Kender du det? Din hest går ikke helt som den plejer. Hovedet laver et dyk, når den sætter det ene forben ned, eller måske vil den ikke lægge vægt på det ene ben? Der er mange former for haltheder og grader af dem. Det kan være virkelig svært at afgøre, om hesten er halt, samt på hvilket ben haltheden sidder, og hvad det skyldes.. Det kan du blive lidt klogere på her i artiklen.
Halthed er en svær størrelse. En lille grad af halthed kan være svær at opdage, men haltheden kan hurtigt vokse sig større, hvis der ikke handles på den. Kunsten er derfor at opdage den så hurtigt som muligt, og her spiller du som hesteejer en vigtig rolle. Du ser din hest regelmæssigt og ved, hvad der er “normalt” for den. Du ved som oftest også, når noget ikke føles helt rigtigt. Også selv hvis du har svært ved at sætte ord på det.
Vi har talt med dyrlæge Jon Vedding Nielsen fra Ansager Hestehospital og veterinærkonsulent hos Agria om halthed, herunder hvad det udløses af og hvad du kan fokusere på, når du skal holde øje med halthed hos din hest.
En måde at begrænse smerte
At udvise halthed er hestens måde at at forsøge at begrænse smerten fra belastningen af de strukturer, som gør ondt. Dette kan hesten gøre ved at begrænse den tid, hvor belastningen forekommer eller ved at minimere selve belastningen.
Tiden, hvor det ben, der gør ondt, er i jorden, kan hesten minimere ved eksempelvis at begrænse støttefasen. Dette ses ofte ved moderate til svære haltheder, hvor hesten hurtigere afvikler skridtet i forhold til det ”raske” ben. Der vil altså være en markant forskel på, hvordan hesten træder, afhængigt af hvilket ben der er i jorden.
Hesten kan også ved brug af sin muskulatur begrænse eller minimere selve vægtbelastningen ved at flytte en del af vægten mod den anden side (venstre eller højre) eller anden ende (for-/bagpart). Med andre ord laver den et kompensationsmønster. Dette kan være i det helt små og rigtig svært at opdage.
Halthed er derfor årsag til en asymmetri i hestens bevægelse, hvor graden afhænger af smerten.
Det skal du fokusere på
Den nemmeste måde at vurdere hvordan hesten kompenserer, er ved at fokusere på kroppens bevægelse ned og op. Kroppen bevæger sig normalt vis symmetrisk ned/op (landing/afsæt) på den ene diagonal og ned/op (landing/afsæt) på den anden diagonal.
Når halthed skal vurderes, så er det asymmetrien i hestens bevægelse, som man kigger efter. Derfor er det afgørende, at hesten kan vurderes i en symmetrisk gangart.
Trav er optimal til halthedsvurdering
Da traven som udgangspunkt er en to-taktet bevægelse, hvor hestens diagonaler (VF-HB/HF-VB) skiftevis sættes i underlaget, så er denne gangart den optimale gangart for vurdering af halthed.
Galop eller tølt er asymmetriske gangarter, og de giver derfor ikke lige så gode muligheder for vurdering af halthed. Ligeledes skaber traven, på grund af dens totaktede bevægelse, også en større vægtbelastning på det enkelte ben i forhold til skridt, som er en firtaktet bevægelse.
Halthed er oftest mere tydelig i trav end i skridt, da traven ganske enkelt gør mere ondt på hesten. Dette kan også være årsagen til at nogle halte heste hellere vælger galoppen fremfor traven.
Vises kun i skridt ved svære smerter
Ulempen ved at skulle vurdere halthed i trav i forhold til skridt er, at det hele sker lidt hurtigere. Og jo mindre ondt hesten har, jo mindre halthed vil den vise.
I de tilfælde hvor hesten har meget ondt, så vil haltheden være tydelig i skridt. Her er det også nemmere for den utrænede se, hvordan hesten aflaster det pågældende ben.
Hold øje med landing og afskub
Hesten kan have smerte ved landing og ved afskub på det pågældende ben. I landingen vil dette medføre, at kroppens bevægelse ned i landingen minimeres. Samtidig vil kroppens bevægelse op i afskubbet minimeres, hvis hesten har smerte i forbindelse med afskubbet.
Ved halthed har heste ofte smerte ved både landing og afskub. Der ses også ved eksempelvis smerte i skulder og bagknæ smerte ved fremføring, hvorved der ofte klassisk for disse haltheder ses en reduceret eller nedsat fremføring (fremføringshalthed).
Video: Forbenshalthed i skridt
På denne video er hesten halt på venstre forben, og det ses tydeligt, hvordan hesten afkorter støttefasen ved hurtigere at afvikle venstre forben end højre forben.
Støttefasen er derfor tydelig kortere på venstre forben end højre forben. Det ses også tydeligt, hvordan hesten mindsker belastningen af benet ved at flytte vægten. Hesten trækker vægten mod bagparten ved at stramme op i muskulaturen i ryggen. Der ses også, hvordan hesten trækker hoved og hals opad, når venstre forben sættes i underlaget. På denne måde kommer hestens krop ikke så langt ned på venstre forben mens hesten lander tungere ned på højre forben.
Video: Bagbenshalthed i skridt
På denne video er hesten halt på højre bagben. Det ses tydeligt, hvordan hesten afkorter støttefasen ved hurtigere at afvikle højre bagben end venstre bagben. Krydset på denne hest er konsekvent lavere i både landings-, støtte- og afskubsfasen, da hestens hofteled er gået af led og bækkenet konsekvent er placeret lavere. Der ses derved en lavere placering af krydset i landingsfasen også.
Video: Forbenshalthed i trav
På denne video er hesten halt på venstre forben. Heste viser ikke nødvendigvis mest halthed, når det halte ben er indvendigt. I dette tilfælde var hesten mest halt med venstre forben på højre volte (benet udvendigt).
I videoen ses det, hvordan hesten i trav afvikler støttefasen på venstre forben hurtigere end højre forben. Det er også tydeligt hvordan hals og hoved løftes på venstre forben og kommer længere ned, når højre forben sættes i underlaget.
Video: Bagbenshalthed i trav
På denne video er hesten halt på højre bagben og bliver mere og mere halt under mønstringen. Det ses tydeligt, hvordan krydset i højre side ikke kommer lige så langt ned som krydset i venstre side, når højre bagbens sættes i underlaget. Det skyldes hestens smerte i landings- og støttefasen.
Tilsvarende ses det også hvordan krydset på højre bagben ikke kommer så højt op i afskubbet, da denne hest også har smerte forbundet med afskubbet. Endvidere ses hesten også at have en nedsat fremføring på højre bagben som følge af smerte i forbindelse med fremføringen. Denne hest har en meniskskade i bagknæet på højre bagben, og dermed smerte i bagknæet, hvilket medfører den nedsatte fremføring.
Diagnose kræver en fagperson
Du skal ikke have det dårligt, hvis du er en af de mange hesteejere, som har svært ved at se haltheder. Det kræver en solid uddannelse, et særdeles trænet blik og masser af erfaring med at lave gangartsanalyser. Så selvom du ikke nødvendigvis kan sætte fingeren på, hvordan eller hvorfor din hest bevæger sig anderledes, så er det altid en god idé at ringe til dyrlægen, hvis du har en mistanke om, at din hest er halt.