Forår: Hvornår skal dækkenet af hesten?

Fra at gå med tophue, vanter og overtrækstøj, er forårsjakkerne nu fundet frem og termometret siger langt over plusgrader i dagtimerne. Det er skønt at mærke varmen, men som ejer af en dækken-hest gør du klogt i at være særlig opmærksom på, at din hest ikke får det for varmt. Vi giver dig her tips til, hvordan du holder øje med, om din hest bør få dækkenet af.

Har heste overhovedet brug for et dækken?

Svaret er egentlig ret simpelt. Nej, en hest har som udgangspunkt ikke brug for et dækken. Der kan være omstændigheder, hvor det giver rigtig god mening, at en hest iføres et dækken, men heste er udmærket i stand til at sætte den korrekte vinterpels, så de ikke fryser. Og smide den igen for den sags skyld.

Læs også: Pas på med dækkenerne i forårssolen

Annonce

Hvilke heste har typisk brug for at gå med dækken?

  • Heste, der har svært ved at holde huld.
  • Ældre, heste som har svært ved at holde huld.
  • Heste i hårdt arbejde, som derfor sveder meget.
  • Hvis man som hesteejer er tidspresset og ikke har mulighed for at bruge lang tid på at strigle og ordne hesten inden rideturen.
  • Heste, der er stort set umulige at gøre rene, inden der lægges udstyr på den, fordi foldene er mudrede.
  • Heste tager naturligvis ikke skade af at bruge dækken. Det kræver blot, at du som hesteejer er klar til at reparere og vaske materialerne, når de går i stykker eller er smurt ind i mudder. En gammel “skrøne” lyder desuden, at hvis først en hest er vant til at bruge dækken, så kan den ikke gå tilbage til sit naturlige pelslag. Det er der imidlertid ikke meget videnskabelig evidens for at tro, at det er tilfældet.

Hvordan opdager jeg, at min hest har det for varmt?

Selvom heste sagtens kan bruge dækken, så er det meget vigtigt, at hesteejere holder godt øje med deres velbefindende, når der er skift i vejret. Heste har bedst af at have det en lille smule for koldt end for varmt, da de er meget bedre end os mennesker til at regulere kropstemperaturen.

Du er måske som så mange andre ryttere typen, der styrter ud i stalden ved det mindste vejrskifte og konstant mærker på din hest under dæknet. For at give dig lidt mere ro i sindet, får du her et par fif til, hvordan du nemt kan se, om din hest har det for varmt, og det er tid til at få dækkenet af:

  • Hvis hesten er våd bag ørene, og sveder ned langs halsen, har den det for varmt. Enten tag dækkenet helt af, eller læg et tyndere dækken på.
  • Hvis den trækker vejret tungt, kan det være et tegn på overophedning. OBS: Vær opmærksom på, at heste ofte sveder, når de har det for varmt, men faktisk er temmelig tørre, når de begynder at blive faretruende varme. Tag i det tilfælde straks dækkenet af, og tilbyd rigeligt med vand.
  • Hvis din hest virker sløv og har sænket hovedet, kan det være et tegn på, at den har det for varmt.
  • Ved knopper, vabler eller andre hudproblemer forårsaget af for meget varme under et dækken.
  • Ved store temperaturudsving på kort tid. Måske er nætterne kolde, men dagtimerne varme. Her er det en god idé at få dækkenet af tidligt om morgenen.

Læs også: Din hests dækken er en bakteriebombe

Pas på den dampende hest

På de kolde dage vil heste af naturlige årsager søge mod solstriberne på folden. Det i sig selv er ikke et problem, men hvis du begynder at komme damp op fra dækkenet, er det en god idé at være ekstra opmærksom. Dampen betyder nemlig, at hesten bliver våd indenunder dækkenet. Når den kolde nat kommer senere på døgnet, vil hesten være våd under beklædningen. Sørg derfor for, at din hest får dækkenet af. Måske iføre det en form for tæppe, så den kan tørre, inden du lægger dækken på til natten.

Hvad hvis den er klippet?

En klippet hest skal anses som en hest med sommerpels (sådan ca.). Det betyder, at den typisk vil have brug for at bære dækken i længere tid og ved højere temperaturer, end den ikke klippede hest. Du skal selvfølgelig holde øje med, om den har det for varmt ud fra punkterne, vi har beskrevet ovenfor. Hvis ikke der er tegn på overophedning, skal dækkenet forblive på. Selvom den står på stald, kan nætterne godt være kolde, og her vil den klippede hest typisk fortsat have dækken på.

Annonce

SKEMA: VED DISSE GRADER SKAL DU FORETAGE DIG NOGET

Det kan være meget forskelligt, hvordan hver enkelt hest trives bedst med dækken. Nogen heste kan ikke holde varmen uden dækken, selvom temperaturerne har sneget sig et godt stykke over 0 grader. Andre sveder, så snart solen skinner på dem. Det bedste, du kan gøre, er, at holde godt øje med din hest og sørge for, at den ikke får det for varmt. I skemaet nedenfor kan du få en idé om ved hvilke temperaturer, du skal begynde at tænke over tykkelsen på dit dækken, og hvornår det kan være smart at overveje helt at tage det af din hest. Som sagt er det kun vejledende. Søg derfor altid ekstra vejledning, hvis du fortsat er i tvivl.

TemperaturIkke-klippetKlippet
Over 10 graderIntet dækkenIntet dækken eller kun iført et tæppe af en slags
Fra 5 til 10 grader Ikke noget dækkenEn form for tæppe eller et let dækken
Fra -1 til +5 graderEt let dækkenEt mellem dækken eller et tykt dækken
Fra -6 til -1 gradEt let til et mellem dækkenEt tykt dækken
Fra -12 til -6 graderMellem dækken til tykt dækkenEkstra tykt dækken
Under -12 graderEkstra tykt dækkenEkstra tykt dækken plus halskrave
Skemaet er kun vejledende. Der kan være stor forskel fra hest til hest. Vil du vide, hvilken tykkelse hvert dækken skal have, kan du med fordel finde hjælp i diverse udstyrsforhandlere på nettet. De står klar til at vejlede dig.

Kilder: The Horse, Harmany Eguine.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce