Hvilke snacks må min hest spise? 

Elsker du også at give din hest godbidder? Så er du ikke alene! Og er der noget bedre end at give den noget, som også er godt for den at spise? Der findes der faktisk meget andet end blot gulerødder og æbler, som kan bruges til hestegodbidder. Det er dog vigtigt, at du ved, hvad der er sundt, og hvad der kan være farligt for din hest. Læs med her, og prøv at teste hvilke godbidder, din hest kan lide.

Avokado:

Du må ikke fodre din hest med avokadoer, da de kan give den alvorlige mavesmerter og forårsage sygdom. Avokado indeholder toksinet persin, som er tåleligt for mennesker, men som er giftigt for heste, hunde, kaniner og mange andre dyr.  

Annonce

Vindruer: 

Din hest må gerne få vindruer, og de kan have fordele for din hests velbefindende, da de indeholder c.-vitamin, som hjælper til at støtte hestens immunforsvar. Derudover er vindruerne nemme af fodre som små godbidder, og mange heste elsker smagen af dem. Og så kan du også lige give dig selv en godbid, når du alligevel er i gang. 

Kartofler: 

Du må ikke fodre din hest med kartofler. Der er noget af det mest almindelige for mennesker at spise, når de er tilberedte, men kartofler indeholder antropin, som kan være giftigt for hestens nervesystem. Særligt grønne kartofler og spirede kartofler er ikke sunde, heller ikke for mennesker. Resten af kartoffelplanten er også giftig for mennesker. 

Læs også: Undgå forgiftning: Det kan din hest IKKE tåle at spise

Søde kartofler:

For os mennesker tænker vi måske ikke, der er den store forskel på kartofler og søde kartofler – nok på grund af navnet. Men faktisk er der stor forskel, for heste må gerne spise søde kartofler. Søde kartofler er gode for heste, da de har et højt indhold af kalium. Kalium er nødvendigt for normal muskel- og hjertefunktion samt hjælper til at opretholde væskebalancen i kroppen.

Brød:

Du må ikke fodre din hest med brød. Det kan blokere fordøjelsessystemet og øge risikoen for kolik. Mange heste vil nok gerne spise brød, og det er ikke giftigt, men det er heller ikke sundt. Rugbrød kan fodres, så længe det er tørret samt er i mindre bidder og små mængder. Rugbrød har et højt indhold af fibre, som er sundt for hestens mave. 

Lucky Star elsker bladselleri. Foto: Privat
Banan er også et stort hit i stalden. Foto: Privat

Bladselleri: 

Den grønne grøntsag er sprød, frisk og ikke mindst fyldt med både vand, fibre og vitamin-c, som er rigtig sundt for din hests fordøjelse. Og så lyder det skønt, når hesten tygger dem. 

Bananer: 

Ikke alle heste kan lide bananer, men hvis din hest tager imod en banan, er det faktisk sundt for den, men kun i små mængder. Bananer indeholder sukker, og derfor skal din hest – som med så meget andet – ikke overfodres. Bananer har et meget højt indhold af kalium, som tidligere nævnt er sundt for heste såvel som mennesker. 

Læs også: Guide: Foldens giftige planter

Rødbeder: 

Som det måske er alment kendt for mange hesteejere, så bruger flere og flere foderproducenter rødbede som et foderstilskud til heste, og det er der god grund til. Det er en fremragende grøntsag som godbid eller som supplement til måltiderne. Rødbeder har et højt indhold af vitaminer, mineraler og ballaststoffer, hvilke styrker immunforsvaret og stofskiftet. Rødbede kan endda også hjælpe til at reducere syre i kroppen og har en betændelseshæmmende virkning. Rødbeder indeholder meget små mængder af sukker. 

Husk altid at fodre din hest i moderate mængder, og konsulter altid din dyrlæge, hvis du er i tvivl. 

Vil du se, hvordan det ser ud, når en hest spiser eksempelvis vindruer? Se en video om artiklen her.

Bananer, rødbeder, gulerødder, pærer og æbler kan mikses i foderet for at tilbyde hesten et ekstraordinært måltid.
Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce