Fordele og ulemper ved sen kastration – dyrlæge fortæller

En sent kastreret hest bedækker hopper på folden, og hesten bevarer sit “hingste-look”. Det er bare et par af de forklaringer, man kan høre fra hestefolk ude i staldene. Men er det egentlig korrekt? Vi har allieret os med dyrlæge Lars Bak for at få svar på de mest almindelige “antagelser” omkring sen og tidlig kastration.

Læs også: 5 ting, enhver vallakejer kender til.

Hvornår anbefaler I, at man kastrerer sin hingst, hvis ikke den skal benyttes til avl?

Det er en individuel vurdering af hesten, dens opstaldningssted, muligheden for at gå sammen med andre hingste samt temperament.

Hvad er fordelen ved at kastrere en hingst tidligt?

Det er klart, at der kommer en del mindre “bøvl” i forhold til, at en tidligt kastreret hest kan gå sammen med både vallakker og hopper og derved får en større mulighed for socialisering.

Annonce

Hvad er fordelen ved at kastrere en hingst sent?

Nogle hingste udvikler tydelige kønspræg, hvilket kan være en præference hos nogle hesteejere. Testosteron giver også noget adfærd samt præg, som kan være at foretrække i træning samt ved stævner.

Hvilke udfordringer kan man som hesteejer opleve ved en sen kastration? (selve operationen)

Ved operation af ældre hingste (over 3 år) er der som udgangspunkt ikke en øget risiko for komplikationer, hvis der vælges en kastration i fuld narkose.

Er det korrekt, at når hingsten bliver omkring tre år, så anbefaler dyrlæger en liggende kastration? Indtil da kan det som udgangspunkt foregå stående i egen stald?

Som udgangspunkt er det korrekt. Dyrlægen bør i hvert fald have en dialog med hesteejeren om muligheden for liggende kastration på hospital eller stående kastration, samt de risici der kan være forbundet med de to muligheder.           

Er det korrekt, at en liggende kastration derfor oftest vil være noget mere kostbar i dyrlægeregning?

Ja, en liggende kastration på et hospital er i udgangspunktet dyrere end en stående i stalden.

Er det korrekt, at en liggende kastration giver færre infektioner?

Ja, der er en betydelig mindre risiko for infektion ved en liggende kastration på et hospital end en stående eller liggende hjemme på marken.

Er en sen kastration årsag til, at nogle vallaker bedækker hopper?

Jeg tror, det kan tillægges den adfærd, som en sent kastreret hest har tillært sig gennem livet op til selve kastrationen. Hvis hesten har bedækket en masse gange inden kastration, så er der en “tillært adfærd”, som den ikke bare glemmer. Det er derfor klart, at en ung hest, der ikke har prøvet noget endnu, ganske naturligt heller ikke har udviklet den “bedækkende” adfærd.

Annonce

Kan der være problemer med, at vallakker, der er sent kastreret, kan være mere ”aggressive” overfor andre vallakker?

Ja, det er et reelt problem, at vallakker, der er sent kastreret har en anden adfærd end tidligt kastrerede heste. 

Er det korrekt, at hingste, der er sent kastreret, bevarer ”hingste-looket” resten af deres liv eller fortager ”looket” sig med årene?

Det er meget individuelt fra hest til hest. Nogle hingste ligner ikke hingste, og nogle vallakker vil ligne hingste resten af livet. Jeg tror, der er mange faktorer, som påvirker ”looket” på heste heriblandt hormoner (vallak, hoppe, hingst), træning, fodring samt gener.

Læs også: Er du hoppe-, hingste- eller vallaktype?

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce