Er turen ned ad midterlinien en ubalanceret oplevelse?

Det kan virke som en selvfølge, at alle heste kan gå lige. Men det er langt fra tilfældet. En tur op ad midterlinien er ikke nødvendigvis en let opgave, og der kan der være flere grunde til.

Generelt kan man sige, at en hest er ligeudrettet, når dens forpart er på linie med bagparten. Det lyder så utrolig nemt, men det at gå lige er en svær øvelse, som kræver træning, men også en lige hest og rytter, som ikke er plaget af skævheder i kroppen.

Ifølge Gillian Higgins, som er en internationalt anerkendt ekspert inden for fysisk terapi til mennesker og heste, er ligeudretning resultatet af en god bygning, symmetrisk udviklede muskler, god uddannelse og en rytter i perfekt balance. Ifølge hende vil en lige hest automatisk flytte bagbenene præcist i retning mod tyngdepunktet.

Læs også: Dyrlæge: Find ud af om, din hest er højre- eller venstrebenet

Både menneske og hest kan være skæv

Ifølge Gillian Higgins er mange dyr skæve eller asymmetriske i kroppen. Det kan der være flere grunde til.

Skæv rytter

En asymmetrisk rytter, som døjer med skævheder et eller flere steder i kroppen, vil gøre hesten skæv. Det sker, fordi heste bliver nødt til at kompensere for en vægtforskydning hos rytteren, og herunder også håndtere uens hjælpere.

Dominant side

Hesten kan have en stærkere højre eller venstre side. Dette kan afsløres ved at observere hvilket ben, hesten sætter af og lander på, men også hvilket ben den har tendens til at skrabe med på staldgangen.

Det er naturligt, at heste generelt er stivere på den ene tøjle i forhold til den anden. Det kan imidlertid resultere i, at hesten svinger bagparten ud til den ene side eller at hesten har udfordringer med at bøje i halsen eller kroppen.

Læs også: Eksperter: Derfor bør andre (ikke) ride din hest

Miljø

Hesten kan blive uens belastet, hvis den eksempelvis bliver trænet mere på den ene volte, eller hvis rytteren altid stiger op fra samme side. Det kan medføre, at musklerne udvikler sig asymmetrisk.

Ubehag eller smerte

Smerte eller ubehag et sted i kroppen vil få hesten til at prøve at undgå at bruge de udfordrede områder. Dermed får den blandt andet et uens muskelforbrug, som på sigt vil resultere i en asymmetrisk muskulatur.

Skade

En skade, hvor hårdt eller blødt væv er blevet beskadiget, kan medvirke til at gøre hesten asymmetrisk. Enten fordi hesten har stået stille og dermed har mistet muskelmasse, eller fordi hesten har kompenseret efter skaden.

Det kan der gøres

Hvis du har mistanke om at din hest er skæv i kroppen, vil det være en god idé at konsultere en terapeut, som kan hjælpe både dig og hesten.

KILDER

“Hestens biomekanik” af Gillian Higgins.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce