Ekspertens råd: Hvorfor du skal samle bomme op fra ridebanen

Det er bare surt show at komme til ridebanen og finde ud af, at der ligger bomme og flyder på jorden. Det er møgirriterende, fordi du skal samle dem op og slæbe dem på plads efter du har redet. Men et endnu større problem er, at de lynhurtigt tager skade. I den anledning har vi snakket med en af de førende eksperter på området, nemlig OM Spring‘s indehaver Christian Mathiesen, som er Danmarks største forhandler af specialbygget springmateriel. Og her er dommen klar: Der går 30 dage, og så er der råd i.

Læs også: Fem springkombinationer der kan forbedre din og din hests teknik.

I mange rideklubber kender man til problemet med bomme, der ligger på ridebanen i alt slags vejr. Og gang på gang tudes vi ørerne fulde med henstillinger til at bommene fjernes fra jorden. Men der er faktisk en mening med galskaben, i følge Christian Mathiesen fra OM Spring;

“Hvis bommene får lov til at ligge ude om efteråret i kulde og regn, så rådner de hurtigt. Især hvis der er huller eller krakeleringer i malingen.”

Der går mindre end én måned fra at bommen smides på den våde jord, til der er gået råd i den. Men processen kan gå endnu hurtigere, hvis der er revner i malingen. På den måde kan fugten trænge ind og gøre væsentlig skade på træet.

Annonce
Billede af røde springbomme, der er begyndt at rådne.
Foto: Diana Frisk

Her ses et tydeligt eksempel på bomme, der har fået lov til at ligge på jorden eller på ridebanen. Hvis bommene har krakeleringer i malingen i forvejen, trænger fugten hurtigt ind, og vupti: Sådan ser de ud efter en måned.

Træ frem for plastik

Selvom det ikke er muligt for plastikbomme at gå i forrådnelse, så anbefaler Christian stadig træet frem for plastikken. Dels fordi plastikken knækker hurtigere og dels fordi træet i længden både er mere miljøvenligt og holdbart. Og så er det en skrøne, at træbomme er tunge som et ondt år. De fås nemlig i letvægtsmodeller, og så er træet ovntørret for at forlænge holdbarheden.

Vidste du...
De fleste træbomme er ca. 9,5 cm i diameter. Bomme, der er beregnet til udendørs springbaner, er 3,5 meter lange, hvorimod indendørs bomme er 3 meter lange. Hos OM Spring er alt træet ovntørret.

Læs også: Udvis god stil på opvarmningen.

Artiklen er oprindeligt bragt i november 2019

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce