Hestens væskebehov er stort. Så hvordan kan du være på forkant med varmen og sikre dig, at din hest ikke kommer til at tørste, når solen bager? Her fremhæver vi en række gode råd, som kan hjælpe dig med at sikre, at din hest forbliver hydreret i de varme sommermåneder og ikke tørster.
Hesten og varmen
Det smarte ved varmen er, at det er tydeligt at se på hesten, når den mister væske. Den sveder. Men er du klar over, at hesten kan svede omkring 15 liter i timen under hård træning? Udover væsketab gennem sved, mister hesten også væske gennem urinen. Her udskiller den omkring 10-30 ml. væske per kilo legemsvægt om dagen. Så hvis ikke din hest får vand nok, vil dens mængde af urin mindskes. Dette kan også ske, hvis hesten spiser store mængder af grovfoder. Hestens gødning bør have et vandindhold på 60-80 % væske.
LÆS OGSÅ: 5 alternative tricks til at køle din hest ned i sommervarmen
Væskebehov
Hesten har brug for omkring 25 liter vand om dagen. Er det varmt, og har din hest svedt, kan vandbehovet dog stige en del. Er din hest i fol eller lakterer din hoppe, kan der også være et øget væskebehov. En gennemsnitshest i let arbejde har et væskebehov på omkring 35 liter vand om dagen. Yder din hest meget igennem en hård træning kan væskebehovet være op mod 50 liter væske om dagen. Ligesom mennesker består hesten af en stor del væske. Omkring 65%. En gennemsnitshest indeholder derfor omkring 350 liter vand – interessant ikke?
Når du har flere heste om én vandkilde
Har du flere heste om den samme vandkilde, kan det være svært at holde øje med væskeindtaget hos din hest. Mangler din hest væske, vil der opstå en øget risiko for kolik og varmestress. Derfor er det en god idé, at…
- Sørge for, at din hest har adgang til vand – gerne meget mere end du tror, den vil have brug for.
- Tjekke, at automatisk vandkilde virker.
- Holde vandkilden ren. Lugter vandkaret mærkeligt, kan nogle heste godt blive kræsne og drikke mindre.
- Sørge for, at det kun er dine heste, der drikker af vandet – og at hunden ikke bader i det.
- Genopfylde med frisk vand ofte.
- Eventuelt lokke din hest til at drikke mere vand ved at tilføje smag gennem for eksempel æblejuice. Eller give din hest elektrolytter, der fremmer dens lyst till at drikke.
De gode grundregler
En god grundregel er, at din hest altid skal have adgang til frisk vand. Også selvom du måske ikke oplever, at den drikker ofte. Hvis vandet er for koldt, kan det medføre, at din hest ikke drikker nok. Ofte er den ønskede vandtemperatur 10-20 grader. Hvis din hest har automatisk vandkilde, såsom vandkop, skal den give mindst 8 liter vand i minuttet. Er du i tvivl om dette, kan du selv teste vandkilden ved at holde en spand under vandkoppen. Få vandet til at løbe et minut. Har du efterfølgende 8 liter eller mere i spanden, fungerer vandkilden optimalt. Drikker dine heste vand fra naturlige vandløb, skal du være opmærksom på eventuel forurening. Det mest optimale er at bruge det samme vand til sin hest, som du selv drikker.
Er du i tvivl om, hvorvidt din hest er dehydreret, så kontakt din dyrlæge. Hvis din hest gør tegn til at være dehydreret, skal der gøres noget ved det.
Symptomer kan være …
- Hård, tør gødning eller vanskeligheder med at gøde
- Tørt tandkød
- Kede/triste/lade øjne
- Lavt, hurtigt åndedræt (normalt 10-24 vejrtrækninger pr. minut for en voksen hest)
- Hurtig puls (mere end 60 slag pr. minut)
- Teste huden (niv noget hud ud fra eksempelvis hestens hals – falder huden ikke hurtigt mod kroppen, kan dette være et tegn)
- Unormal kropstemperatur
Hvis din hest er i væskemangel og måske endda dehydreret, vil præstationsevnen muligvis nedsættes. Årsagen til dette er, at blodgennemstrømningen forringes, og musklernes celler får mindre ilt. Samtidig bliver kroppens affaldsstoffer transporteret langsommere væk. Derfor er det mere end vigtig at have styr på hestens væskebehov.
Artiklen er oprindelig bragt i maj 2019 og er efterfølgende blevet revideret og opdateret.