Gjordkrampe er et alvorligt tegn på smerte

Jeg bliver jævnligt spurgt om, hvorfor nogle heste udvikler gjordkramper, og om det er noget, man kan gøre noget ved. Gjordkrampe findes i mange grader lige fra at hesten får et angstudtryk i øjnene og puster sig op, den bidder og/eller sparker, når gjorden spændes til, at den eksploderer i bukspring eller ligefrem falder om/kaster sig/besvimer. Det er vigtigt at være bevidst om, at gjordkramper aldrig skyldes, at hesten er fræk, men derimod at hesten har stærke smerter. Man må derfor heller aldrig straffe heste, der udviser symptomer på gjordkrampe.

Gjordkrampe skyldes i reglen rotationer af de nederste halshvirvler eller de forreste brysthvirvler, hvilket ikke alene kan resultere i meget ømme ribben, men også kan påvirke hestens vejrtrækning. Den gode nyhed er, at hestens hvirvler typisk roterer fordi musklerne i den ene side af hvirvlen trækker for meget, mens musklerne på den anden side trækker for lidt. Så når muskeltonus normaliseres, vil hvirvlerne typisk ”falde på plads”, og hesten vil ikke længere opleve smerter i forbindelse med at have gjorden på, og gjordkramperne vil ophøre.

Indimellem ser jeg også gjordkramper hos heste, der lider af mavesår, og her ophører gjordkramperne først, når man har fået styr på hestens mavesår, og den ikke længere har ubehag af dette.

Caseeksempel: Gjordkramper
Ejeren af den hest der ses før- og efterfotos af herunder, kontaktede mig fordi hesten led voldsomt af gjordkramper. Læg mærke til hvordan hele den ene side af hestens forpart/bringe ”hænger”, og hvordan den ved hjælp af blandt andet Equine Touch er blevet ”løftet op”.

Til venstre er hesten forpart før behandling og til højre er efter.
Til venstre er hesten forpart før behandling og til højre er efter.

Hesten var generelt meget øm over det meste af kroppen, og brød sig ikke ret meget om berøring, men allerede efter mit første besøg havde ømheden fortaget sig væsentligt, og hesten var nu ligefrem begyndt at nyde berøring og at blive striglet. Efter mit andet besøg var den blevet væsentlig mere symmetrisk i kroppen, og efter hver afbalancering er den blevet nemmere og nemmere at sadle op og komme på ryggen af. Efter at den havde fået fem afbalanceringer, er den fuldstændig ophørt med at vise tegn på gjordkramper. En anden ting der også har ændret sig, er at den er blevet meget bedre til at koncentrere sig, i forbindelse med ridningen.

Besøg Anjas hjemmeside her. 

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce