Gør dit udstyr din hest skæv? Sådan tjekker du det

Læder giver sig – det ved vi vist allesammen. Men har du tænkt over, at det ikke kun er dine ridestøvler, der med tiden bør skiftes ud? Alt det læder, som vores udstyr består af, giver sig nemlig hen ad vejen. Det kan hurtigt medføre, at vi bruger os forkert i sadlen, eller at vi indvirker ujævnt på vores heste. For eksempel kan remmene på trensen, gjordstropperne og særligt tøjlerne og stigremmene give sig rigtig meget og blive skæve i forhold til hinanden. Skævhederne kan i værste fald forplante sig i hesten og forårsage nogle rigtig kedelige skader. Derfor skal vi huske at tjekke vores udstyr jævnligt.

LÆS OGSÅ: 4 af naturens egne olier, der kan hjælpe din hest

En øjenåbner

Hestemassør, industriel designer og teamleder af anatomisk rigtig ridning i Danmark, Gitte Vestergaard, har på sin Facebook-side, Mystyle KBR & ARR, lagt en video op af forskellen på et par stigremme. Og den forskel er faktisk lidt uhyggeligt, synes vi! Hvor galt kunne det mon ikke være gået hendes hest – og hende selv – hvis ikke hun havde opdaget det?

Her på redaktionen har vi gjort Gitte kunsten efter og lavet et tjek-op af vores udstyr. På en af vores trenser fandt vi en forskel i tøjlelængden på hele 4 cm. På en trense var der et halvt huls forskel på de remme, som biddet spændes fast i – så biddet sad altså skævt. Og så var der et helt huls forskel på et sæt stigremme. Det var lidt af en øjenåbner! Mon ikke, du også lige skulle få tjekket noget af dit udstyr?

“Når vi snakker stigremme og længdeopmåling, så er en halv centimeter rigtig meget”

Gitte Vestergaard.

Annonce

Tre gode råd

Udover at gå dit udstyr igennem jævnligt, så er der også andre ting, du kan gøre for at undgå skævvridninger i læderet. Herunder er tre gode råd.

LÆS OGSÅ: “Jeg gør det samme som alle andre, bare uden udstyr”

Pas på med plejemidlerne

Det bedste du kan gøre for at undgå skævvridninger af dit læder, er at passe på med brugen af plejemidler. Med det mener vi, at især remmene på dit udstyr ikke skal bades i vand og sæbe og derefter smøres med et tykt lag olie eller fedt. Fugten er rigtignok med til at gøre læderet med smidigt, men det kan også blive for meget af det gode. Forestil dig en elastik, der bliver overstrukket og dermed ødelagt. Det er præcis, hvad der kan ske med dine læderemme, hvis de for får meget fugt. Fordi plejemidler som læderolie og -fedt er med til at holde på fugten, er det også vigtigt, at du lader dit læder tørre helt, inden du eventuelt påfører det et tyndt lag af dit yndlingsplejemiddel.

Vælg stigremme med syninger

Noget andet du kan gøre, er at vælge remme med syninger. Som regel er det kun stigremme, og i nogle tilfælde trenser, som fås med syninger i siderne. Men det er bare om at benytte sig af, at det findes! Syningerne er nemlig med til at forstærke læderet, så det ikke kan give sig på samme måde som læder uden syninger i. Det er nok ikke tilfældigt, at især stigremme fås med denne form for forstærkning. For som Gitte fortæller i videoen, så kan man virkelig forplante en skævhed i sig selv og i sin hest, hvis man rider rundt med et par ulige stigbøjler – også selvom der måske kun er tale om en lille centimeters forskel.

Stig op og spænd fra begge sider

Har du nogensinde prøvet at stige op på din hest fra højre side? Det kan mildt sagt være hammersvært, når man er vant til at gøre det modsat. Men det kan også være guld værd for dit udstyr og for din hest, hvis du lærer dig selv at gøre det. Ved skiftevis at stige op fra højre og venstre side sørger du for, at dine stigremme og puderne på sadlen udsættes for den samme vægtpåvirkning og dermed strækkes lige meget. Du kan også vælge at bytte stigeremmene rundt med jævne mellemrum.

Annonce

Det samme gælder gjordstropperne. Hvis du altid lader gjorden sidde fast i samme hul i den ene side og kun spænder den op i den anden side, så risikerer du med tiden at gøre disse gjordstropper meget længere end de andre. Derved vil gjorden komme til at ligge skævt, og det kan – alt efter, hvilken gjord, du bruger – ligge et forkert tryk på hestens bryst og ryg.

Har du mon endnu et godt råd? Så del det endeligt med os!

Artiklen er oprindelig bragt i juli 2019.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce