Ejer du Dagens Hund

Dagens hund: Professionelle hundedommere bedømmer hunde på Store Hestedag. Både de racerene med stambogen i orden og så alle de herlige familiehunde, der findes overalt i Danmark.

Birgit Seloy har licens til at bedømme 100 forskellige hunderacer. Den viden bruger hun på Store Hestedag, hvor hun er hundedommer i den åbne bedømmelse: ”Det er sjovt at dømme i den åbne bedømmelse. Her er det ikke så fornemt, og det er dejligt at kunne vejlede folk i, hvordan de skal holde hund.”

Designerhunde, racehunde og familiehunde
Cirka halvdelen af de 300 hunde der deltager i Åben Bedømmelse på Store Hestedag er racehunde – resten er det man kalder familiehunde. ”Vi ser mange søde og gode hunde. Men der er altså også nogle mærkelige nogen ind imellem. Særligt de her designer-hunde, hvor man blander to racer. Sidste år så vi en designer-hund, der var blandet af en mops og en labrador,” fortæller Birgit.

Dagens Hund kræver forberedelse
Alle hunde kan deltage i Åben Bedømmelse – og de bedste bliver præmieret som Dagens Hund. Skal din hund klare sig godt, og endda bedre end de andre, kræver det både forberedelse og træning. Til Åben Bedømmelse bedømmes hundene på eksteriør, bevægelse og temperament. Alle parametre kan forbedres med den rette træning.

Ved eksteriør kigger vi på om hunden opfylder racebeskrivelsen, og hvis det ikke er en racehund, kigger vi på om hunden er symmetrisk. Vi ser jo også på om hunden er vasket, klippet og godt soigneret. Man kan ikke ændre hundens bygning, men man kan sørge for, at den er flot soigneret,” siger Birgit Seloy.

Temperament og flot bevægelse
Når der kigges på bevægelsen, skal hunden præsenteres i både gang og løb. Også her kan træning i fremførelse give ekstra point. En hund der hiver og slider, eller som skal trækkes frem, præsenterer ikke sig selv flot.

Til sidst skal hunden gennemgås, og her tæller både temperament og god opførsel: ”Vi kigger hundene i munde, og hvis en hund snapper efter en dommer, så er de altså ude. Så miljøtræn hjemmefra. Lad naboen røre ved hunden og kigge den i munden. Vær meget ude blandt andre hunde og se hvordan din hund reagerer. Mange hunde går jo oftest bare rundt i en have, og de kan altså opføre sig helt anderledes, når de er ude på hundeudstilling,” fortæller Birgit.

Race eller ikke-race, det er spørgsmålet
Selv er Birgit til racehunde, nærmere betegnet de små kinesiske mops, som hun pt. har seks styks af. Hundene fylder rigtig meget i hendes liv. Birgit er ofte til udstillinger; enten med sine hunde eller som fungerende dommer og så er hun bestyrelsesmedlem i Dansk Kennel Klub, hvor hun er med til at uddanne de nye hundedommere, der bedømmer racehunde.

Alligevel kan hun godt lade en ikke-racehund blive Dagens Hund: ”Ser vi en hund med X-factor, et særligt blik – eller en her-kommer-jeg-attitude, så kan den jo udkonkurrere en hvilken som helst hund.”
For Birgit selv er det de ukendte guldkorn, der gør den åbne bedømmelse til noget særligt. ”Det er jo rigtigt sjovt, når man finder en rigtig flot hund, og kan fortælle ejerne, at de der har en hund, der kan være væsentlig for racen. Sådan en fandt vi sidste år, og siden har jeg da set dem til en udstilling, hvor hunden blev champion.”

Læs mere og se hele programmet >> KLIK HER

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce