sandkasselegesager.
Gamle traditioner og nostalgiske minder vækkes til live, når Det Grønne Museums mange historiske laug demonstrerer tærskeværk, brygning, vævning, madlavning, bagning og meget mere – præcis som det blev gjort på oldemors og oldefars tid, og endnu længere tilbage.
På museets store udstillingsområde kan du opleve mejerilauget, smedelauget, klassiske markredskaber og halmbindere, og du får mulighed for at prøve bueskydning – helt gratis. Alt sammen er med til at give et levende indblik i livet og arbejdet på de gamle gårde.
Det Grønne Museum tilbyder også bueskydning som en aktivitet, og fra Herregårdsmuseet kan du møde personer i autentiske 1700-talsdragter, som går rundt blandt gæsterne og gerne fortæller om “de gode gamle dage” – hvor alt, ifølge dem selv, var lidt lettere at forstå. Herregårdsmuseet har desuden en stand placeret i den vestlige ende af messeområdet.
På messepladsen er der afsat masser af plads til både kræmmerstandene, Torvet med dets mindre og overdækkede torveboder og til de store stande med maskinudstillere og andre mere eller mindre pladskrævende virksomheder og foreninger.
Vi ved af erfaring, at når folk hygger og snakken går, så er chancen for et godt køb og nye kunder i din virksomhed ét skridt nærmere. Bestyrelsen og alle hjælperne i udvalgene har derfor lagt sig i selen for at hyggen, familieoplevelserne og alle rammerne er klar til årets dyrskue og landbrugsmesse på Norddjurs.
Det er ikke kun dyrene, der bliver præmieret med rosetter og æresbånd. Under Landbrugsmessen Gl. Estrup hædrer vi også en af de store udstillere og en mindre stand med et særligt kunstværk som anerkendelse for deres enestående indsats.
I år er de syv smukt udførte Gl. Estrup-Priser skabt af Høbjerg Glas ved Grenaa. Blandt dyrene vil de bedste inden for kødkvæg, malkekvæg, hest, kanin og får modtage denne ærefulde pris – en hyldest til kvalitet, engagement og tradition.
Ledsagekort og solsikkesnor
Vi sørger for at informere vores hjælpere om at vise hensyn og være særligt opmærksomme omkring besøgende med solsikkesnoren. Der er desuden registreret over 33.000 personer med ledsagekort i Danmark, som på grund af deres handicap ikke kan deltage alene i et besøg på feks. museer, festival, en tur i biografen eller teatret.
“Landbrugsmessen Gl. Estrup er for alle!”
Vi har derfor besluttet at tydeliggøre, at på Landbrugsmessen Gl. Estrup giver vi mulighed for en gratis ledsager ved forevisning af ledsagekort ved indgangen. Der vil selvfølgelig være nem adgang til handicaptoiletter to steder på messepladsen.
læs mere om landbrugsmessen her: Landbrugsmessen Gl. Estrup