Mange går en stor bue udenom heste med stereotyp adfærd som krybbebidning. Selvom det er velkendt adfærd blandt både hesteejere og forskere, og at det ofte er set som et tegn på helbredsproblemer, har man endnu ikke fastlagt en klar årsag. En hypotese er at krybbebidning skyldes oxidativ stress. En gruppe forskere har undersøgt denne hypotese, og fik interessante resultater.
Undersøgelse af heste med krybbebidningsadfærd
Et forskerteam undersøgte en gruppe heste med kendt krybbebidningsadfærd, samt en kontrolgruppe, som ikke havde nogen kendt historie om krybbebidning. Forskerne tog blodprøver af krybbebidderne under selve krybbebidningen, umiddelbart efter krybbebidning samt når hestene var afslappede. Disse blodprøver blev holdt op mod blodprøver fra kontrolgruppen, for at se om der var forskel.
Læs studiet her.
Blodprøver viste lavt niveau af selen
Resultaterne fra blodprøverne viste, at krybbebid-hestene havde et markant lavere niveau af selen i blodet, end kontrolgruppen havde. Særligt under selve krybbebidningen var dette niveau lavt. Dette støttede forskernes hypotese om at krybbebidning kan skyldes oxidativ stress. Selen er nemlig en antioxidant, så et lavt niveau af dette kan betyde at hestene har et forhøjet niveau af oxidativ stress. Forskerne havde dog ikke belæg nok for at kunne kalde dette en egentlig årsag.
Læs også: 4 årsager til at din hest krybbebider
Oxidativ stress
Oxidativ stress sker ved at nogle såkaldte ‘frie radikaler’ stjæler elektroner fra andre atomer. Frie radikaler er atomer med kun en elektron, og da atomer gerne vil have to elektroner, stjæler den altså en elektron fra et andet atom. Dette kan forårsage en kædereaktion, hvor frie radikaler stjæler elektroner fra hinanden.
Selvom frie radikaler er nødvendige for eksempelvis muskelopbygningen hos hesten, kan de kan være skadelige, hvis de begynder at tage elektroner fra vigtige atomer. Dette kan medføre sygdomme og helbredsproblemer, og hos mennesker har man set at oxidativ stress kan være årsagen til udviklingen af kræft, hjerte-kar-sygdomme og parkinsons.
Selen som antioxidant
For at forebygge denne oxidativ stress, har hestens krop brug for antioxidanter. Disse giver de frie radikaler en elektron, og dermed uskadeliggøres de.
Selen er en vigtig antioxidant for hesten, som blandt andet beskytter cellerne, heriblandt skellet, hjerte og lever. Derudover styrker selen fertiliteten hos både hopper og hingste.
Selvom selen er en vigtig antioxidant, skal man være forsigtig med det, da selv små mængder selen kan være giftigt for hesten. Hesten får selen fra hø, græs og korn, og i langt de fleste færdigblandede kraftfoderprodukter er der givet den rette mængde selen. Men fodrer du kun med korn, skal du altså være opmærksom på at hesten for selen fra et andet sted.
Læs også: Fodr din hest sund, stærk og sæsonklar