Roepiller er et forholdsvist populært foder til alle typer af heste. Foderkonsulenter kan godt være lidt uenige i, om produktet egner sig til den nøjsomme såvel som den hårdtarbejdende hest. Grundlæggende er de fleste dog enige om, at det er et udmærket produkt at give sin hest. Især ældre heste kan have stor glæde af pillerne, særligt hvis de har tandproblemer, da roepiller anbefales at blive opblødt.
Dog er denne anbefaling lidt ambivalent. Mange hesteejere har altid fået at vide, at uopblødte roepiller var “farlige” for hestens fordøjelse. Den kunne nærmest eksplodere, hvis den fik pillerne i ren form. Det viser sig dog at være lidt af en skrøne. Vi giver her viden om roepiller, hvorfor din hest kan have glæde af det og forklarer nærmere om myten.
Læs også: Anatomien i pæren: Sådan tjekker du, om hesten er sund.
Roepiller – godt eller skidt?
Så enkelt kan det faktisk ikke siges, selvom de fleste af os gerne vil have det sort på hvidt. Har man en for tyk hest, er fagpersoner lidt uenige i, om hesten har godt af foderet. Nogen mener, at det høje fiberindhold kan være med til at fede hesten yderligere op. Andre ser roepiller som et udmærket produkt til nøjsomme heste. Her anbefaler vi, at man kontakter sin dyrlæge og foderkonsulent og får en snak om mulighederne.
Hvad er roepiller helt præcist?
Roepiller er et biprodukt, der stammer fra udtræk af simpelt sukker i almindelig sukkerproduktion. Foderproducenter er faktisk så effektive til at få sukkeret ud af produktet, at der nærmest intet er tilbage. Derfor bliver der ofte tilført melasse for at give det mere smag og mindske mængden af støv i pillerne.
Mange hesteejere er bekymrede for, om roepiller indeholder ”for meget sukker” i form af melasse. Dog er der omtrent samme mængde sukker i 5 kilo roepiller som i et par æbler – så altså ikke særlig meget.
Fordele ved roepiller
Køber man roepiller uden melasse, er der en meget lav mængde sukker i produktet. Derfor er (på trods af uenighed hos enkelte fagpersoner) den generelle holdning, at roepiller egner sig fint til nøjsomme heste. Der et højt indhold af fibre, der frigives relativt langsomt i hestens fordøjelse, så man på den måde undgår en pludselig og meget aktiv hest. Andre fordele ved roepiller:
- Oplagt til de meget sultne heste og ponyer, da foderet umiddelbart virker til at mætte meget.
- Virker til at stabilisere hestens fordøjelse.
- God energikilde som et alternativ til havre, byg eller majs.
- Bliver oftest opblødt og tilfører derfor vand i tarmen til gavn for hesten ved svedtab eller langvarig transport.
- Støvbinder i krybbefoderet.
Kilde: Foderplanen, The Horse, HorseConsult.
Ulemper ved roepiller
Den lavpraktiske ulempe ved roepiller er, at det anbefales at blive blødt op – gerne i længere tid, inden der fodres. Det kan i sig selv være en smule besværligt at huske at få stillet produktet i blød gerne natten over. Samtidig skal man være opmærksom på vejret, når man sætter det i blød. I meget koldt vejr må vandet naturligvis ikke fryse til. Her er det en god idé at få fat i varmt vand. Ikke alle stalde har adgang til varmt vand. Enten skal man bruge en elkedel, eller du er nødt til at hente vand indenfor i hovedhuset. Hvis du benytter elkedel, så husk at trække stikket ud efter brug for at undgå brandfare. Hvis det er meget varmt i vejret, skal du være opmærksom på, at pillerne ikke ligger i blød for længe. Det kan skabe en uhensigtsmæssig gæring.
Læs også: Vand – hvorfor er det så vigtigt?
Myten om at roepiller SKAL opblødes
Som barn fik du måske også at vide, at det var meget vigtigt, at roepiller blev opløst, inden hesten fik det i sin krybbe. Ellers ville de vokse i maven på den, og hesten kunne risikere at “sprænge” indvendigt. Det anbefales stadig, at foderet bliver opløst, men det er mest af hensyn til mulig spiserørsforstoppelse. Pillerne har nemlig en uhensigtsmæssig størrelse i forhold til indtagelse uden at være opblødt. Selve myten om, at de skader hesten indefra, er altså blot en skrøne, som har levet højt i hesteverdenen.
Dog er der flere fordele ved at opbløde dem. Hesten får mere væske. Der kommer en større mængde ud af foderet. Hesten får en god portion fibre, en øget mæthedsfornemmelse (her er der igen lidt uenigheder hos fagpersoner) samt et foder med et lavt indhold af sukker, hvis man køber det uden tilsat melasse selvfølgelig.
Kilder: Foderplanen, The Horse, HorseConsult, HesteZonen.