Er din hests krybbe eller vandbalje giftig?

De fleste af os går meget op i hvad vores heste får at spise, og der findes et hav af forskellige typer foder, samt et væld af forskellige former for tilskud. Det er heller ikke ualmindeligt at få taget blodprøver, eller lavet andre tests, for at tjekke om vores heste nu også optager alle næringsstofferne vi giver dem via foderet.

Men har du nogensinde tænkt over, om din hests foderkrybbe og/eller vandbalje frigiver tungmetaller, hormonforstyrrende stoffer, eller andre kemikalier der kan have en negativ effekt på din hests helbred, og som din hest så optager lidt af hver eneste gang den spiser og/eller drikker? Eller om foderet opbevares i beholdere som måske frigiver giftige, eller på anden måde sundhedsskadelige stoffer, til din hests foder? Der findes desværre ingen lovgivning når det gælder kvaliteten af krybber og vandbaljer til dyr, og da mange foderstoffer og rideudstyrsbutikker sælger krybber og vandbaljer, som potentialt set kan indeholde sundhedsskadelige stoffer, kan det være svært at gennemskue hvad man skal vælge for at beskytte sin hest mod sundhedsskadelige stoffer.

Et eksempel, som ses rigtig mange steder, er de billige sorte murespande som ofte bruges til foder, og de store murerbaljer der typisk bruges til vand på foldende. De er billige, og nemme at gå fat i, og sælges også tit på foderstofferne. Disse murerspande og baljer er ofte lavet af genbrugsplast, og kan indeholde alverdens forskellige sundhedsskadelige stoffer. De stinker i reglen også skrækkeligt af plast, og mange gange bliver man ligefrem rådet til, at lade stem stå ude og “lufte lidt,” indtil den værste stank er væk.

LÆS OGSÅ: Har du en foderaftale? – Spar penge i dit hestebudget

Et par eksempler på nogle af de mest almindelige sundhedsskadelige stoffer, som ofte findes i hestes krybber og vandbalje er:

Phthalater

De tilsættes plasten for at blødgøre den, men mange af phthalaterne har vist sig at være hormonforstyrrende og kan eksempelvis resultere i nedsat frugtbarhed, samt skader på fostre.

Bisphenol A (BPA)

Dette stof anvendes i plastindustrien, og virker også hormonforstyrrende. Man har eksempelvis fundet ud af at det kan have effekter som nedsat frugtbarhed, fosterdød, nedsat vækst, forsinket kønsmodning, indlæringsvanskeligheder, kræft og hjerneskader.

LÆS RESTEN AF ARTIKLEN >>> KLIK HER

Artiklen er oprindeligt bragt i maj 2018

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce