Fell ponyen: Den uddøende race

En fell pony er en alsidig og lille pony, som stammer fra nordlige England, men selv om ponyen er yderst charmerende, er den faktisk ved at uddø, hvilket ville være en skam. Den hårdføre pony kan nemlig meget mere end blot at se nuttet ud med dens kæmpe hårpragt og vindende sind, som gør, at den hurtigt kan blive hele familiens pony.

Læs også: Verdens mindste hesterace: Falabellaen er ikke en pony, men en hest

Historie

Den livlige koldblodspony stammer fra Westmoreland og Cumberland i det nordlige England, og den er særdeles velegnet til særligt langture i kuperet terræn, som præger dette område. Fell er den nordiske betegnelse for fjelde og bakker, og dette er meget sigende for det område, som racen stammer fra. Man mener, at ponyerne har strejfet omkring siden oldtiden, men med tiden begyndte mennesket at bruge dem eksempelvis i landbruget. 

Annonce

Fell ponyen er en hårdfør lille pony, som blev brugt op igennem vikingetiden til at pløje i markerne og trække vogne. I det 11. og 12. århundrede blev de efterfølgende brugt i de engelske kulminer som pakdyr, hvor de fragtede både fødevarer og jern. De transporterede blymalm ud til de engelske havnebyer, fordi der på dette tidspunkt ikke fandtes veje, hvor det var muligt at køre med vogne. Det har stillet krav til den lille ponys styrke og robusthed, da de ofte skulle bære 120 kg på strækninger mellem 50 og 60 km om dagen. 

Med tiden begyndte man også at bruge den robuste pony til langture i særligt England, hvor de eksempelvis transporterede post til isolerede samfund, da de kunne bevæge sig over lange strækninger uden problemer. 

Den dag i dag bruges fell-ponyen stort set kun som ridepony, men den bruges også for eksempel til kørsel og langture med turister i England. De er særdels velegnet til ture, da de er sikre på benene, og de er vant til et terræn, som kan variere meget.

En charmerende familiepony

Med sin gode størrelse og rolige sind er fell ponyen yderst velegnet som familie pony. Den har et roligt sind, som gør, at den er let at være omkring for både børn og voksne. I en fell-pony får man en lærenem og samarbejdsvilling pony, der er svær ikke at falde for. De er oftest sorte, men de kan også være mørkebrune eller gråskimlet. Som udgangspunkt er røde, plettede eller brogede ponyer ikke tilladte, men dog kan en stjerne og/eller lidt hvidt omkring koderne tillades indenfor avlen. 

Fell ponyen har et lille, markeret og bredt hoved, som ofte spidser til mod mulen. Øjnene er milde og intelligente, hvilket også beskriver ponyens sind ganske glimrende. De har en muskuløs krop, som alligevel fremstår harmonisk og velstillet i både ben- og halsstilling. Dette giver også en pony, som har meget fremdrift og taktfaste gangarter med god knæ- og haseaktion. 

Annonce

Man avler ikke efter en decideret kraftig hårvækst omkring koderne, da man hellere vil have en lidt finere og mere elegant hårstuktur – modsat man og hale, som gerne må vokse lang og være mere kraftfuld.

En udrydningstruet race

På Malgré Tout har vi tidligere skrevet om 9 udrydningstruede racer, hvor af fell-ponyen desværre er på. Derfor forsøger mange danske avlere at værne om dem, der findes i Danmark og generelt støtte op om racens udbredelse. 

Ifølge Dansk Fell Pony Forening er der cirka mellem 200 og 250 ponyer i Danmark, som både børn og voksen har glæde af indenfor mange forskellige discipliner. Desuden regner man med, at der er omkring 6000 på verdensplan. Derfor gør den danske Fell Pony Forening et stort stykke arbejde for at fremme racen i Danmark. Før brexit var det populært at hente ponyer hjem fra England, og dette ønsker man at fastholde i foreningen. Desuden forsøger man at vise, at fell-ponyen er en alsidig race, som kan bruges til både show, dressur spring og alt ind i mellem – men racens charmerende udseende burde være nok til, at den robuste pony kunne blive mere udbredt i Danmark til både skuer og til ridning. 

Når du har kigget på billederne på Instagram af søde fell ponyer, kan vi næsten garantere, at du ikke længere er i tvivl om, hvorfor vi skal bevare den hårdføre, alsidige og skønne ponyrace fra England:

Kort og godt om fell-ponyen
  • Fell ponyen stammer fra England, og den er særligt udbredt her 
  • Den bliver mellem 132 og 142,2 cm – dog aldrig over 142,2 cm, og de er som regel en god 2’er pony
  • Man ser gerne, at fell ponyen er sort uden for mange aftegninger og med en god hårpragt 
  • Racen er ofte livlig og opmærksom, men den er på samme tid samarbejdsvillig og lærenem, hvilket gør den velegnet som familiepony

Læs også: Den venlige og inteligente kabstrupper – en vaskeægte kvalitetsridehest

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce