De giftige planter, du som minimum bør kende

Der findes mange planter, som er giftige for heste. Nogle af dem er kun giftige, så længe de står på marken, men ikke når de høstes og tørres. Nogle er giftige ved berøring så vel som ved indtagelse, mens andre kun er giftige ved indtagelse.

Annonce

Generelt gælder det, at vild pastinak og bjørneklo forgifter ved berøring såvel som ved indtagelse. Gifttyde, skarntyde, skærmvortemælk og natskygge er giftige ved indtagelse, men ikke ved berøring. De gule blomster som f.eks. ranunkel og brandbæger er meget almindelige på de danske marker, og der har de seneste år været en del advarsler omkring disse planter. Begge er giftige, men deres gift virker forskelligt på hestene, og symptomerne er også forskellige.

Hvordan bliver hesten forgiftet?

Ofte bliver heste forgiftede, fordi de æder giftige planter på marken eller i grovfoderet. Under normale omstændigheder går hesten uden om de giftige planter, da de ikke smager godt. Hvis hesten alligevel æder planter, den normalt vil undgå, kan det være fordi, der ikke er nok græs tilgængeligt, og den derfor æder planterne af sult. Det kan også ske, at de giftige planter er blevet presset ind i hø eller wrap ballen, så hesten derfor ikke kan undgå at æde dem.

Gift i ranunkel

Ranunkel indeholder giftstoffet protoanemonin, som ved tørring omdannes til anemonin. Dette stof er ikke giftigt, hvorfor ranunkel i hø ikke er giftigt. Derimod er protoanemonin stabilt i en pH mellem 4,8-8, hvilket betyder, at ranunkel fortsat kan være giftig i wrap. Indholdet af protoanemonin varierer mellem forskellige arter og modningsstadier, idet blomstrende planter har det højeste indhold.

giftige planter

Symptomer ved ranunkelforgiftning

Der er forskellige symptomer på de forskellige typer af forgiftninger, som opstår ved indtagelse af giftige planter. Hvis hesten indtager ranunkel kan symptomerne være savlen, betændelse og hævelser i munden samt skader på fordøjelseskanalen. Derudover kan hesten få diarré og mørk eller blodig urin, usikker gang samt svækkelse af synet. Ved indtagelse af større mængder ranunkel kan der opstå kramper, koma, kredsløbskollaps og eventuelt respirationslammelse. Derudover kan berøring med ranunkel, eller mere specifikt plantesaften, give eksem specielt i områder, der er i berøring med planten f.eks. den nederste del af hestens ben samt hestens mule.

Gift i brandbæger

Brandbæger indeholder giftstoffet pyrrolizidin alkaloider, som nedbrydes til de meget giftige pyrrolderivater. Planten bevarer sin giftighed, selvom den tørres eller ensileres. Heste er meget følsomme over for dette giftstof, og der opstår hurtigt forgiftninger, hvis de indtager brandbæger.

giftige planter

Symptomer ved brandbægerforgiftning

Der kan opstå akutte forgiftninger, men en kronisk og længerevarende forgiftning er mere almindeligt. Symptomer på kronisk forgiftning af brandbæger kan være uro, usikker gang eller slingerhed, sløvhed, presser hovedet ind mod væggen, blindhed, udspilet bug, væskeansamlinger, vægttab og gule slimhinder. Ved akut forgiftning går hesten i chok, sveder, puster, ryster, har usikker gang og manglende orienteringsevne. Ved det akutte angreb skal behandlingen ske hurtigt pga. den alvorlige choktilstand. Det kan ske, at hesten ved alvorlig forgiftning afgår ved døden eller må aflives grundet alvorlige smerter, som er svære at lindre selv ved intensiv smertebehandling.

Skader på organer og fotosensibilisering

Leveren er ofte det organ, der bliver mest påvirket i forbindelse med en forgiftning, men det ses også, at hesten får nerveskader, eller at forplantningsevnen bliver påvirket af giftstofferne. Leveren spiller en vigtig rolle i hestens fordøjelse, hormonsystem, koagulation og immunsystem. Leverens primære funktion er afgiftning, proteinsyntese samt produktion af biokemiske stoffer, der anvendes i fordøjelsen. Leveren er god til at kompensere og fungere på trods af mindre skader eller sygdom, men er leveren alvorlig skadet, kan det føre til store problemer for hesten. Pyrrolizidinalkaloider giver varige leverskader og bevirker, at galdevejene blokeres. Derudover kan der opstå skader på lungevæv, i hjertet, tarmkanalen og nyrerne.

Denne skade på leveren kan samtidigt forårsage en sekundær fotosensibilisering, således at hesten bliver følsom overfor sollys. Under normale omstændigheder er hestens lever i stand til at konjugere giftstoffet, dvs. ændre det så det uskadeliggøres og derved kan udskilles med galden. Men i tilfælde, hvor hestens lever er skadet, og galdevejene er blokerede, vil giftstoffet igen frigives til blodet, hvor det derefter ophobes i hestens hud. Ofte ligner det en solskoldning, men det er det ikke, det er en kemisk reaktion i hestens hud, som er aktiveret af solens stråler. På huden kan der opstå krustøs dermatitis, som viser sig som væskende sår, ødem og udslæt. Dette kan føre til kløe, skorpedannelse, vævsdød, sekundær bakterieinfektion og ardannelse. Derudover vil nogle heste udvise tegn på depression, spisevægring, milde koliksymptomer, ligesom huden får en gullig farve (ikterus).

Bliver hesten rask igen?

Hvorvidt hesten kan komme sig over en forgiftning afhænger helt af, hvor hurtigt det bliver opdaget, og hvor hurtigt dyrlægen bliver tilkaldt. Ranunkelforgiftning er sjældent dødelig, men kan dog være det ved meget store indtag, da både kredsløb og respiration kan blive kraftigt påvirket. Udvikler hesten leverskader og fotosensiblitet er det – udover at tilkalde dyrlægen – vigtigt at få sammensat en korrekt foderplan, som tager hensyn til leverfunktionen samt at have korrekt management i forhold til at undgå solens stråler, indtil hesten igen er rask. Leverens funktioner bør testes af dyrlægen via en blodprøve i intervaller, indtil der ikke længere ses tegn på leverskade på blodprøven. Ved akut brandbægerforgiftning ses det oftere, at hesten enten afgår ved døden eller må aflives. Hvis forgiftningen opdages i tide, og hesten fjernes fra de giftige planter, er der gode chancer for, at den kommer sig helt igen.

Fodring efter forgiftning

Hvis hesten har fået en forgiftning, og dens indre organer er påvirket, er det vigtigt at fodre hesten på en måde, så kroppen ikke er på overarbejde. Der skal være lettilgængelig energi, protein og en stor andel letforgærbare fibre. På denne måde kan de belastede organer få ro til at komme sig. Derudover skal det sikres, at hesten får tilstrækkeligt med væske, for at sikre en effektiv udrensning.

Råvarer til leveren

Letfordøjelige råvarer med højt næringsindhold som eksempelvis majs og bygkim, har et højt indhold af naturligt E-vitamin samt essentielle aminosyrer og enzymer, som hesten let kan fordøje og udnytte i kroppen. Gulerods-, roe- og æblefibre har et højt indhold af letforgærbare fibre som f.eks. pektiner og leverer god energi til hesten uden at have stor indvirkning på blodsukkeret. Pektiner har desuden en høj vandbindingsevne og giver derfor en længerevarende mæthed samt væske til tarmen.

Urter til leveren

Der findes forskellige urter, som kan anbefales i tilfælde af leverskader, da de kan medvirke til, at leveren hurtigere kommer sig igen. Fennikel har et højt indhold vitaminer og mineraler. Fennikel virker vanddrivende, og kan derfor anvendes i forbindelse med fjernelse af giftstoffer i kroppen samt mod ødemer. Marietidsel er en vigtig afgiftningsurt. Den beskytter leveren mod forgiftningsskader og regenererer leverceller samt øger afgiftningskapaciteten. Marietidsel øger også produktionen af glutation, som er en aminosyre og en kraftig antioxidant, der produceres naturligt af kroppens celler.

Den har en særdeles beskyttende og afgiftende virkning. Glutation hjælper leveren til at udskille uønskede og skadelige stoffer. Artiskokker indeholder stoffet cynarin, som beskytter leveren og stimulerer galdeproduktionen. Dette sker ved en øget blodgennemstrømning i leveren og stimulering af leverens udrensningsevne. Gurkemeje har leverbeskyttende virkninger, der minder om marietidsels. Denne urt er en stærk antioxidant og har indvirkning på galdeproduktionen.

Anbefaling
– Ændrer hesten adfærd og viser tegn på forgiftning, så ring til dyrlægen med det samme.
– Fjern hesten fra den mark eller det grovfoder, der kan være årsag til forgiftningen.
– Ved fotosensibilisering bør hesten holdes inde, da den ikke tåler sollys.
– Få lavet en foderplan, der tager hensyn til lever og nyrer.
– Grovfoder af god kvalitet.
– Giv hesten masser af væske.
– Letfordøjelige næringsstoffer til aflastning af lever og nyrer.
– Urter til udrensning.

Kilder

St. Hippolyt

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce