Ekspert i ridebaner: Sådan holder du bunden i top

Annoncørbetalt artikel
SKIBBY HC LOGO

Ridebaner er noget af det, vi ryttere og vores heste benytter os allermest af. Derfor er det også vigtigt, at den bund, vi hver dag rider i, er i perfekt stand, så vores bedste venner har noget rart at trave rundt i. Sammen med Skibby HC, der er kendt for at lægge nogle af de bedste ridebaner, har vi derfor samlet nogle tips til, hvordan du vedligeholder din ridebanebund, så den forbliver i top, og så du får glæde af den så mange år ud i fremtiden som overhovedet muligt.

Hold banen jævnt vandet  

For at din bane fungerer optimalt, er det vigtigt at den er jævnt vandet. Sørg for at vælge et vandingsanlæg, der vander jævnt. Det er vigtigt at benytte sig af et vandingsanlæg, der vander jævnt, for så får hele banen lige meget vand under hver vanding. På den måde undgår du tørre pletter og du undgår trælse pytter på banen. 

Harv og plan jævnligt  

Du skal harve og planere din bund efter behov. Hvis der går 5-10 heste om dagen på banen, skal den harves en gang dagligt. Så hvis du kun har to heste om dagen på din bane, kan du sagtens springe et par dage over. Det er dog altid rarest at ride på en bane, der er plan og fast.

Baneplaneren skal passe til bunden

Alt efter hvilken bund du har, så er det vigtigt, at du har en baneplaner der passer til banen. Der er nemlig forskel på, om hvorvidt du har flisbund eller om det er en fiberbund. Har du flisbund, er det vigtigt du har nogle ordentlige harvetænder og en planerplanke. Som udgangspunkt skal du aldrig harve dine baner for dybt – det er bedre at harve den for højt end for lavt. Hvis du har fiberbund er det godt at have en tung baneplaner med en valse på, som kan holde bunden fast. Her er gummivalse helt sikkert at foretrække.

God idé med baneplaner med efterløb 

At have en baneplaner med efterløb betyder at baneplaneren følger med rundt i buer i stedet for at den hænger stift efter traktoren. Når der er efterløb på, er det nemmere at få den med rundt og harve alle steder på banen.

Harv i volter på størrelse med banens bredde

… medmindre det selvfølgelig er meget store baner. Volten skal bare altid være mindst 20 meter. Den ene gang fra den ene ende gør du det venstre om, og fra den anden ende gør du det så højre om. Du skal passe på med at løfte op og bakke ud i hjørnerne for så at sætte ned – for i det øjeblik du sætter din baneplaner ned og trækker ind, trækker du bunden ud af hjørnet.

Ridehusbund
En ridebane skal plejes og vedligeholdes for at beholde sine gode egenskaber. Foto: Shutterstock.

Traktor frem for ATV  

Når du skal harve din bane, vil en traktor altid være at foretrække. Folk kommer nemt til at køre for hurtigt på en ATV. Hvis du kører for hurtigt med din baneplaner, får du ikke harvet banen ordentligt, men gør faktisk mere skade end gavn. Den optimale fart for at harve bane er 6-7 km/t.

Husk at efterfyldningen

En bund forgår stille og roligt gennem tiden. Det gør den fordi, at hver gang man rider, trækker hestene noget af banen med sig, eller også blæser noget af den væk i dårligt vejr. Man kan også komme til at tage for meget bund med, når man fjerner klatter – alle disse faktorer har en indflydelse på, hvor ofte bunden skal efterfyldes. Dog skal man ikke være bange for at tage for meget bund med, når man tager klatter. Det er nemlig bedre at tage for meget end for lidt, så ikke klatterne bliver til muld. Man får fyldt op cirka lige så ofte, som man får rettet sin bane af.

Få rettet banen af  

En god tommelfingerregel er at få rettet din bane af engang hvert 40. heste-år. Det vil sige at hvis der går 40 heste, skal den rettes af en gang om året, og hvis der går 80, skal den rettes af en gang hvert halve år. 

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce