Sponsoreret artikel for Land og Fritid
Det giver rigtig god mening at få foretaget en grovfoderanalyse for at forstå præcis, hvad du fodrer din hest med. En grovfoderanalyse giver ikke blot indsigt i grovfoderets kvalitet, men hjælper også med til at kunne justere eventuelt supplerende foder, såsom kraftfoder eller tilskudsfoder for at sikre en balanceret ernæring.
Hvorfor en grovfoderanalyse er afgørende
En grovfoderanalyse giver en skræddersyet tilgang til fodring af heste og hjælper dig med at forstå, om foderet er passende for din hests specifikke behov. Uanset om din hest har brug for at tage på, vedligeholde muskelmasse eller undgå højt sukkerindhold, giver dataene fra en analyse mulighed for at foretage informerede justeringer.
Ved at kende niveauerne af næringsstoffer som protein, energi og mineraler kan du sikre, at din hest får præcis, hvad den har brug for – ikke kun for at trives, men også for at forebygge ernæringsmæssige ubalancer, der kan føre til sundhedsproblemer. På basis af grovfoderanalysen kan du få lavet en foderplan til din hest eller heste af Land og Fritids foderkonsulenter.
Store variabler i værdierne
For at forstå vigtigheden af tallene og hvordan de bruges i praksis, er det interessant at se hvor stort et spænd, der kan være i næringsværdierne. Værdierne kan svinge alt efter hvornår på året analysen foretages, hvilket slet der er tale om, samt hvor i landet grovfoderet er produceret.
Specielt sukker, fordøjeligt protein og tørstofindhold har stor betydning for den samlede foderplan. I Land & Fritid har vi analyseret over 500 prøver af forskelligt grovfoder, og den helt overordnede tendens er, at næringsværdierne varierer rigtig meget.
LÆS OGSÅ: Malgré Touts store foderguide
Herunder ses gennemsnitstallene fra lidt over 500 analyser foretaget mellem d. 1/6-8/10 2024:
- Fordøjeligt protein viser et gennemsnit på 49 g/kg tørstof.
- Sukkerindholdet viser et gennemsnit på 136 g/kg tørstof
- Tørstofindholdet i wrap har et gennemsnit på 73 %
- Tørstofindholdet i hø har et gennemsnit på 83 %
Skal der fodres med hø eller wrap?
Der er flere faktorer der spiller ind, når man som hesteejer skal vælge om man ønsker at fodre med hø eller wrap. Opbevaring, størrelse og pris er nogle, men yderst vigtigt er det at se på, hvad den enkelte hest rent faktisk har brug for. Hvor længe skal hesten eller ponyen helst bruge på at spise den anbefalede mængde, der er passende for dens størrelse og behov set ud fra et anbefalet ernæringsfornuftigt perspektiv.
- HØ
Hø kræver en længere tørretid på marken, hvilket kan være en udfordring i ustadige vejrforhold, som dem i Danmark. Tørstofprocenten i hø skal være min. 85% for at høet er lagerfast.
- WRAP
Wrap presses med et højere vandindhold og forsegles i et iltfrit miljø, hvorefter der sker en ensilering, som gør grovfoderet holdbart i lang tid. Vær opmærksom på, at huller i plastikken ødelægger det iltfrie miljø og ødelægger dermed holdbarheden og den hygiejniske kvalitet. Det er vigtigt at inspicere hver balle omhyggeligt, før den gives til din hest.
LÆS OGSÅ: Lucerne – Alfa Omega til hest og pony
Det er vigtigt at være opmærksom på tørstofindholdet, da det påvirker, hvor meget foder din hest har brug for til at opretholde en sund fordøjelse. En hest eller pony skal minimum have tilført 1,5 kg grovfodertørstof pr. 100 kg kropsvægt. En lavere tørstofprocent (og dermed højere vandindhold) kræver en større mængde for at opnå den samme mængde grovfodertørstof.
Hø (85% tørstof): 15% vand, højere næringsstofkoncentration.
Wrap (73% tørstof): 27% vand, mere foder kræves for at opfylde næringsbehovet.
Det er vigtigt at være opmærksom på tørstofindholdet, da det påvirker, hvor meget foder din hest har brug for for at opretholde en sund vægt. En lavere tørstofprocent (og dermed højere vandindhold) fortyndes næringsstofkoncentrationen, hvilket kræver en større mængde for at opnå den samme energimængde.
LÆS OGSÅ: Wrap VS. Hø – hvad er bedst?
Hvad viser analyserne
Protein og energi:
Kigger vi nærmere på protein- og energiindholdet fra analyserne kommer gennemsnittet for fordøjeligt protein på 41,4 g/kg fra tal med over 100 g/kg tørstof i forskel. For sukker er der over 200 g/kg tørstof i variation. Det viser hvor stort et spænd værdierne dækker. Har du for eksempel en hest eller pony der er insulinresistent, kan det være ret afgørende om indholdet af sukker i dit hø eller wrap er 10 eller 250 g/kg tørstof. Det fordøjelige proteinindhold fortæller dig, om du evt. skal supplere med et tilskudsprodukt for at tilføre nok protein. Det handler grundlæggende om at finde den rette balance.
Energien i grovfoder er det, der opretholder din hests vægt og giver energi til arbejde. Heste, der har behov for vægtøgning, eller højtydende heste kræver grovfoder med et højt energiindhold. Hvis grovfoderets indhold af energi er lavt, kræver højtydende heste et tilskud af energi via krybbefoderet.
Når vi kender indholdet af tørstof, energi, protein, sukker, og evt. mineraler som hesten indtager dagligt via grovfoderet, kan vi justere mængden og typen af kraftfoder, så den samlede ration er i balance.
Sådan gør du
Hos Land og Fritid kan du vælge mellem 4 forskellige Grovfoder-analysetyper :
- Lille analyse (tørstof, råprotein, ford. Råprotein, lysin (beregnet), FE, sukker, NDF, aske)
- Stor analyse (tørstof, råprotein, ford. Råprotein, lysin (beregnet), FE, sukker, NDF, aske, calcium, fosfor, natrium, kalium, magnesium, svovl, kobber, jern, mangan, zink)
- Hygiejnisk kvalitet af hø
- Hygiejnisk kvalitet af wrap
Ved at få lavet en analyse på grovfoderet eller spørger efter en, der hvor du køber dit hø eller wrap gør, at du bedre kan tage stilling til om det er den rigtige type grovfoder til hesten.
Du kan ud fra tørstofindholdet i din analyse beregne, hvor meget hesten skal have af høet eller wrappen. Vær opmærksom på, at netop det grovfoder du fodrer med, måske slet ikke passer til din hest eller pony. Måske skal du vælge en helt anden slags f.eks. med et mindre energiniveau. Når du har fundet et godt grovfoder, som matcher din hest eller ponys krav, skal du vælge et krybbefoder, som tilfører de næringsstoffer, grovfoderet mangler.
LÆS OGSÅ: 3 tips til at give din hest grovfoder nok – uden overfodring