Forstå vigtigheden af et sundt bindevæv

Af: Anja Thorup Jensen, Moderne Hestehold
Cand. Scient. med speciale i hesteadfærd og -velfærd.

Både når jeg arbejder med Equine Touch/Vibromuscular Harmonisation Technique og med Strukturel Integrations Terapi, har jeg i høj grad fokus på bindevævet. På videoen herunder er det blandt andet meget tydeligt at se den tredimensionelle struktur af dette væv, som omgiver alt i vores og hestenes krop.

Videoen giver også en forståelse af, hvor stor en rolle bindevævet blandt andet spiller i forbindelse med ”kæmp eller flygt reaktioner”. I disse situationer sker der nemlig det, at bindevævet klemmer om blodkar og nerver. Dette er en fordel, da du eller hesten så ikke bløder så kraftigt, hvis I skulle blive skadet. Desuden bliver smerten ikke for voldsom eller registreres med det samme. Men hvis vi eller vores dyr hyppigt udsættes for faktorer som aktivere kroppens ”kæmp eller flygt reaktioner”, og vi ikke får genoprettet balancen i vores krop inden ”næste angreb”, opstår der en stress i vores væv.

Det betyder, at det der starter med at være en fordel, ender med at give problemer – bindevævet bliver stramt og fortykkes – hvorved der sker en konstant sammenklemning af både nerver og blodkar. Dette forårsager smerte, medfører at vævet ikke får friske forsyninger af ilt og næringsstoffer og at affaldsstoffer ikke bliver fjernet.

Mange tror, at bindevævet kun kan trække sig sammen i forbindelse med muskelaktivitet, og mange tror også at ”kæmp eller flygt reaktioner” kun forekommer ved fysiske og reelt livstruende trusler. Men ”kæmp eller flygt reaktioner” kan opstå ved alle former for stress – både fysisk, psykisk og følelsesmæssig stress og laboratorieundersøgelser har vist, at bindevævet kan trække sig sammen uden påvirkning af muskelaktivitet. Undersøgelsen viste også at bindevævet trækker sig sammen, når det udsættes for stress eller depression.

Her er en kort lille video på ca. tre minutter med optagelser af bindevæv.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce