Lær tegnene at kende: Er din hest så glad, som den bør være?

Som hesteejer er det naturligt, at du bekymrer dig om din hests velbefindende. Er din hest glad? Er den stresset? Og hvordan aflæser du, om den trives? Selvom disse spørgsmål måske har hjemme i antropomorfismen (som betyder at tilskrive menneskelige følelser til dyr), er det alligevel et relevant emne at dykke ned i. For hestens humør har stor betydning for dens præstationsevne, viser forskningen. Så læs med, når vi undersøger, hvordan du kan læse din hests kropssprog, og dermed dens humør.  

Der har været skrevet mange artikler om forskellige aspekter af hestens adfærd, og hvordan vi mennesker afkoder den. Og selvom hesten hverken kan være udspekuleret, dum eller beregnende, er det stadig let at se, om hesten er villig til at arbejde, er opmærksom på dine signaler og sine omgivelser. Hvis ikke den er det – ja, så skal du nok kradse lidt i overfladen og finde ud af, hvad der foregår. For heste er utroligt hårdføre og finder sig i virkelig mange af de ting, vi ryttere bevidst eller ubevidst udsætter dem for.

Annonce

Læs også: Undersøgelse: Sådan ser du, om din hest har det godt.

Den bedste måde at holde din hest glad på er ved at lære at aflæse dens kropssprog. Desværre kan hesten ikke tale og fortælle dig, at den har haft en dårlig dag. Den kan heller ikke fortælle dig, at den godt kan lide at blive kløet det dér bestemte sted bag venstre øre. Heste kommunikerer gennem adfærd og kropstegn. Når du lærer at læse disse, kan du hurtigt afkode hestens humør og mindske eventuelle frustrationer eller angst.  

Hvordan opfører en glad hest sig? 

Spørgsmålet er, hvordan en glad hest opfører sig. Det skal vi finde ud af nu.

Tegn på afslappethed

Normalt vil en afslappet hest udvise tilfredshed i sine omgivelser. Din hest er glad, når dens næsebor er afslappede. Heste, der er ulykkelige, har ofte anspændte næsebor, der ser meget tynde ud. Hold desuden øje med en hængende underlæbe, et hvilende bagben, lukkede øjne, suk og et sænket hoved. Din hest vil normalt udvise et par af disse tegn, når den ikke føler sig truet eller stresset. Det kan være, at din hest bliver afslappet, hvis der ikke er for meget trafik på staldgangen, eller når den står i boksen og spiser hø. Det kommer meget an på hesten. Men når du ved, hvilke triggere der skal til for at netop din hest bliver afslappet, er det også nemmere for dig at skabe et stressfrit miljø omkring den.  

Tegn på, at din hest er fokuseret

Når din hest er aktivt opmærksom på dig, er den sandsynligvis glad. En distraheret hest er normalt bekymret eller stresset. En tilfreds hest er interesseret i, hvad du laver, og vil endda forsøge at deltage. En fokuseret hest vil rette sine ører mod dig, deltage i aktiviteten, og du kan holde dens opmærksomhed. En fokuseret hest er normalt også afslappet. Den svarer roligt og afventende på dine hjælpere. Heste, som ‘ser spøgelser’ i hjørnet af ridehuset eller hopper til siden for en plasticpose på vejen, har negative følelser. Du kan hjælpe din hest til at blive fokuseret på dig ved at bede om dens opmærksomhed. Giv den noget at tænke over, der fjerner fokus fra det farlige, såsom en godbid, løft af ben eller at få den til at kigge i den anden retning.  

Annonce

Tegn på social trivsel 

At se din hest i dens foldmiljø kan fortælle dig meget om, hvordan den har det. Du kan kigge efter et par ting: Ligger og hviler den sig, nusser den med andre heste, leger eller græsser den kontinuerligt, så trives den socialt. Generelt vil en glad hest deltage i alle disse aktiviteter på et eller andet tidspunkt i løbet af en dag på folden. Hvis din hest ikke virker til at være sig selv, kan det være et symptom på, at den ikke er glad. Er den konstant stresset og på vagt over for rovdyr? Har den stresset mave? Så bør du nok være opmærksom.  

Tegn på trivsel i stalden 

En hest, der trives i boksen og i stalden, er nysgerrig, når du kommer på besøg. Tegn på, at hesten ikke trives i boksen inkluderer en passiv adfærd, hvor den ikke reagerer på lyde eller forandringer, hvor halsen er sænket til lidt under vandret, eller hvis den udvikler stereotyp adfærd, såsom krybbebidning eller vævning.  

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce