Anvendelse af transportsæd (køle- eller frostsæd) og insemineringsteknikken åbner op for muligheden for at opnå et afkom efter en hingst, der er opstaldet langt væk fra hoppen.
Insemineringsteknikken foregår således, at hoppens ægløsningstidspunkt bestemmes ved scanning, hvorefter sæden bestilles, så den kan ankomme til insemineringstationen før ægløsning. Sædkvaliteten undersøges ved ankomst og hoppen insemineres efterfølgende.
Afregning til dyrlægen for insemineringen foregår pr. brunst. I gennemsnit anvendes ca. 1,5 brunst pr. hoppe, før den er drægtig. Såfremt hoppen har brug for supplerende behandling – som eksempelvis børskylning, hormonbehandling eller andet kommer udgifterne til dette oveni. Prisen for selve sæden/hingsten aftales direkte med hingsteholder, og er dyrlægen uvedkommende.
Eventuelle faldgruber ved inseminering
Der kan være en del faldgruber, der skal kendes forud for insemineringen. Det gælder bl.a. sædens kvalitet, ifolingsprocenten, leveringsbetingelserne, forsendelsesomkostningerne, følpengene, indberetning til avlsforbund med mere. Udgifter, der ikke henhører under insemineringen, viderefaktureres til hoppeejer, så er der tvivl herom, skal dyrlægen kontaktes inden ifolingen.
Naturlig bedækning og frisk sæd
Naturlig bedækning bruges evt. ved vedvarende problemer med ifoling, men der findes efterhånden ikke mange hingste, der tilbyder metoden. Nogle få af de hingste, der anvender Højelse Hestekliniks stutteri som avlsstation, tilbyder naturlig bedækning. Oftere lades hingsten springe på et fantom med aftapning af sæden (frisk transportsæd), der umiddelbart efter kan overføres til hoppen.
Kølesæd
Kølesæd kan bestilles fra ind- og udland, og tidspunkter og leveringshyppighed kan variere fra sted til sted. Typisk bestilles danske hingste mandag, onsdag og fredag – evt. lørdag før kl. 9, mens udenlandske hingste oftest bestilles mandag til fredag inden kl. 9.
Hoppen skal derfor være undersøgt på stationen disse morgener inden kl. 9 – eller aftenen forinden. Sæden ankommer enten den følgende morgen eller samme dags aften. I tilfælde, hvor sæden er bestilt op til en weekend, en helligdag eller ved en hastebestilling, er det i visse tilfælde nødvendigt, at hoppeejer selv afhenter sæden ved et transportfirma eller i lufthavnen og herefter transporterer sæden til Højelse Hestekliniks stutteri.
Frostsæd
Anvendelse af frostsæd har den fordel, at sæden transporteres til stationen i en speciel container før sæsonen, og at sæden dermed er på stationen, når den skal bruges. Herved undgås leveringsproblemer i weekender og ved helligdage som det ses ved anvendelse af kølesæd. En inseminering med frostsæd kan ofte købes billigere end ved anvendelse af kølesæd, og man er uafhængig af, om hingsten er presset med mange hopper eller ved hyppig deltagelse i stævner.
Frostsædsteknikken kræver scanning af hoppen minimum hver ottende time, hvorfor prisen pr. brunst er dyrere end med kølesæd. Hvis man påtænker at anvende frostsæd, er det en god ide at kontakte Højelse Hesteklinik i god tid med sine ønsker, så sæden kan bestilles rettidigt.
Følg Højelse Hesteklinik på Horsebook
Kilde: Horsebooks Vidensbank